Conformdiferitelor studii, absenta activitatii sexuale are un efect negativ asuprasanatatii umane. In plus, studiile recente au aratat ca actul sexual are efectebenefice atat asupra nivelurilor fizice, cat si psihologice.
Aceasta informatieeste foarte semnificativa si trebuie comunicata in continuare nu numai deexpertii privind sanatatea sexuala, ci si de catre toti profesionistii dindomeniul sanatatii. Cresterea constiintei si informarea corecta a cetateniloreste un pas important pentru a conduce o viata mai sanatoasa.
Efectul asuprasanatatii generale si a apararii organismului
Beneficiilesexuale sunt identificate la niveluri multiple. Potrivit studiilor, actulsexual reduce durerea cronica. In plus, stimularea vaginala este asociata cuproprietati analgezice substantiale mult mai puternice decat cele alestimularii clitoridiene. In ceea ce priveste sistemul imunitar, se pare caactul sexual clasic sporeste imunitatea, spre deosebire de contactul anal, careeste legat de suprimarea imuna.
Actul sexualrelaxeaza corpul si imbunatateste semnificativ calitatea somnului. Nu trebuiesa uitati ca somnul mai bun inseamna o mai buna sanatate, greutate mai adecvatasi scaderea tensiunii arteriale. In cele din urma, in ceea ce priveste sistemulendocrin, actul sexual ridica niveluri de hormoni, cum ar fi testosteronul,oxitocina, dopamina etc, rezultand o viata sexuala mai buna si o mai mica anxietate.
Efectul asuprasanatatii mentale si psihologice
Actul sexual afost dovedit a imbunatati sanatatea mentala si psihologica. Nu exista nici oindoiala ca sporeste increderea in sine si, prin urmare, ajuta indivizii sagestioneze eficient si sa-si exprime mai mult emotiile lor. In plus, ne ridicastarea de spirit si scade riscul de depresie si tulburari neurotice /psihotice. Promoveaza sociabilitatea, adica capacitatea umana de a se adapta ladiferite conditii sociale, sa se alature celorlalti si sa participe laactivitati comune. In cele din urma, sexul frecvent face cuplurile maifericite, pentru ca isi intareste relatia prin satisfactia care deriva din ea.
Efectul asuprasistemului cardiovascular
Actul sexualelibereaza stresul, scade tensiunea arteriala ridicata si este corelata cupresiunea diastolica mai mica in repaus. In consecinta, individul poateraspunde mai bine la conditiile stresante. In acelasi timp, sexul stabilizeazaritmul cardiac si ofera un grad satisfacator de exercitii fizice.
Cu toateacestea, dupa cum se intampla cu formarea fizica a exercitiilor fizice, sexultrebuie facut in mod regulat pentru a oferi beneficiile de mai sus pentrusistemul cardiovascular. O frecventa sexuala de mai mult de doua ori pesaptamana, imbunatateste cu siguranta starea cardiaca si reduce riscul bolilorde inima cu 45%.
Efectul asuprasistemului urogenital
Potrivitstudiilor, valorile parametrilor materialului seminal (numarul despermatozoizi, volumul, mobilitatea si morfologia) sunt mai bune dupa a avearelatii sexuale clasice decat dupa masturbare. Astfel de valori contribuie la omai buna functionare a glandei prostatei, ceea ce contribuie la recuperareabolilor, cum ar fi inflamatiile (prostatita cronica) si reducerea cancerului deprostata.
In ceea cepriveste sistemul genital feminin, se pare ca sexul vaginal contribuie lafunctia normala a vaginului si a perineului. Contractiile vaginale care au locin timpul actului sexual, par sa intareasca podeaua pelviana si, ca urmare, sareduca riscul de incontinenta urinara. De asemenea, prostaglandina continuta inmaterial seminal imbunatateste perfuzia sangelui, oxigenarea sifunctionalitatea vaginului.