Ce trebuie sa stii despre diversificarea meniului bebelusului

Diversificarea nu este doar una dintre cele mai importante etape din primul an de viata al unui bebelus, ci si una ce se poate dovedi o adevarata provocare pentru parinti.

Cum stiu ca este pregatit? Cum aleg scaunul de bebe pentru masa? Diversificare sau autodiversificare? Ce ar trebui sa contina meniul bebelusului? Daca nu vrea sa manance? Intrebarile parca nu se mai sfarsesc, iar raspunsurile nu sunt intotdeauna simple. 

In acest articol vom vorbi despre cateva dintre lucrurile pe care ar trebui sa le stii daca te pregatesti sa treci prin aceasta etapa. 

1. Este important ca bebelusul sa fie pregatit pentru diversificare 

Inainte de a incepe diversificarea, asigura-te ca bebelusul tau este pregatit. Sunt trei semne care pot indica acest lucru si ele apar, de regula, in jurul varstei de 6 luni: 

  • Poate sta singur in sezut si isi sustine capul in pozitie verticala 
  • Isi poate coordona miscarile pentru a se hrani
  • Poate sa inghita hrana solida. 

2. Tu alegi stilul de diversificare potrivit pentru tine si bebelusul tau 

Alegerea stilului de diversificare iti apartine. Poti opta pentru diversificarea clasica, cu piureuri si scheme de alimentatie, autodiversificare, cand ii oferi celui mic 2-3 tipuri de alimente la o masa si il lasi sa aleaga, sau o combinatie intre cele doua. 

3. Cel mic va manca foarte putin sau deloc la inceput

O greseala pe care o poti face cu usurinta este aceea de a te astepta ca un copil sa manance de la inceput. In realitate, sunt sanse ca acesta sa se multumeasca doar sa guste mancarea oferita sau sa o refuze complet. 

Nu te panica! Concentreaza-te pe ideea de a-l obisnui cu gusturi si texturi noi, nu pe cat mananca.

4. Lista obiectelor de care vei avea cu adevarat nevoie este scurta 

Indiferent daca optezi pentru diversificare sau autodiversificare, sunt cateva obiecte de care vei avea cu siguranta nevoie: 

  • Scaun de masa 
  • Bavetici (te vor ajuta sa salvezi cateva haine) 
  • Castronase, farfurii si tacamuri de plastic sau silicon 
  • Cana (poate fi cioc, cu pai sau chiar una simpla).

5. Diversificare fara pic de mizerie nu exista 

Se pot spune multe lucruri despre diversificare, dar nu si ca este un proces curat. Este normal, bebelusul abia invata sa manance, sa foloseasca lingurita; nu te poti astepta ca toate aceste lucruri sa se intample fara accidente. 

Fii pregatita pentru mizerie si dezordine la ora mesei. Chiar daca tu esti cea care il hraneste pe cel mic, viteza cu care acesta poate face ca mancarea sa ajunga din castron pe pereti, podea sau chiar pe tavan te va surprinde.

O idee buna ar fi sa te asiguri ca asezi un sac de gunoi, hartii, un covoras sau orice altceva ai la indemna sub scaunul de masa. Te va ajuta sa faci curat mai repede.  

6. Bebelusul trebuie supravegheat in timpul mesei 

Cel mic trebuie intotdeauna supravegheat in timpul mesei, chiar daca il lasi sa manance singur, in caz ca se ineaca. Invata sa deosebesti inecul de reflexul de gag, care este normal sa apara atunci cand bebelusii incep sa manance alimente solide. 

7. Meniul celui mic ar trebui sa includa alimente variate si sanatoase 

Asigura-te ca ii oferi bebelusul tau un meniu variat, echilibrat, care sa includa alimente proaspete, neprocesate. Copilul ar trebui sa manance, pe langa legume si fructe, carne, oua, peste, iaurt, lapte. Nu ar trebui, in schimb, sa consume mancaruri sau bauturi in care au fost adaugate zahar sau sare. 

Ai grija atunci cand introduci alergenii. De asemenea, sunt anumite tipuri de alimente cu risc mai mare de inec sau care pot fi introduse in meniul bebelusului doar dupa o anumita varsta. 

Diversificarea nu este un proces usor; dimpotriva, se poate dovedi unul destul de dificil si epuizant. Important este sa ai rabdare si sa tii cont de preferintele copilului tau. 

Nu-ti face prea multe griji daca nu pare prea interesat de mancare la inceput. Isi va lua in continuare nutrientii necesari din lapte, fie ca este alaptat sau folosesti o formula de lapte praf. Important este sa invete sa manance si sa-l ajuti sa-si formeze obiceiuri alimentare sanatoase. [1][2]

Bibliografie: 

  1. NHS Choices. Your Baby’s First Solid Foods. 2022, www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/babys-first-solid-foods/. Accessed 19 Jan. 2022.
  2. CDC. “When, What, and How to Introduce Solid Foods.” Centers for Disease Control and Prevention, 24 Aug. 2021, www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/when-to-introduce-solid-foods.html. Accessed 19 Jan. 2022.