Sarcina cu ou clar este o sarcina falsa, aparuta ca urmare a unei mutatii cromozomiale. Noi iti spunem tot ce trebuie sa stii despre acest tip de sarcina!
Sarcina fara embrion apare atunci cand ovulul este fecundat, se ataseaza de peretele uterin, insa inauntrul acestuia nu se dezvolta niciun embrion. Organismul nu isi da seama ca embrionul lipseste, asadar placenta si sacul gestational se dezvolta ca si in cazul unei sarcini normale. In cazul in care ai sarcina cu ou clar, mentruatia iti va lipsi, vei avea simtpome corespunzatoare sarcinii, iar testele de sarcina vor avea un rezultat pozitiv.
Cauze
Specialistii sunt de parere ca acest tip de sarcina apare in cazul in care oul fecundat sufera mutatii cromozomiale. Un studiu in 1993 a dezvaluit ca 67% dintre sarcinile cu ou clar prezentau si malformatii. Din pacate, medicii nu au cum sa previna aparitia acestui tip de sarcina si nici tu nu ai ce face in cazul in care vei avea o sarcina cu ou clar.
Diagnotic
De cele mai multe ori, sarcina este pierduta in primul trimestru. Chiar si o ecografie de rutina iti poate spune daca exista un embrion sau nu. In cazul in care nu pierzi sarcina in primul trimestru, medicul va observa absenta batailor inimii in cel de-al doilea trimestru si va diagnostica sarcina drept una fara embrion.
Au existat si situatii in care medicii au diagnosticat gresit sarcina cu ou clar, cazuri in care dezvoltarea bebelusului era mai mica decat in mod normal. De aceea trebuie sa stii ca dezvoltarea fatului incepe sa fie vizibila la ecografia transvaginala incepand cu saptamana a 6-a, iar la ecografia abdominala in saptamana a 7-a. Medicul oricum iti va face mai multe analize si ecografii pentru stabilirea diagnosticului corect.
Tratament
Din pacate nu exista un tratament pentru ca embrionul sa se dezvolte, si din aceasta cauza este recomandat chiuretajul, in functie de cat de avansata este sarcina. In unele cazuri, si mai ales daca sarcina nu este foarte avansata, organismul va elimina singur tesutul anormal, ca si in cazul unui avort spontan.
Insa, daca sarcina este avansata, daca pacienta doreste sa faca anumite analize asupra tesutului sau daca un avort pune in pericol sanatatea femeii, este bine sa se faca un chiuretaj.
Din fericire, studiile au aratat faptul ca daca ai avut o data o sarcina cu ou clar, probabilitatea de a avea acelasi tip de sarcina este aproape nula.