Cum poti evita sarcinile nedorite: sfaturi utile

O sarcina, dorita sau nu, aduce schimbari importante in viata unei femei, atat pe plan fizic dar si psihic si emotional. Daca nu iti doresti sa fii insarcinata, este esential sa cunosti metodele pe care le ai la dispozitie in acest sens. Citeste in continuare si afla care sunt perioadele in care ai cea mai mare sansa sa ramai insarcinata si ce poti face pentru a preveni acest lucru.

Cand poti ramane insarcinata?

In timpul ciclului menstrual, ovulul este eliberat dintr-unul din ovare si incepe sa coboare prin trompele uterine catre uter. Daca a avut loc un contact sexual neprotejat, iar spermatozoizii ajung in tractul genital feminin si intalnesc ovulul, unul dintre spermatozoizi il va fecunda. Va rezulta astfel oul care va incepe sa se divida si va ajunge la nivelul uterului unde se va implanta.

Ovulul poate supravietui aproximativ 24 de ore dupa ovulatie, in aceasta perioada de timp fiind posibila fecundatia. Pentru a ramane insarcinata, actul sexual trebuie sa aiba loc foarte aproape de momentul ovulatiei. In general, in cazul ciclurilor regulate, ovulatia are loc intre a 10-a si a 16-a zi a ciclului menstrual, prima zi de sangerare fiind considerata ziua 1. Cu toate acestea exista numerosi factori care pot grabi sau intarzia ovulatia, modificand astfel perioada fertila.

Cum poti preveni aparitia sarcinii?

Contraceptia presupune evitarea procesului de fecundatie prin impiedicarea contactului dintre spermatozoid si ovul, prin inhibarea ovulatiei sau a procesului de implantare. Exista mai multe metode sau pastile contraceptive pe care le poti folosi pentru a preveni aparitia unei sarcini:

  • Prezervativul feminin sau masculin impiedica patrunderea spermatozoizilor in tractul genital feminin. Atunci cand este utilizat corect, prezervativul este singura metoda contraceptiva care previne infectiile cu transmitere sexuala.
  • Contraceptivele orale sunt pastile pe baza de hormoni estrogeni si progestativi care impiedica ovulatia. Acestea trebuie administrate doar la recomandarea medicului, dupa un consult medical prealabil.
  • Diafragma reprezinta o alta metoda contraceptiva de bariera (asemenea prezervativului) si consta intr-un invelis de silicon care se aplica la nivelul colului uterin, impiedicand patrunderea spermatozoizilor in uter.
  • Dispozitivele intrauterine (DIU) sunt dispozitive medicale pe baza de cupru sau progesteron care asigura contraceptia pentru o durata de la 5 pana la 10 ani. Implantarea se face in cabinetul medical.
  • Spermicidele sunt substante care altereaza mobilitatea spermatozoizilor sau ii omoara inainte ca acestia sa ajunga in uter.

Ce se intampla daca metoda contraceptiva esueaza?

In cazul unui contact sexual neprotejat sau daca metoda contraceptiva esueaza, se poate apela la contraceptia de urgenta, cunoscuta si sub numele de „pastila de a doua zi”. In aceasta categorie intra doua substante medicamentoase:

  • Levonorgestrel (Postinor, Escapelle) – se poate administra in primele 72 de ore de la contactul sexual;
  • Ulipristal acetat (Ellaone) – se poate administra in primele 120 de ore de la contactul sexual.

Ambele substante sunt disponibile in farmacie si se elibereaza fara prescriptie medicala. Se recomanda ca administrarea lor sa fie facuta cat mai repede dupa contactul sexual. De asemenea, se recomanda folosirea acestei metode exclusiv in cazurile de urgenta, fara a substitui utilizarea regulata a uneia dintre metodele contraceptive descrise mai sus.

In concluzie, cunoasterea si folosirea corecta a metodelor contraceptive reprezinta cea mai buna modalitate de evitare a unei sarcini nedorite. Discuta cu medicul sau farmacistul pentru a stabili cea mai buna metoda contraceptiva pentru tine.