Bucataria chineza: secretele gastronomiei sale pe care nu le puteti rata

Gastronomia chineza este foarte variata si, desigur, depaseste cu mult orezul tipic cu creveti si curry de pui pe care il puteti gasi in meniul oricarui restaurant. Numarul de feluri de mancare pe care le putem alege este infinit si, in plus, multe dintre retetele lor sunt foarte simple si usor de preparat.

Exista patru mari familii de bucatarie chineza , impartite pe regiuni sau provincii: din Dongbei, Sanghai, Sichuan si Canton. Cu toate acestea, toate includ altele culinare originale mai putin raspandite, dar la fel de gustoase, precum Hunan, Gansu (care are o anumita tendinta la aromele musulmane) sau Yunnan.

Diversitatea ingredientelor, tehnicile lor de taiere, varietatea condimentelor, condimentele utilizate si diferitele metode de preparare a fiecarei retete contribuie la bogatia acestei bucatarii: pestele crud este mancat in est, vegetarian in La sud si delicii fara carne de porc in vest.

In China, mancarea este un moment de sociabilitate. Chinezii impartasesc felurile de mancare pe care le savureaza cu ajutorul betisoarelor si lingurilor chinezesti, in locul tacamurilor obisnuite cu care mancam in Occident. Cea mai comuna este de a avea o masa de alimente rotunde (nu in acest fel, nici o masa care prezideaza) , cu o masa rotativa uriasa in mijloc , unde diferitele feluri de mancare mai mici , care sunt plasate are fiecare posibilitatea de a pregati lor combinatie proprie.

Spre deosebire de ceea ce se stie in bucataria occidentala , nu exista o ierarhie a felurilor de mancare (primul – al doilea – desert), dar totul este luat simultan, incercand sa gasesti un echilibru intre dulce, sarat, acid, picant si amar. Ceaiul este bautura cea mai comuna in timpul mesei, dar in restaurante putem gasi diferite scrisoare logic ofera bauturi mai bine adaptate la cultura noastra culinara in tara noastra.

Bucataria chineza depaseste cu mult aceste patru mari curente. Un studiu statistic a inventariat peste 60.000 de preparate chinezesti. Ar fi in special 5.000 de preparate regionale, 1.000 de preparate istorice si aproximativ 10.000 de aperitive, cum ar fi rulourile cu legume , supa ocazionala si salate. Aceasta diversitate reflecta astfel mai multe bucatarii chinezesti si nu doar una sau singura pe care credem ca o cunoastem.

Bucataria Cantoneza

O expresie foarte populara in China spune ca cantonezul mananca tot ceea ce are patru picioare , cu exceptia scaunelor si a meselor, tot ce zboara, cu exceptia avioanelor si a tot ceea ce nu face nimic, cu exceptia submarinelor. Si intr-adevar, in retetele care fac referire la gastronomia cantoneza, se folosesc un numar mare de ingrediente si moduri de elaborare.

Provenind din provincia Guangdong (sudul Chinei, foarte aproape de Hong Kong), aceasta bucatarie este cea mai raspandita in lume si spre deosebire de alte produse culinare din tara asiatica, acestea folosesc rareori ingrediente picante in bucatele lor, cum ar fi Chile. Bucatarii dedicati incearca intotdeauna sa evidentieze aroma originala si naturala a mancariise folosesc in mancarurile lor, cum ar fi carnea si legumele, fara sa le asezoneze excesiv. In general, au o aroma dulce si nu sunt de obicei insotite de sosuri si alte ingrediente care absorb propria sa aroma.

Bucataria Shanghai

Restaurantele specializate in acest tip de bucatarie se caracterizeaza prin bogatia si varietatea lor de alimente, pana in punctul in care bucataria din aceasta zona a fost recunoscuta drept „Parisul Orientului”. De fapt, ingredientele fundamentale ale mancarurilor sale sunt legumele proaspete si fructele de mare, in general pestele, desi putem gasi si altele precum fructele de mare.

Prin aceasta, aceasta bucatarie se caracterizeaza prin utilizarea vinului de orez, a sosului de soia, a sosului dulce si acru si a zaharului in prepararea vaselor, ceea ce le confera o stralucire deosebita mancarii si un echilibru intre dulce si sarat. Cu toate acestea, in meniul dvs. sunt incluse si diferite tipuri de feluri de mancare, cum ar fi dim sumdesi nu sunt cele care le caracterizeaza cel mai mult bucataria.

Din acest motiv, nu puteti rata elaborari precum rata de soia (care necesita elaborare complexa si abur timp de doua ore), creveti in bulion de plante si lichior chinezesc , vitel dulce si acru, mantou prajit (faimoasa paine chineza dar in proportii mai mici), crabul aburit, carnea de porc dulce si acru sau coaste cu acelasi sos.

Bucataria Sichuan

Gastronomia acestei provincii, situata in sud-estul tarii, este renumita pentru ca este foarte picanta, picanta si bogata intr-o multitudine de arome care nu se potrivesc intotdeauna bine cu persoanele din afara. Desi ardeiul gras, pasta de chili, ghimbirul si usturoiul sunt ingredientele de baza ale acestei bucatarii, ardeiul Sichuan este fara indoiala cel mai cunoscut dintre delicatesele sale din intreaga lume.

Pentru a spune intr-un fel, bucataria sa „a fost facuta” caracteristicilor mediului, intrucat provincia Sichuan este situata intr-o zona muntoasa, unde predomina climatul umed, astfel restaurantele sale pun accentul pe atentie asupra utilizarii din condimente pentru a pastra calitatea alimentelor, dintre care numeroase conserve in saramura, muraturi, deshidratate, sarate si afumate.

Bucataria Dongbei

Spre deosebire de celelalte, aceasta bucatarie nu se limiteaza la o anumita provincie , ci la o zona geografica precum nord-estul Chinei, adica tari invecinate precum Rusia, Mongolia si Coreea de Nord. Acolo clima este rece si aspra, asa ca gastronomia sa cauta sa fie puternica si gustoasa, bazata pe sos intens (acesta este cazul lui Di San Xiang, un fel de mancare care combina cartofii, vinetele, ardeii si sosul de soia cu ceapa si usturoiul. ).

De asemenea, se diferentiaza de restul de omniprezenta graului , deoarece climatul acestei zone nu este potrivit pentru cultivarea orezului. Cu aceasta, in aceasta bucatarie, influentele coreene si mongole sunt foarte importante si reusesc sa „se strecoare” in mancarurile lor, cum ar fi kimchiul., o varza fermentata sarata si picanta, care este ingredientul de baza al omletei.