Cum alegi fierăstrăul electric: 3 criterii de selecție

Fierăstrăul electric face parte din categoria uneltelor necesare în trusa tuturor pasionaților de reparații, tâmplărie, alte lucrări de bricolaj sau a profesioniștilor în domeniul construcțiilor. Alegerea celui mai bun fierăstrău poate să fie o provocare, în special din cauza multitudinii de oferte de pe piață. Din acest motiv, ai nevoie de o serie de criterii pe care să le urmărești înainte de a-l alege pe cel pentru nevoile tale. Iată câteva dintre acestea: 

1. După tipul de fierăstrău electric 

Primele lucruri pe care trebuie să le iei în considerare au legătură cu categoriile de fierăstraie electrice disponibile. Acestea sunt: 

Fierăstrău electric circular 

Acest tip de fierăstrău poate fi folosit pentru a tăia lemn, tablă sau plastic și este ușor de manevrat. Acesta face parte din arsenalul oricărui tâmplar de succes, care își dorește o unealtă versatilă. Fierăstrăul electric circular poate fi folosit în mână sau montat pe un banc, este compact, are o putere mare, iar cu ajutorul lui poți efectua tăieturi verticale precise. 

Fierăstrău pendular 

Mecanismul fierăstrăului pendular funcționează după mișcările fierăstrăului manual. Acesta poate fi folosit pentru a tăia diverse materiale, chiar și în forme curbate. Nu este la fel de potrivit pentru tăieturi drepte lungi, ci, mai degrabă, pentru a tăia rafturi și pentru a crea decorațiuni în lemn. 

Fierăstrău electric tip sabie 

Fierăstrăul tip sabie este potrivit pentru lucrări mai dificile și precise. Acesta poate fi folosit și pentru a înlocui drujba în diferite situații, ca atunci când ești nevoit să tai o bucată groasă și mare de lemn, cât mai rapid. 

Fierăstrău cu bandă 

Un fierăstrău cu bandă este folosit pentru lucrări foarte fine și precise, efectuate în materiale foarte tari. Acest tip de unealtă se găsește mai ales în ateliere de specialitate. 

2. În funcție de materialul prelucrat 

Un alt criteriu important pentru alegerea fierăstrăului electric potrivit îl reprezintă materialul prelucrat. În funcție de domeniul în care activezi, trebuie să alegi unelte potrivite pentru ceea ce vrei să tai sau să modifici cu ajutorul fierăstrăului. 

În tâmplărie, de exemplu, pentru prelucrarea lemnului, poți folosi un fierăstrău electric pendular. Acestea sunt ideale și pentru alte tipuri de materiale, dacă trebuie să realizezi tăieturi exacte sau curbate. 

Fierăstrăul circular este potrivit pentru o diversitate de materiale, de la lemn, la metal și plastic, așa că dacă efectuezi lucrări variate, asigură-te că îți dotezi atelierul cu o astfel de unealtă. 

3. În funcție de viteza de debitare 

Viteza de debitare a unui fierăstrău electric este importantă pentru cei care folosesc des această unealtă, în special în atelierele profesionale de tâmplărie sau reparații.  

Cel mai rapid fierăstrău electric este fierastraul circular, iar acesta oferă și avantajul de a proteja materialele în timpul operațiunilor de tăiere.  

Pentru lemnele de dimensiuni foarte mari se recomandă un fierăstrău electric cu bandă. Luând în considerare și diametrul permis de fierăstrăul electric cu bandă, dar și viteza de debitare, acesta este o soluție ideală în cazul tăierii unor bușteni mari și de o grosime considerabilă. 

Criteriile de selecție te vor ajuta să stabilești care este tipul de fierăstrău electric potrivit pentru nevoile și activitățile tale. Verifică ofertele din magazinele online și nu ezita să ceri sfaturi despre calitățile fiecărui tip de unealtă și despre accesorii. 

Sursa foto: pexels.com