Aceasta este luna in care bebelusul tau va trebui sa guste si alte alimente, in afara de laptele matern, asta in cazul in care l-ai hranit cu laptele tau pana acum. Vei putea introduce mai multe alimente, pe rand, sub forma de piureuri foarte moi. Vei observa cum bebelusul tau are “mofturi” culinare inca de pe acum, putand sa refuze un anumit aliment.
Cel mic este din ce in ce mai atent la tine, la sunetele pe care le aude si la tot ce se intampla in jurul sau. Vorbeste cat mai mult cu el, joaca-te si lasa-l sa stea langa tine in timp ce tu pregatesti masa, stergi praful sau dai cu aspiratorul. Daca zgomotele puternice nu il sperie, cu atat mai bine.
Observi ca bebelusul tau sta in sezut fara a mai fi nevoie de ajutorul tau. Inca de pe acum va incerca sa se ridice in picioare, insa fara prea mare succes. Il vei putea in schimb surprinde mergand in patru labe si urmarindu-te prin toata casa. Ai grija sa nu lasi nimic de dimensiuni foarte mici pe jos, deoarece inca mai are instinctul de a baga orice gaseste in gura. Chiar si atunci cand merge asa, ar trebui sa stai cu ochii pe el, deoarece s-ar putea rani in colturile mobilei.
Multi bebelusi sunt fascinati de imaginea lor in oglinda, asadar l-ai putea tine ocupat cu acest mic truc. Vei observa ca rade la cel din oglinda, zambeste, intinde mainile sau chiar gangureste. In scurt timp chiar se va putea recunoaste in oglinda (deoarece are deja capacitatea sa-si recunoasca parintii si rudele apropiate).
Ajuns la aceasta varsta, bebelusul tau ar trebui sa doarma aproximativ 10 ore noaptea si 2 reprize ziua (de 3-4 ore). Bebelusul tau trebuie sa fie invatat inca de mic sa doarma singur, pentru a nu-ti crea probleme mai tarziu (va fi mult mai greu si obositor sa inveti un copil de 4-6 ani sa doarma singur decat un bebelus).
Vorbeam mai sus despre alimentatie. Varsta de 6 luni este ideala in ceea ce priveste introducerea alimentelor noi in dieta. Pana la aceasta varsta sistemul lor digestiv nu putea face fata unor noi alimente si bebelusii nici nu puteau sta in sezut fara sustinerea ta. Insa daca diversificarea alimentatiei se face incepand de la varsta de 7 luni sau chiar mai tarziu, bebelusul tau se poate confrunta cu probleme legate de deficienta de fier.
Tine minte ca bebelusul tau nu stie sa mestece, de aceea este foarte important sa nu ii dai bucati solide de mancare, deoarece s-ar putea ineca. Nu este recomandat sa adaugi sare sau zahar in alimentatia celui mic decat dupa varsta de 1 an (oricum noile alimente vor contine zahar natural).
Tot acum este timpul pentru un control medical olftalmologic si vaccinurile antihepatitei B, antipoliomielitei si antitetanos. Bebelusul tau trebuie sa fie perfect sanatos in momentul vaccinarii (daca este racit sau are febra amana putin vaccinarea pana se insanatoseste).
La 6 luni este posibil ca bebelusului sa ii apara primul dintisor. Pregateste-te din nou de nopti nedormite, deoarece cel mic va plange foarte mult din cauza durerilor. Insa eruptia dintilor nu ii va da celui mic stari de febra sau diaree, iar in aceste cazuri cel mai bine este sa consulti un medic, deoarece cel mic ar putea avea altceva.