Fibromul uterin este o formatiune necanceroasa aparuta la nivelul uterului care poate fi de mai multe tipuri, in functie de regiunea in care s-a dezvoltat, si anume:
-
Fibrom submucos – daca acesta este localizat in cavitatea uterina;
-
Fibrom intramural – acesta fiind prezent in grosimea muschiului uterin;
-
Fibrom subseros – localizat pe suprafata uterului;
-
Fibrom pediculat – fibrom mobil cu tendinta de torsiune.
Chiar daca multe femei nu prezinta simptome si nici nu stiu de existenta acestor formatiuni, exista insa si cazuri cand fibroamele pot prezenta anumite semne si simptome din cauza marimii si locatiei in care au aparut.
Avand in vedere ca aceste fibroame pot duce la aparitia anemiei si pot afecta fertilitatea, de-a lungul timpului au aparut mai multe solutii pentru tratarea acestora.
De ce există mai multe tratamente pentru fibromului uterin
Deoarece nu exista o metoda terapeutica universala prin care fibromul uterin sa fie tratat, alegerea celei mai bune optiuni depinde de fiecare caz in parte, de simptomele prezentate dar si de marimea si locatia acestuia. Din acest motiv, medicul specialist poate alege, de regula, una dintre abordarile terapeutice de mai jos.
Tratament medicamentos
Aceasta forma de tratament se axeaza pe hormonii care regleaza ciclul menstrual, ameliorand astfel simptomele prezentate, cum ar fi presiunea pelvina sau sangerarile abundente.
Chiar daca majoritatea medicamentelor nu sunt folosite pentru a trata fibromul in sine, ci pentru a ameliora simptomele prezentate, exista totusi posibilitatea ca unele dintre ele sa ajute la reducerea marimii fibromului prin blocarea productiei de estrogen si progesteron.
Embolizare fibrom uterin
Aceasta este o metoda de tratament minim invaziva realizata in departamentul dedicat embolizarii fibromului uterin, prin care se intrerupe aprovizionarea cu sange a formatiunii necanceroase, ducand astfel la micsorarea semnificativa a acesteia.
Interventia implica injectarea unui material emboligen in artera care ofera sange fibromului. Pentru a ajunge in zona dorita, medicul va crea o incizie milimetrica la nivelul unei artere specifice, prin care va introduce apoi o teaca si mai multe catetere pe care le va ghida apoi cu ajutorul substantelor de contrast si a imaginilor cu raze X.
Ablatia prin radiofrecventa
Ablatia prin radiofrecventa este o alta procedura minim invaziva care foloseste caldura pentru a reduce semnificativ marimea fibromului. Chiar daca aceasta forma de tratament micsoreaza fibromul si amelioreaza simptomele, nu elimina complet fibromul in sine.
Interventia este efecuata sub anestezie generala si implica realizarea a doua incizii la nivelul abdomenului, prin care medicul va introduce apoi un dispozitiv numit laparoscop. Fiecare fibrom este tratat individual prin caldura, fara a leza tesuturile uterine sanatoase din jur.
Ablatia endometriala
Aceasta forma de tratament foloseste un instrumentar specializat care este introdus in uter si care distruge mucoasa acestuia prin folosirea caldurii sau radiofrecventei. In urma acestei interventii, sangerarile menstruale vor fi reduse semnificativ sau ciclul menstrual va fi oprit in totalitate.
Ablatia endometriala este eficienta la oprirea sangerarilor anormale si la indepartarea fibroamelor submucoase. Cu toate acestea, fibroamele aflate in alte regiuni ale uterului nu vor fi afectate de aceasta interventie.
Deoarece aceasta forma de tratament se axeaza pe mucoasa uterului, ablatia endometriala este recomandata, de regula, femeilor care nu mai doresc sa ramana insarcinate. Cu toate acestea, va fi necesara in continuare aplicarea metodelor contraceptive pentru a nu risca aparitia unei sarcini extrauterine.
Histerectomia
Histerectomia inseamna indepartarea chirurgicala a uterului si, pana in acest moment, reprezinta singura metoda de tratare permanenta a fibroamelor uterine. Datorita procesului de indepartare a uterului, histerectomia va inlatura abilitatea conceptie.
Daca suferi de fibroame uterine, iar simptomele sunt greu de suportat, afla ca toate aceste optiuni terapeutice sunt disponibile in centrele si in clinicile specializate in acest domeniu, motiv pentru care este recomandat sa apelezi la serviciile lor, medicii de acolo putand oferi tratamente corespunzatoare si personalizate pentru fiecare caz in parte.
Sursa foto: https://www.pexels.com