Dragostea in adolescenta: cum este traita prima dragoste?

Adolescenta presupune o intreaga lume de schimbari pentru copilul care incepe sa devina adult, dar si pentru mediul sau. Ei traiesc o intreaga revolutie hormonala si sociala care, printre altele, duce de obicei la aparitia primelor sentimente de dragoste, a primelor saruturi, a primelor relatii. Tocmai in acesti ani este traita prima dragoste.

Indragostirea este una dintre cele mai bune experiente din viata si atunci cand o experimentezi pentru prima data este si mai mult. Totul este nou, totul este marit, totul este vazut cu alti ochi, totul face sa te simti diferit, unic si special. Este o iubire atat de puternica incat ramane intiparita in memorie pentru viata. Toata lumea isi aminteste prima dragoste, chiar daca a durat doar cateva saptamani sau chiar daca au trecut 20 de ani de la ultima data cand si-au vazut jumatatea mai buna la acea vreme.

Indragostirea este una dintre cele mai bune experiente din viata si atunci cand o experimentezi pentru prima data este si mai mult.

Ceea ce este special la prima dragoste este ca totul este nou, ca este o intrare intr-o alta lume: cea a adultilor, cea din care fiecare adolescent isi doreste sa faca parte, desi uneori o fac prea repede. Exista diferiti factori care marcheaza trecerea de la copil la adult, dar nimic nu-i place sa aiba o relatie. Cand il ai, inseamna ca esti mai in varsta, ca ai atins acel nivel care marcheaza ca ai incetat sa mai fii copil.

Dincolo de relatie

De aceea implica mai multe lucruri decat faptul de a avea o relatie. Le permite tinerilor sa constientizeze ce inseamna sa ai o persoana speciala in viata lor, cea cu care impartasesc confidente, intimitati si sentimente si, de asemenea, pe cineva pentru care sa-si faca griji. Este ceva care depaseste cu mult prieteniile care au existat pana acum.

Prima iubire inseamna sa ai ceva al tau, in care nimeni, in afara de cealalta persoana din relatie, nu poate intra. Este ceva care ii priveste pe ei, doar pe ei, si de ce trebuie sa aiba grija. Nu trebuie privit ca o responsabilitate, ci ca ceva care marcheaza calea catre maturitate. Din acest motiv, si din cauza noutatii, exista tendinta de a mari relatia sau relatiile care se traiesc in adolescenta.

Prima dragoste inseamna sa ai ceva al tau in care nimeni altcineva nu poate intra.

Un spatiu pentru intimitate

Inseamna si gasirea unui spatiu pentru intimitate, ceva fundamental avand in vedere ca prima dragoste coincide de obicei cu trezirea sexuala. Dorinta si preocuparile sexuale sunt continuarea primelor saruturi si imbratisari si fac prima data cand faci dragoste cu cineva asa cum iti amintesti, daca nu mai mult, decat primul sarut. Si asta in ciuda faptului ca de obicei nu este o experienta satisfacatoare, tocmai pentru ca nu stii foarte bine ce sa faci.

Prima dragoste este vazuta ca ceva mult mai serios decat este de catre tinerii protagonisti, desi in general adultii din jurul lor tind sa reduca importanta. Ideea ca va fi pe viata si nevoia de a face impreuna planuri de viitor – cand planurile individuale nici macar nu sunt clare – este ceva obisnuit intr-o relatie de acest tip. Asta in ciuda faptului ca experienta ne spune ca nu este o dragoste de viata si ca are o data de expirare, destul de apropiata in general.

Formand personalitatea

Adolescenta este o perioada in care se formeaza personalitatea si cum va fi viitorul adult al tinerilor, asa ca este obisnuit ca ceea ce gandeste cineva la 13 ani sa nu seamana cu ceea ce gandeste la 18 ani, cu atat mai putin la 33 de ani. acelasi lucru se intampla cu preocuparile sau cu ceea ce vrei sa faci cu viitorul tau. Tinerii sunt inca in acea faza de crestere, de definire si pot descoperi ca, in realitate, nu este atat ceea ce se imparte cu prima iubire. Sau asta chiar daca planurile unuia si celuilalt nu sunt compatibile.

Adolescenta este o perioada in care se formeaza personalitatea.

Prima pauza

Cand relatia se incheie, se cunoaste prima ruptura, primul esec amoros. De obicei este o adevarata drama, asa ca este important ca tinerii sa primeasca sprijin si sa se simta protejati de cel mai apropiat mediu. Si a sti sa o gestionezi este la fel de important, sau mai mult, decat a sti sa gestionezi relatia. Nu inseamna sfarsitul lumii, cu atat mai putin ca orice tip de contact cu ceea ce fusese pana atunci cuplul trebuia rupt. Ea presupune un punct si urmat in programa experientelor vitale.

Despartirea ajuta sa se maturizeze, sa invete sa gestioneze sentimentele de frustrare care erau probabil necunoscute pana acum. Trecerea prin asta in adolescenta intareste individul si il va ajuta sa faca fata unor situatii similare pe care le pot experimenta la varsta adulta. La sfarsitul zilei, asta inseamna sa fii adolescent, sa te pregatesti pentru ceea ce va urma ani mai tarziu.