Romania este o tara in care traditiile si mestesugurile vechi de secole sunt puternic inradacinate in cultura locala. Un tinut in care ritualurile patriarhale reprezinta nu numai simboluri ale identitatii, ci si sarbatori ale vietii. Nu este nimic neobisnuit sa vezi oameni imbracati in costume traditionale care merg la biserica, carute umplute cu fan tras de cai sau ciobani care marsaluiesc in munti cu turma lor. Descoperiti cultura romaneasca traditionala participand la festivaluri; pentru ca sunt atat de multe sarbatori, iata o lista cu cele mai bune.
Targul de Fete de pe Muntele Gaina
„Targul de fecioare de pe Muntele Gaina” este cea mai veche si cea mai mare sarbatoare traditionala din Romania, avand loc in satul Avram Iancu, in Muntii Apuseni in cea mai apropiata duminica de sarbatoarea Sfantului Ilie din 20 iulie. Pe vremuri, aceasta festivitate era o adunare a localnicilor, unde familia si prietenii se reuneau si era, de asemenea, un festival de potrivire. Tinerele au venit impreuna cu parintii si trousseau-ul lor si, daca s-a facut o potrivire, casatoria a fost sarbatorita pe loc de preotul local.
Astazi, femeile Apuseni incep festivalul cantand la instrumentul local tulnic , folosit pentru comunicarea dintre pastori sau pentru dresarea oilor si cainilor. In centrul satului, exista o piata locala de mestesugari cu o expozitie de fotografii ale localnicilor care isi desfasoara viata de zi cu zi. Evenimentul este animat de spectacole folclorice si de o ceremonie dedicata eroului national al Romaniei Avram Iancu.
Sus pe Muntele din Jina
Jina este centrul obiceiurilor pastorale din regiunea Marginimea, o regiune populara care personifica cultura romana. La Jina, la sfarsitul lunii iulie a fiecarui an, oamenii sarbatoresc traditiile arhaice si cultura populara locala in incercarea de a pastra practicile locale. Sarbatoarea include mancare traditionala, dans si muzica si prezinta obiceiurile si mestesugurile locale.
Festivalul Oualelor Incondeiate
Festivalul national al oualor de Paste are loc in fiecare an, timp de doua zile si este dedicat artei decorarii oualor. Desfasurat in Ciocanesti , satul Muzeului oualor pictate, festivalul este o oportunitate pentru artistii locali si internationali de a-si arata talentul in decorarea oualor de Paste. Evenimentul include un concurs international, o piata locala de mestesugari, un targ de oua decorate si un concert de muzica traditionala.
Junii Brasovului Parade
Parada Junii Brasovului se desfasoara in prima duminica dupa Paste si este un eveniment care marcheaza renasterea naturii si inceputul primaverii, dar si o sarbatoare a noului an al dacilor, stramosii Romaniei. Junii sunt tineri care locuiau in cartierul Schei, unde locuiau romanii medievali cand nu aveau voie sa locuiasca in cetatea Brasovului. Astazi, festivalul recreeaza pe juni care coboara din munti pe caii lor, purtand haine traditionale si purtand baghete, sceptre si steaguri. Acestea sunt impartite in sapte grupuri, fiecare avand propriile costume si apropiindu-se dintr-un cartier diferit al districtului Schei.
Festivalul Ciobanului
Toamna este anotimpul cand ciobanii coboara din munti si se intorc acasa cu oile lor. Sfarsitul anului pastoral este sarbatorit in toata tara, marcand o practica veche de secole. In regiunea Brasov, in satul Tohanu Nou, se comemoreaza coborarea oilor din munti la sfarsitul lunii septembrie. In timpul festivalului, se desfasoara spectacole de dans si muzica si se organizeaza o piata locala de produse, unde atat localnicii, cat si turistii pot cumpara produse lactate.
Festivalul Rascolul Stanii
Ce se poate traduce prin „distributia oilor” este un festival local desfasurat la inceputul lunii septembrie in satul Ciocanesti, in regiunea Bucovinei. Festivalul marcheaza momentul in care ciobanul trebuie sa returneze fiecare oaie proprietarului ei. Ziua incepe cu o liturghie in biserica locala. Toti localnicii sunt imbracati in costume traditionale si la sfarsitul slujbei, un artist popular canta cantece traditionale. Odata terminata liturghia, localnicii se indreapta spre stana pentru a participa la despartirea oilor: oile sunt mulse si ciobanul isi negociaza retributia pentru timpul petrecut cu oile la munte. Ziua se incheie cu mai multa muzica live.
Festivalul Varzei
Festivalul Varzei este organizat in primul weekend din octombrie in Mosna, un mic sat sasesc fermecator. Festivalul are loc in centrul satului si este o oportunitate de a gusta retete traditionale cu varza si de a descoperi bucataria romaneasca. In sat, puteti vizita biserica fortificata saseasca, o mostenire a vechilor colonisti germani din Transilvania, adusa in tara pentru a apara granita sudica a ceea ce a fost regatul Ungariei in epoca medievala.
Drumul lung spre cimitirul vesel
Organizat la sfarsitul lunii iulie, in regiunea Maramuresului de Peter Hurley, un irlandez care a decis sa se stabileasca in Romania, Drumul lung spre cimitirul vesel nu este doar un festival, ci o campanie nationala care vizeaza promovarea satului traditional romanesc ca univers mostenire. Festivalul este organizat in doua locatii diferite: in prima saptamana, activitatile au loc in Tara Lapusului, in timp ce in a doua saptamana se desfasoara in Tara Maramuresului. Festivalul se incheie in Sapanta, la Cimitirul Vesel. Pe parcursul intregului eveniment, sunt organizate ateliere de mestesuguri, concerte de muzica populara si intalniri cu batranii satelor pentru a-si impartasi povestile de viata. Fiecare zi se incheie cu o petrecere cu dansuri locale.
Festivalul mestesugului berii
Muzeul ASTRA in aer liber situat in satul Dumbrava Sibiului este organizat la inceputul lunii august si este primul festival dedicat mestesugului fabricarii berii. Artizanii din bere si cidru vor impartasi secretele mestesugului, varietatea aromelor berii artizanale si beneficiile sale naturale. Vizitatorilor li se va servi bere proaspata de casa, cidru si sucuri de fructe. Desigur, va exista si o gama larga de mancaruri ardelene delicioase: asteptati carnati de porc la gratar, gratar de vita, mamaliga si multe produse de patiserie.