Igiena la locul de muncă a devenit o problemă pe care se pune un accent deosebit mai ales în ultima vreme, odată cu declanșarea pandemiei. Asta nu înseamnă că respectarea regulilor de igienă de către angajați nu a fost la fel de importantă și înainte de 2020. Totuși, în lumina evenimentelor care au dat peste cap planeta, îți reamintim principalele reguli de igienă care trebuie respectate la locul de muncă, împreună cu o serie de recomandări în acest sens.
Păstrați curățenia
Nu putem vorbi despre igienă fără curățenie, așa că aceasta este o primă condiție pentru ca toate celelalte reguli pe care le vom aminti să fie eficiente. În acest sens, la nivelul fiecărei unități trebuie să existe personal de curățenie, însă acest aspect trebuie avut în vedere și de ceilalți angajați. La finalul fiecărei zile de lucru, spațiile se curăță de către personalul dedicat, în timp ce angajaților le revine sarcina să mențină pe cât posibil această curățenie. Personalul trebuie să aibă la dispoziție mături și mopuri, găleți, lavete, un aspirator pentru praf, precum și soluții de curățare și dezinfectanți.
Spălați-vă des pe mâini
Este o regulă elementară de igienă, care trebuie respectată în viața de zi cu zi, indiferent dacă ești sau nu la locul de muncă. Spălarea mâinilor este obligatorie înainte și după servirea mesei, după utilizarea toaletei, atingerea unor suprafețe intens folosite și ori de câte ori consideri că este necesar. În acest sens, băile trebuie să fie dotate cu mai multe chiuvete cu apă caldă și rece, alături de care trebuie să fie instalat cel puțin un dozator pentru săpunul lichid.
Dezinfectați suprafețele intens folosite
În spațiile comune din clădirile de birouri și unitățile de producție există multe suprafețe care pot fi contaminate ușor cu bacterii și alți germeni, devenind astfel o sursă de propagare a acestor microorganisme. Este vorba despre suprafețele atinse în mod frecvent de multe persoane: clanțele ușilor, mânerele sertarelor, panourile de comandă, butoanele ascensoarelor, telefoanele, tastaturile și aparatura de birotică. Pe aceste suprafețe, germenii se dezvoltă mai rapid decât pe cele folosite în mod individual, așa că trebuie să fie dezinfectate frecvent. Procedura este cât se poate de simplă și presupune ștergerea acestor suprafețe cu o substanță dezinfectantă cu o concentrație mare de alcool.
Aerisiți spațiul de lucru
Aerul proaspăt împiedică dezvoltarea virusurilor și a bacteriilor, fapt pentru care aerisirea spațiului de lucru este o altă regulă de igienă care trebuie respectată zilnic. Această operațiune trebuie efectuată de mai multe ori pe zi, indiferent de anotimp, prin simpla deschidere a ferestrelor. Astfel, la începutul programului de lucru, ferestrele trebuie să fie deschise cel puțin un sfert de oră, operațiune care se va repeta și la finalul zilei. Totodată, este recomandat ca și pe parcursul zilei, birourile să fie aerisite cel puțin o dată.
Curățați și dezinfectați pardoselile
Pardoselile se murdăresc cel mai ușor, iar curățarea lor ține nu doar de considerente estetice ci și de igienă. Odată cu praful și noroiul purtate pe tălpile încălțărilor, pe pardoseală ajung diverși agenți patogeni care găsesc aici un mediu propice pentru a se dezvolta. Aceștia se vor răspândi cu ușurință în tot spațiul, dacă podelele nu vor fi curățate și dezinfectate periodic, astfel încât să se împiedice dezvoltarea germenilor. O soluție eficientă, mai ales în context pandemic, este și amplasarea unor covorașe antibacteriene la fiecare intrare.
Respectarea regulilor de igienă la locul de muncă ține atât de angajați, cât și de angajatori, care trebuie să asigure toate condițiile. Asta înseamnă că salariații trebuie să aibă permanent la dispoziție rezerve de săpun pentru baie, soluții de curățare și dezinfectanți, lavete și alte accesorii pentru menținerea curățeniei.