Primul ajutor in caz de arsuri superficiale. Iata ce trebuie sa faci!

Arsurile superficiale pot fi cauzate de mici accidente casnice, de lichid fierbinte, de flacara sau de expunerea indelungata la soare. Acestea afecteaza stratul superior al pielii si cauzeaza durere, roseata si inflamare. Afla ce pasi trebuie sa urmezi pentru a trata o arsura minora.  

Cum tratezi acasa arsurile de gradul 1

Arsurile de gradul 1 sunt cele mai usoare si afecteaza doar stratul extern al pielii (epiderma). Tratarea poate fi facuta acasa si consta din cativa pasi simpli. In plus, poti avea mereu la indemana, in geanta sau in trusa de prim ajutor, un produs pentru calmarea iritatiilor, deoarece pretul unui gen fenistil este foarte avantajos si are efect de anestezic local. Iata ce trebuie sa faci in caz de arsura superficiala.

  • Raceste zona

Primul pas este indepartarea de sursa de caldura si inlaturarea hainelor si a bijuteriilor din zona afectata. Raceste suprafata cu arsura minora sub un jet de apa sau cu o compresa curata, timp de 5-10 minute sau pana cand se diminueaza durerea.

Apa trebuie sa fie la o temperatura rece, suportabila. Nu pune gheata pe rana, pentru ca risti sa provoci o deteriorare mai profunda a tesutului afectat. In caz ca s-au format vezicule mici, nu le sparge, deoarece au rol in protejarea pielii arse impotriva infectiilor. Arsurile superficiale se pot vindeca in cateva zile.

  • Aplica un gel sau o crema

Dupa ce ai racit zona, aplica un gel, o crema sau o spuma de cateva ori pe zi, pentru a mentine pielea hidratata si pentru a ameliora inflamatiile si iritatiile. Poti folosi produse cu aloe vera, antihistaminice sau care contin alte substante cu efect benefic pentru suprafetele arse. 

Nu aplica pe rana unt, ulei, grasime sau alte remedii indoielnice, deoarece risti sa agravezi deterioararea pielii si sa faci infectii. Cere sfatul unui specialist si foloseste doar produsele recomandate. 

  • Acopera zona cu bandaj steril

Rana poate fi acoperita cu un bandaj steril din tifon, pentru a proteja pielea si a reduce durerea. Nu infasura prea strans fasa, pentru a nu pune presiune pe zona afectata. De asemenea, evita bandajele elastice, autoadezive. 

  • Ia medicamente pentru durere, daca este cazul

In caz de durere intensa, pot fi luate medicamente pe baza de ibuprofen sau paracetamol, in primele zile de la arsura. Acestea au efecte antiinflamatoare si reduc durerea. Nu depasi doza recomandata pentru tine.

Daca ai de a face cu o arsura de gradul 2 sau 3, cheama imediat ajutor medical. De asemenea, daca rana pare superficiala, insa este mai mare decat marimea palmei sau este la nivelul fetei, pe maini si in alte zone sensibile, consulta de urgenta un medic. Procedeaza la fel si daca arsura minora apare la copii, batrani si femei insarcinate.

Referinte: 

  1. „Burns.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 28 iulie 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/burns/diagnosis-treatment/drc-20370545. Accesat la 20 ianuarie 2021.
  2. „How to Treat a First-Degree, Minor Burn” American Academy of Dermatology, www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-minor-burns. Accesat la 20 ianuarie 2021.