Cum sa negociezi eficient cu parintii

In fiecare relatie umana, este obisnuit sa avem puncte de vedere diferite si ca aceasta situatie ne poate conduce la conflicte. Abilitatea de a comunica si de a ajunge in locuri comune ne face mai usor sa ne deplasam in mod eficient prin aceste situatii.

Exista oameni care se remarca prin expertiza lor de a negocia eficient si de a ajunge la acorduri fara ca conflictul sa fie o drama, facandu-l un loc de trecere prin care o relatie, fie ea profesionala, de familie sau de cuplu, trebuie sa treaca uneori. Cu toate acestea, unii dintre acesti oameni nu pot comunica cu succes cu copiii lor adolescenti.

Pentru a reduce drastic riscul de nereusita al propunerii tale iti vom oferi in continuare cele mai bune sfaturi de a negocia eficient cu parintii. Inarmeaza-te cu rabdare, invata atitudinea potrivita si fa un curs intensiv de compromisuri si solutii in negociere pentru a-ti convinge parintii sa iti ofere ceea ce iti doresti!

Negociem, dar stim pentru ce o facem?

Toti specialistii in comunicare si persuasiune afirma la unison: un negociator de succes va veni cu lectia pregatita de acasa. Cu alte cuvinte, e musai sa detii informatii excelente cu privire la ceea ce urmeaza sa le ceri parintilor tai. Pe langa bagajul obligatoriu de avantaje, pe care trebuie sa le reliefezi cat mai clar si mai convingator posibil, ia in considerare si eventualele puncte negative ale cererii tale. Vei demonstra ca esti un adolescent matur, inteligent si capabil sa identifice si sa rezolve probleme peste probleme. Si asta iti poate garanta reusta.

Nu in ultimul rand, pune pasiune in expunerea cererii tale, fie ca e vorba de rugamintea de a zabovi la petrecerea anului sau de rochia superba pe care ai zarit-o in vitrina la Zara. Ia exemplu de la Emma Stone, tanara actrita americana care si-a convins parintii ca e pregatita pentru o cariera in Cetatea Filmului cu o prezentare in Powerpoint, derulata pe fundalul sonor al piesei Hollywood, semnata Madonna. Trebuie sa o invidiezi pentru ingeniozitate! 

Tactica pregatitoare a negocierii perfecte

Atunci cand te pregatesti din timp pentru negocierea cu parintii tai, lucrurile nu au cum sa iasa rau. Prin urmare, e recomandabil sa dai dovada de cel mai laudabil comportament cu cateva saptamani inainte de a le cere alor tai marea cu sarea. Fa-ti patul dimineata, pastreaza-ti camera curata si evita pe cat posibil conflictele! Daca parintii tai te vor surprinde, ca prin intamplare, rasfoind concentrat/a o carte, pe fotoliu, vei castiga puncte importante la capitolul imagine. Astfel, negocirea ta se va purta in conditii cel putin promitatoare.

Momentul potrivit, jumatate din reusita

Imagineaza-ti urmatorul scenariu: dupa saptamani intregi in care ai spalat vasele, ai dat iama in biblioteca tatei si ti-ai ajutat fratiorul mai mic la temele pentru vacanta, decizi ca e cazul sa demarezi negocierea cu ai tai pentru vacanta cu gasca la mare. Mustind de nerabdare, ii abordezi imediat ce intra in casa, extenuati dupa o zi de munca, si le turui vrute si nevrute despre nopti calde pe plaja si prieteni nenumarati cu care sa iti faci de cap. Nici nu e de mirare ca ai tai iti vor oferi un „nu” ferm si raspicat.

Alegerea momentului in care iti discuti planul de cucerire e colosal de importanta. Nu iti bombarda parintii obositi cu cereri imposibile, deoarece negocierea ta va esua dramatic. In schimb, asteapta un moment de respiro, dupa masa de seara, atunci cand ai tai se relaxeaza la emisiunea preferata. Vor fi mult mai disponibili sa iti asculte argumentele si eventual, sa rezoneze cu ele.