10 motive pentru a practica Tai Chi

Tai Chi este o disciplina straveche care ofera relaxare, reduce stresul si anxietatea, imbunatatind in acelasi timp flexibilitatea corpului si echilibrul mintii. Miscarile lui nu sunt riscante sau rapide, dimpotriva, sunt lente si urmeaza ritmul respiratiei. Este cunoscuta ca „meditatie in miscare” si are multi adepti care au gasit beneficii mari atat pentru sanatatea mentala, cat si pentru sanatatea fizica.

10 motive pentru a practica Tai Chi

  1. Imbunatateste forta musculara

Desi poate ca nu pare, miscarile lente ale tai chi-ului ajuta la imbunatatirea fortei musculare, la fel ca antrenamentul cu greutati. In plus, imbunatateste mersul pe jos si amelioreaza durerea la persoanele care sufera de afectiuni cronice, cum ar fi cancerul si artrita. Aceste miscari sunt potrivite in special pentru adultii in varsta cu boli multiple.

  1. Ofera energie vitala

In tai chi, energia este vorbita ca „Qi” sau „Chi”, asa cum este numita in taoismul filozofic. Conform cu aceasta disciplina si medicina traditionala chineza, energia trebuie sa curga liber prin corp, dar si prin caile corecte. Daca acest lucru nu se intampla, este atunci cand apar bolile si durerile, adica Qi-ul este blocat.

Miscarile lente si blande ale tai chi-ului sunt concepute pentru a debloca Qi-ul si a activa acel flux de energie. Cand se intampla acest lucru, se realizeaza o stare de bine mai mare in muschi, in sistemul respirator, in sistemul circulator etc. In acest fel, organismul nostru este intarit impotriva bolilor.

  1. Membrele superioare si inferioare sunt intarite

Tai chi se practica in picioare. Bratele sunt folosite pentru a efectua miscarile care trec treptat de la simple la complexe. Aceste miscari lucreaza articulatiile, ceea ce le intareste, le oxigeneaza si le tonifica. De asemenea, previne pierderea masei musculare, care creste declinul acesteia de la varsta de 40 de ani.

  1. Imbunatateste functionarea sistemului cardiovascular si respirator

Miscarile lente si progresive ale tai chi-ului intaresc sistemele cardiovascular si respirator. Aceasta disciplina imbina miscarile dinamice cu pauze, ceea ce ajuta la scaderea ritmului cardiac, dar creste circulatia. Practicarea acestei discipline creste capacitatea de respiratie, care oxigeneaza creierul.

  1. Previne imbolnavirile si caderile si intareste articulatiile

Miscarile Tai Chi lucreaza soldurile, gleznele, genunchii si mainile, facandu-le mai puternice si mai flexibile. Progresiv, se foloseste forta si se fac miscari mari cu corpul. Combinatia dintre acestea scade riscul de cadere si rani, deoarece corpul este tonifiat si echilibrul este imbunatatit.

  1. Amelioreaza insomnia, migrenele si durerile musculare

Contracturile musculare provin din miscari proaste, tensiuni acumulate si posturi inadecvate. Posturile care sunt adoptate in practica tai chi permit adoptarea unor pozitii mai bune in viata de zi cu zi, pe langa relaxarea muschilor, ceea ce reduce migrenele si alte dureri.

De asemenea, este bine de mentionat ca echilibrul fizic si psihic oferit de practica acestei arte stravechi ajuta la ameliorarea insomniei, intrucat anxietatea sau angoasa pe care o aduc problemele de somn este canalizata, permitand efectiv odihna.

  1. Imbunatateste oxigenarea creierului si memoria

Exercitiile de respiratie permit creierului sa se oxigeneze, ceea ce imbunatateste concentrarea, memoria si claritatea. Secventele care se executa in aceasta disciplina necesita aceste abilitati pentru a le executa corect.

  1. Imbunatateste nivelul hipertensiunii arteriale

Practicarea exercitiilor aerobe combinate cu tehnici de meditatie ajuta la imbunatatirea nivelului de hipertensiune arteriala. Aceasta disciplina orientala are efecte foarte pozitive asupra sistemului cardiovascular precum si influenteaza reglarea emotiilor, ceea ce permite stabilizarea tensiunii arteriale.

  1. Meditatie in timp ce te misti

Meditatia ajuta la clarificarea gandurilor si imbunatateste concentrarea. De asemenea, reduce stresul si anxietatea, desi exista oameni care nu pot sta nemiscati sa mediteze. In tai chi, aceasta meditatie se face in miscare, adica meditezi, dar trebuie sa fii constient de miscari si sa fii prezent in locul si spatiul in care te afli.

  1. Este potrivit pentru toata lumea

Oricine poate practica tai chi. Copiii o pot face, varstnici, tineri etc. Este o tehnica foarte usor de urmat cu miscari fine si lente a caror forta progreseaza putin cate putin. Sunt multe beneficii care se obtin din practica sa, de aceea are multi adepti, si din ce in ce mai multi.