Ce ar trebui sa manance femeile insarcinate la cina?

Esti insarcinata si nu stii ce sa mananci la cina? Daca vrei sa eviti sa mananci primul lucru pe care il gasesti in frigider, atunci iti explicam cum sa organizezi o cina sanatoasa si hranitoare. 

Sa ajungi acasa tarziu, sa gatesti sau sa stai la masa in fata unei mese bune poate sa nu fie ceea ce isi doresc cel mai mult femeile insarcinate; cu atat mai putin daca se apropie ultimele luni. Cu toate acestea, nici nu le este convenabil sa plece fara cina sau sa ia primul lucru pe care il gasesc in frigider.

Dimpotriva, este pozitiv sa mentina o rutina mica la ultima masa, deoarece aceasta asigura o dieta buna atat pentru ei, cat si pentru viitorul bebelus. Dar, cum ar trebui sa fie o cina potrivita pentru sarcina? Aici va impartasim cateva sfaturi.

Importanta dietei in timpul sarcinii

Una dintre primele probleme care ingrijoreaza viitoarele mamici are de-a face cu cantitatile de hrana si cu cresterea nevoilor lor energetice, mai ales in al doilea si al treilea trimestru de sarcina. Si desi nu este necesar sa „mananci pentru doi”, nici nu este momentul potrivit pentru a tine o dieta.

Ca regula generala, aceasta cerere crescuta de calorii este acoperita de apetitul crescut pe care il experimenteaza femeile in aceasta etapa. Deci nu este nevoie sa te fortezi sa mananci in exces. Desigur, trebuie avut in vedere ca sunt crescute si cerintele unor nutrienti, precum vitamine, minerale sau proteine.

In acest sens, o strategie buna este impartirea aportului in mai multe portii pe zi pentru a evita mesele copioase si a asigura un aport optim de nutrienti. De aici si relevanta de a sti ce ar trebui sa aiba femeile insarcinate la cina, deoarece aceasta este de obicei una dintre mesele uitate sau una cu cea mai mare tendinta de a fi neglijata.

In timpul sarcinii nu este necesar sa mananci pentru doi. Cu toate acestea, este necesar sa se asigure o dieta de calitate care sa satisfaca cerintele nutritionale.

Ce ar trebui sa manance femeile insarcinate la cina?

Exista multe alimente sanatoase pe care femeile insarcinate le pot manca la cina. Totusi, la nivel general, trebuie avut in vedere ca aceasta ultima masa trebuie sa contina toate grupele de nutrienti care sunt necesari pentru o alimentatie corecta.

Aceasta inseamna ca, in conditii normale si fara vreo patologie care sa-l sfatuiasca, este necesar sa se faca loc fructelor, legumelor, carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. In acest fel, toate sunt distribuite pe parcursul zilei si este mai usor sa acoperiti nevoile nutritionale ale fiecaruia.

O modalitate buna de a le distribui este sa te uiti la schema metodei „Harvard Plate”. Se recomanda impartirea aporturilor in urmatoarele moduri:

  • Jumatate din mancarea de la cina trebuie sa fie legume.
  • Un sfert din el este dedicat unei portii de proteine. Poate fi de origine animala sau vegetala.
  • O ultima portie care este acoperita cu carbohidrati.
  • De asemenea, este insotit de o sursa de grasimi sanatoase si de un fruct sau un produs lactat pentru desert.

Ce alimente pot manca femeile insarcinate la cina?

Dupa cum am mentionat, toate grupele de nutrienti trebuie sa fie prezente in aceasta masa. Desigur, este la fel de important sa alegeti alimente sanatoase si potrivite pentru ultima ora a zilei.

Fructe si legume

Initial, toate sunt permise in timpul sarcinii. Exista un numar mare de posibilitati de a introduce legume, desi poate fierte sau sub forma de creme sunt cele mai potrivite pentru cina. In ceea ce priveste fructele, este recomandat sa le consumi coapte si sa eviti citricele daca sunt probleme de reflux de acid.

Carbohidrati

Ar trebui sa se acorde prioritate cerealelor integrale, fie ca este vorba de orez, paste, paine, cuscus etc.  In ele se afla toti nutrientii boabelor care au disparut in cele rafinate. In plus, nu trebuie sa uitam de continutul sau de fibre, care este una dintre primele abordari pentru tratarea problemelor de tranzit intestinal.

Proteine

Cele mai bune surse de seara sunt pestele alb, pestele gras mic, carnea alba sau ouale. Pot fi puse la gratar sau prajite la cuptor si pot fi asezonate cu ulei de masline pentru a nu provoca digestie grea.

Daca, in schimb, preferi sa optezi pentru o proteina vegetala, tofu sau tempeh sunt bune. Trebuie retinut ca este o proteina cu toti aminoacizii esentiali si o alternativa corecta la cea de origine animala. 

Femeile insarcinate pot fi peste alb sau albastru pentru a obtine proteine. Cu toate acestea, puteti asigura acest nutrient si cu alimente pe baza de plante.

Grasimi de calitate

In acest grup, cea mai buna alegere este uleiul de masline extravirgin pentru dres si gatit feluri de mancare. De asemenea, puteti adauga cateva nuci, avocado sau masline. Trebuie doar sa moderati cantitatile deoarece pot prelungi digestia.

Ce alte caracteristici ar trebui sa indeplineasca cina femeilor insarcinate?

In timpul lunilor de sarcina pot aparea unele simptome enervante. Majoritatea nu sunt grave, dar pot dura cateva saptamani. Din fericire, printr-un ghid alimentar bun este posibil sa amelioreze greata, constipatia, arsurile la stomac si refluxul gastric.

Asadar, nu strica sa aplici o serie de sfaturi dietetice la ora cinei. Sa aruncam o privire la cele mai relevante:

  • Evitati mesele copioase si impartiti doza zilnica in mai multe portii pe zi.
  • Mancati cina cat mai curand posibil si lasati sa treaca aproximativ trei ore inainte de a merge la culcare. Acest lucru imbunatateste refluxul si arsurile la stomac.
  • Eliminati sosurile, branzeturile tari, produsele de patiserie si deserturile lactate. Toate necesita o digestie mai lunga, ceea ce poate agrava simptomele de mai sus.
  • Nu adaugati la cina mancaruri picante, citrice, ciocolata sau bauturi carbogazoase, deoarece acestea favorizeaza aparitia arsurilor la stomac si a refluxului stomacal.
  • Opteaza pentru cereale integrale, leguminoase, fructe si legume. Ele furnizeaza fibre alimentare care ajuta la ameliorarea constipatiei.

Femeile insarcinate pot avea o cina variata si sanatoasa

Punand in practica aceste ghiduri alimentare, se poate asigura un aport adecvat al tuturor nutrientilor care sunt necesari atat pentru dezvoltarea fatului, cat si pentru sanatatea mamei. Cu toate acestea, acest lucru nu reduce importanta consultarii cu specialistul in nutritie. 

Nutritionistul poate sugera si alte ajustari sau tipuri de alimente, in functie de caracteristicile fiecarei gravide: varsta, starea actuala de sanatate, stadiul sarcinii etc.