Jogging pentru incepatori: sfaturi importante

Un antrenament de alergare bine structurat va ajuta sa va imbunatatiti performanta. Exista cateva lucruri la care incepatorii trebuie sa acorde o atentie deosebita. De fapt, antrenamentul efectuat intr-un mod gresit afecteaza atat motivatia, cat si sanatatea.

O regula foarte importanta este: ascultati-va corpul. Ceea ce este potrivit pentru alti alergatori nu trebuie neaparat sa fie potrivit pentru dvs. Urmatoarele erori trebuie insa evitate.

Alergatul este un sport usor si rapid de invatat, pe cat este minunat pentru a te mentine in forma in timp ce te distrezi. Exista multe motive pentru a incepe sa alergati: nu numai ca imbunatateste rezistenta, ci si intareste sistemul cardiovascular. Aici veti gasi cateva informatii utile si sfaturi valoroase pentru a va dedica mai bine acestui sport.

Incalziti, racoriti

Alergati primele zece pana la cincisprezece minute intr-un ritm lent. Asa ca ii oferiti corpului o sansa sa se incalzeasca si sa se obisnuiasca cu efortul. Se activeaza metabolismul si circulatia. Daca incepeti prea repede, rezultatul este exagerarea corpului insotita de durere si frustrare. Dupa incalzire, ridicati ritmul. Viteza potrivita este cea la care ati putea inca sa discutati cu cineva. Daca nu mai este cazul, mergeti o vreme. Si evitati sa faceti un sprint final. In ultimele minute, alergati intr-un ritm bland.

Nu va antrenati prea des

Mai ales la inceput exista o mare motivatie. Asigurati-va ca corpul dumneavoastra este capabil sa se refaca suficient. Muschii, oasele si tendoanele trebuie sa se obisnuiasca cu efortul. De asemenea, sistemul cardiovascular are nevoie de ceva timp pentru a se adapta la noile stresuri. Antrenati-va cel mult in fiecare zi. Doua-trei antrenamente pe saptamana sunt suficiente. Asadar, maximizati beneficiile si evitati sa va puneti sub stres excesiv. Daca va antrenati prea mult, performanta va scadea sau altfel nu se imbunatateste si va expuneti riscului de ranire.

Pantofii potriviti

Daca cumparati pantofi ieftini, este un lucru gresit. Un pantof bun sustine articulatiile, confera stabilitate si inmoaie miscarile. Pantofii de alergare trebuie schimbati dupa 600-800 de kilometri. Daca alergati regulat, ar trebui sa va antrenati cu pantofi diferiti: piciorul nu trebuie sa se obisnuiasca prea mult cu un anumit model de pantofi. Daca va antrenati in pantofi diferiti, piciorul si intregul muschi al piciorului primeste stresuri diferite de fiecare data. Articulatiile, ligamentele, muschii si tendoanele sunt intarite. Si riscul de ranire in timpul alergarii scade.

Respiratie corecta

In timpul exercitiilor fizice, nu va concentrati prea mult pe respiratie. Daca respiratia este nefireasca, apar probleme precum durerile in splina. Aveti incredere in corpul dvs., care va gasi automat respiratia corecta si suficienta chiar si in timpul alergarii. Unii oameni prefera sa respire pe gura, altii pe nas. Incercati sa va dati seama care este cea mai buna solutie pentru dvs. si alegeti cele mai bune activitati fizice potrivite stilului dvs. de viata.

Sfat: Cei care au probleme cu respiratia regulata si in mod natural pot tine o piatra mica in mana pentru a se distrage in timpul antrenamentului de rezistenta. Deci, va concentrati asupra pietrei si respirati automat in modul corect. Aceasta diversiune functioneaza foarte bine mai ales pentru incepatori.