Ce este realitatea virtuala?

Realitatea virtuala, identificata prin acronimul RV, este o tehnologie de ultima generatie care a fost de fapt folosita de zeci de ani. Prin urmare, nu trebuie sa o identificam ca o tehnologie futurista, ci mai degraba face parte din prezent si, desigur, din viitor.

Mai jos vom detalia in ce consta Realitatea Virtuala si din ce consta si, desigur, pe langa enumerarea diferitelor exemple si care sunt avantajele pe care le ofera, vom sublinia diferentele dintre Realitatea Virtuala si Realitatea Augmentata.

Ce este Realitatea Virtuala?

Am putea defini VR ca o recreare tridimensionala virtuala imersiva a unui mediu care ne permite sa avem sentimentul ca de fapt ne aflam in el. Tehnologia computerului de ultima generatie dezvoltata de software si interfete sofisticate este utilizata pentru a genera aceasta recreere. Pentru a ne bucura, trebuie sa purtam ochelari sau casti de realitate virtuala. Obiectivul este sa fii protagonistul unei lumi fictive sau sa faci parte din ea.

Dispozitive necesare pentru a va bucura de VR

Realitatea virtuala necesita ochelari si un computer high-end care este pregatit pentru VR. De asemenea, este posibil sa schimbati computerul cu un telefon mobil, dar experienta este mai putin imersiva. Samsung Gear VR si Windows Mixed Reality de la Microsoft sunt un exemplu de ochelari Virtual Reality de pe smartphone-uri.

Pentru utilizare cu un computer, cele mai recomandate ochelari sunt Octulus Rift si HTC Vive. Sa ne amintim ca au nevoie de un PC compatibil cu Realitatea Virtuala.

Consolele de jocuri permit si Realitate Virtuala, iar pentru cei care se joaca doar cu o consola si nu cu un computer, aveti PlayStation VR la dispozitie.

Istoric realitate virtuala

Cel mai interesant lucru despre Realitatea Virtuala este ca trebuie sa-i cautam inceputurile in urma cu zeci de ani. La mijlocul s. XX au existat vizionari care au inteles ca acest tip de recreere poate starni interes in randul oamenilor. Sa te regasesti infasurat intr-un alt mediu, sa ajungi sa percepi aromele si chiar miscarea, nu sunt idei contemporane.

Una dintre primele masini care a reusit sa transmita toate aceste senzatii a fost „Sensorama”, creata la mijlocul secolului trecut, care avea un loc de unde puteti viziona filme 3D, era capabila sa emita mirosuri si chiar va permite sa va simtiti ca scaunul. s-a miscat si a vibrat.

In anii 1960, o echipa din MIT a dezvoltat o „casca” de realitate virtuala atasata la un computer. Amintiti-va ca in acele zile calculatoarele erau uriase si grele, iar casca atarna de tavan, asa ca au pus porecla „Sabia lui Damocles”.

Tipuri si aplicatii ale Realitatii virtuale unde il putem gasi

Aceasta tehnologie este folosita in mai multe sectoare, fiind probabil domeniul jocurilor video cel mai cunoscut. Acolo RV a cunoscut o evolutie deosebita, permitandu-i sa fie extinsa in alte domenii care anterior erau de neconceput, cum ar fi lumea sportului. In prezent, Realitatea Virtuala va permite sa dezvoltati sesiuni de antrenament specifice axate pe concurenta inalta, una dintre ele fiind ciclismul, oferindu-va posibilitatea de a schimba cu usurinta mediile si dificultatile cu care va antrenati.

Alte domenii in care VR are o istorie lunga au permis dezvoltarea tehnicilor de inalta precizie, cum ar fi in medicina, educatie, militar, industrie, arta sau in sectorul aeronautic.

Exemple de realitate virtuala aplicate Medicinii

Serveste ca instruire pentru medici. Permite repetari multiple ale unei interventii chirurgicale pentru a evita greselile. In Fizioterapie poate fi utilizat astfel incat exercitiile al caror tratament este lung si repetitiv sa fie efectuate intr-un mod jucaus cu VR.

In tratamentul fobiilor, temerilor si chiar in tulburarile de stres posttraumatic, Realitatea Virtuala permite ca pacientul sa fie adus, cu blandete si sub control, in mediul care ii afecteaza. In acelasi mod, permite depasirea dependentelor prin punerea oamenilor in situatiile in care li se ofera obiectul de dependenta si instruirea in respingerea lor. RV permite masurarea raspunsului la aceasta situatie.

De asemenea, este posibil sa vorbim despre realitatea virtuala ca o alternativa la anestezie in operatii dureroase (arsuri) sau de a face fata „durerilor fantoma” (pierderea extremitatilor) ajutand pacientii sa fie distrasi in aceste momente.

Exemple de realitate virtuala aplicate educatiei

Realitatea virtuala ofera posibilitatea de a „calatori” fara a va deplasa de la clasa in orice moment si oriunde … chiar si in corpul uman, facand invatarea mai bogata si mult mai distractiva si mai distractiva.

De asemenea, educatia nu se limiteaza la transmiterea si invatarea cunostintelor. Este vorba si despre insuflarea valorilor (educatie imersiva) care, datorita Realitatii virtuale, poate fi favorizata intr-un mod foarte pozitiv, cum ar fi empatia (ca elevii se pot simti inruditi cu alte grupuri sociale).

In acelasi mod, poate fi utilizat pentru orientarea spre munca. Cu VR, studentii pot vedea cu propriii lor ochi cum este munca zilnica a unui medic, a unui arheolog, a unui pompier sau a oricarei alte profesii pentru a face o idee despre viitorul lor profesional.

Exemple de realitate virtuala aplicate sectorului militar

Folosind simulatoare de realitate virtuala, soldatii sunt antrenati in diferite nevoi, oferind o fuziune intre lumea reala si cea virtuala care creste perceptia realismului.

Simulatoarele VR utilizate in prezent in domeniul militar sunt:

Simulatoare de zbor: Desi au existat de mult timp, cele actuale sunt mai eficiente datorita imbunatatirilor realizate cu Realitatea Virtuala.
Simulatoare de lupta: instruirea soldatilor in tehnici si abilitati pe campul de lupta.
Cartografierea campului de lupta: folosind datele colectate de drone dintr-o zona de razboi, se pot realiza harti 3D, astfel incat soldatii sa cunoasca terenul inainte de a intra in el.
Pregatirea pentru sanatate: va permite instruirea medicilor in posibile cazuri de urgenta.
Simulatoare de vehicule de apa: incep sa fie utilizate pentru intarirea soldatilor din submarine, fara a fi nevoie sa fie sub apa.

Exemple de realitate virtuala aplicate in industria 4.0

Cea mai cunoscuta utilizare a realitatii virtuale aplicabila industriei (si in multe alte domenii) este cea a instruirii virtuale. Prin aceasta, este posibila formarea lucratorilor in sarcini de intretinere sau cunoasterea proceselor care se desfasoara, precum si familiarizarea cu mediul inconjurator.

De asemenea, instruirea in prevenirea riscurilor profesionale va fi esentiala. Acesta va permite simulari de urgente (incendii, explozii) sau accidente care pot aparea la locul de munca, cum ar fi taieri, caderi, lovituri…

In sectorul auto, Realitatea virtuala a fost o adevarata revolutie, deoarece permite o viziune finala virtuala a vehiculului si stie cum va functiona cu cheltuieli practic zero in ceea ce priveste materialul.

Exemple de realitate virtuala aplicate artei

Desi este adevarat ca arta si noile tehnologii nu s-au inteles intotdeauna bine, in prezent exista mai multi artisti care incep sa foloseasca Realitatea Virtuala ca material pentru a transmite opera lor. Un exemplu dintre ele este Anish Kapoor. Piesa sa din 2018 „Into Yourself, Fall” este o calatorie RV in propriul corp.

Google a dezvoltat o aplicatie de pictura pentru Realitatea Virtuala, numita Tilt Brush, care va permite sa pictati in 3D oriunde ar fi fost pe o panza, oferindu-va alegerea unui numar mare de materiale de desen si vopsele.

De asemenea, in domeniul cinematografic si al televiziunii, aceasta viziune artificiala este folosita , cum ar fi, de exemplu, Nicolas Alcala in mai multe capitole din seria „Ministerul timpului” sau in mai multe filme realizate pentru a fi vazute in VR cu dispozitive Oculus Rift, HTC Vive sau Steam VR.

Exemple de realitate virtuala aplicate aeronauticii

In sectorul aeronautic, Realitatea Virtuala este o „veche cunostinta”. Totul a inceput cu simulatoare de zbor, nave reale unde pilotii puteau antrena decolari si aterizari de cate ori este necesar. Acum tot ce ai nevoie este un set cu casca VR, un computer si un program de simulare. Aceasta noua tehnologie permite antrenament oriunde, precum si reducerea costurilor de antrenament, deoarece permite reconfigurarea usoara pentru diferite modele de aeronave.

De asemenea, Realitatea Virtuala va permite personalizarea si designul interiorului navei (atat in ​​jeturi comerciale, cat si jeturi private), fara a fi nevoie sa-l ai in fata. In acest fel, nu este necesar sa transferati un avion real intr-un teren de expozitie cu economiile care implica acest lucru.