Oprirea si pornirea aparatului de aer conditionat consuma mai multa energie?

Este adevarat ca aerul conditionat este un aparat foarte important in casele sau locurile noastre de munca, mai ales daca acestea sunt in zone calde sau cu veri intense, dar este si adevarat ca ne mareste facturile la electricitate.

Din acest motiv (si, de asemenea, pentru ca ne pasa de mediu) este ca consideram ca aceste informatii sunt atat de importante. Cu toate acestea, inainte de a raspunde la intrebarea noastra, sa ne amintim cum functioneaza un aparat de aer conditionat.

Dar faptul ca un sistem ne determina sa oprim si sa pornim aerul conditionat este o intrebare frecventa pe care ne-o punem, cu siguranta daca este un licri rau cand vine vorba de economisirea energiei electrice.

Aer conditionat: ce este si cum functioneaza

Trebuie sa ne intrebam in momentul dispunerii unui echipament de aer conditionat ce este si cum functioneaza pentru definirea clara a unui sistem ca acesta.

Un aparat de aer conditionat este practic un sistem. La randul sau, un sistem este un set de parti situate intr-o zona sau spatiu delimitat si care lucreaza impreuna pentru a atinge un scop comun. In toate sistemele sunt lucruri care intra si altele care ies.

Daca am spus deja ca aparatele de aer conditionat sunt sisteme, partile lor (luand ca exemplu un model Split) ar fi atunci:

  • Unitatea exterioara (cea care iese in afara incaperii), care include compresorul.
  • Unitatea interioara (situata in interiorul camerei, Split-ul in sine) in care vine evaporatorul.
  • Termostatul, a carui functie este de a regla functionarea echipamentului in functie de temperatura exterioara.

Spatiul delimitat ar fi cel ocupat de componentele fizice ale aerului conditionat…iar intrarile si retururile ar fi aerul cald (pe care echipamentul il extrage din mediu) si respectiv aerul rece pe care il expulza.

Acum, modul in care toate aceste componente ne ofera aer rece in mijlocul verii nu este cu siguranta un act de magie: este termodinamica pura, stiinta pura la slujba noastra.

Dupa cum am spus deja, aerul conditionat extrage aerul din mediul inconjurator, acest lucru se face cu unitatea interna si racirea acelui aer se realizeaza cu gazul frigorific, care in aceasta etapa este in stare lichida.

Acest gaz-lichid are o calatorie bine miscata prin tevile de cupru de care dispune echipamentul. Si rezulta ca gazul isi schimba starea in mod continuu, rezultand pierderea de caldura din aer pe care echipamentul l-a extras anterior. Aerul este rece acum, dar inca cald. Caldura reziduala este evacuata prin unitatea exterioara.

Acum, acest proces de circulatie a aerului si a agentului frigorific gaz-lichid in multe echipamente nu este continuu, ci este organizat in cicluri. Aceste cicluri se bazeaza pe temperatura exterioara (cea a incaperii) detectata de termostat.

Asadar, ciclul este intrerupt atunci cand temperatura ideala (sau confort, setata de noi pe panoul de aer conditionat) este atinsa sau depasita, iar ciclul este reluat cand creste.

Il las aprins sau il opresc si il pornesc?

Dupa cum am explicat deja in randurilw de mai sus, la fiecare pornire aerul conditionat isi reia functionarea cu o anumita acceleratie, ceea ce duce la un consum mai mare de energie pentru ca acest lucru sa fie posibil.

Cu o singura aprindere, asta se intampla o data, mai mult daca recurgem la aceasta practica in mod repetat vom avea aceeasi cheltuiala repetata de mai multe ori.

Cu asta spunem ca… nu, pornirea si oprirea aerului conditionat nu ne va economisi mai mult.