Contraceptia naturala este folosita de femei de foarte mult timp, atunci cand nu isi doreau sarcini si nu aveau la dispozitie atat de multe metode contraceptive ca in zilele noastre. Sa aflam mai multe despre tipurile de contraceptie naturala!
Ovulatia determina o crestere a temperaturii corpului cu 0.3-0.5 grade. Aceasta metoda consta in observarea schimbarii temperaturii, iar contactele pot avea loc dupa a 3-a zi de la cresterea temperaturii si pana in momentul menstruatiei.
Trebuie sa-ti masori zilnic temperatura, cu un termometru special si sa-ti notezi valorile intr-un carnetel. Aceasta metoda nu este insa foarte sigura, si poti ramane insarcinata daca nu folosesti o alta metoda de contraceptie.
Aceasta metoda se bazeaza pe masurarea temperaturii, ca in cazul metodei temperaturii bazale, combinata cu modificarea colului uterin. Trebuie sa-ti autopalpezi colul uterin. In zilele infertile acesta are o consistenta tare, iar in zilele fertile are consistenta mult mai moale, precum cea a buzelor.
Si in acest caz contactul sexual este sigur dupa ovulatie, adica in a doua jumatate a cilcului menstrual.
Aceasta metoda poarta numele si de Knaus-Ogino, iar pentru aflarea zilelor infertile trebuie sa-ti urmaresti ciclul menstrual pe o perioada destul de mare, de 6-12 luni. Dupa ce ai descoperit care sunt zilele fertile si cele infertile, te poti ajuta de aceasta metoda pentru a-ti “programa” partidele sexuale.
Metoda coitului intrerupt
Considerata pana nu demult o metoda contraceptiva destul de sigura, metoda coitului intrerupt se bazeaza exclusiv pe barbat. Aceasta metoda presupune retragerea penisului din vagin inaintea ejacularii. Singura problema este ca spermatozoizii se elimina din penis si in timpul partidei de sex, deci sansele ca tu sa raman insarcinata sunt foarte mari.