Importanța consultului ginecologic periodic și investigațiile recomandate

Consultul ginecologic periodic presupune evaluarea sistemului reproducător feminin și te poate ajuta să identifici anumite probleme de sănătate înainte ca acestea să se manifeste sau chiar să determine complicații. Depistarea patologiilor ginecologice într-un stadiu incipient crește șansele de reușită a tratamentului. Citește în continuare și află care sunt investigațiile recomandate cel mai frecvent în cadrul unui consult ginecologic.

Examinarea pelvină

Examinarea pelvină presupune evaluarea atât a organelor genitale externe (labiile mari, labiile mici, clitorisul și glandele vestibulare), cât și a celor interne (uterul și ovarele). Examenul începe cu inspectarea vizuală a organelor genitale externe și a secrețiilor vaginale. Pentru vizualizarea colului uterin și a zonei profunde a vaginului, medicul folosește un dispozitiv confecționat din metal sau plastic numit specul cu ajutorul căruia depărtează pereții vaginului. Palparea organelor interne și a pereților vaginului se face prin tușeu vaginal, procedură ce presupune introducerea a două degete în vagin și apăsarea pelvisului cu cealaltă mână cu scopul de a evalua structura și sensibilitatea organelor.

Testul Babeș-Papanicolau

Începând de la vârsta de 21 de ani, fiecare femeie ar trebui să efectueze testul Babeș-Papanicolau pentru screeningul cancerului de col uterin. Testul presupune recoltarea unei probe de la nivelul colului, etapă în care colul va fi de asemenea inspectat pentru leziuni ce pot fi văzute cu ochiul liber (leziuni macroscopice). Proba recoltată va fi ulterior analizată microscopic în laboratorul de anatomie-patologică în vederea identificării unor potențiale modificări canceroase ale celulelor colului uterin.

Regularitatea cu care ar trebui efectuat testul Babeș-Papanicolau depinde de vârsta pacientei, de rezultatele testelor anterioare și de factorii de risc asociați.

Ecografia pelvină

Ecografia este o investigație imagistică ce folosește ultrasunete pentru a produce imagini ale structurilor și organelor aflate în interiorul organismului. Ecografia pelvină poate fi realizată abdominal sau transvaginal, este sigură, non-invazivă și nedureroasă. În cadrul acestei investigații medicul va evalua structura și dimensiunea uterului, ovarelor, trompelor uterine și a vezicii urinare. Dacă în urma ecografiei sunt identificate modificări ale organelor interne, pot fi necesare investigații suplimentare precum rezonanța magnetică nucleară a pelvisului (RMN ginecologic).

Examinarea sânilor

Examenul fizic al sânilor este o etapă importantă în screeningul pentru cancerul de sân. Inițial, medicul va inspecta vizual sânii pentru a verifica simetria acestora și prezența unor eventuale modificări la nivelul pielii. Ulterior, examenul va continua cu palparea sânilor și a zonei axilare pentru a vedea dacă există noduli, alte modificări de structură sau secreții. În cadrul examinării sânilor, medicul te va instrui cum să reiei procedeul acasă (auto-examinare).

Testarea HPV

Infecția cu anumite tulpini ale virusului papiloma uman (HPV) conduce la apariția cancerului de col uterin, iar testarea HPV face parte din metodele de screening pentru această patologie. În cazul în care nu ai fost vaccinată împotriva HPV, se recomandă testarea pentru identificarea infecției cu tulpini HPV cu risc înalt o dată la 5 ani începând cu vârsta de 25 de ani.

În concluzie, consultul ginecologic periodic are rolul de a identifica din timp anumite patologii ale aparatului reproducător ce-ți pot pune în pericol sănătatea sau chiar viața. Programează-te acum la un consult ginecologic pentru a te asigura că aparatul tău reproducător se bucură de cea mai bună stare de sănătate!

Surse informative

“HPV and PAP Testing.” National Cancer Institute, 20 Dec. 2019, www.cancer.gov/types/cervical/pap-hpv-testing-fact-sheet. 

Barad, David H. “Gynecologic Examination – Women’s Health Issues.” MSD Manual Consumer Version, MSD Manuals, Mar. 2021, www.msdmanuals.com/home/women-s-health-issues/diagnosis-of-gynecologic-disorders/gynecologic-examination.