Herpesul genital: manifestări, cauze, complicații, tratament

Sursa foto Shutterstock:

Herpesul genital este o infecție cu transmitere sexuală frecvent întâlnită, la femei și la bărbați. Herpesul genital este cauzat de virusul herpes simplex, simptomele pot să nu fie prezente la toate persoanele afectate, dar acestea sunt contagioase. Unele persoane se pot confrunta cu mâncărime și răni în jurul organelor genitale, a anusului sau la nivelul gurii, durerea este și ea prezentă în multe situații. Deși nu există un remediu pentru herpesul genital, tratamentul adecvat conduce la ameliorarea simptomelor și reduce riscul de răspândire a infecției. 

Oferim în continuare informații despre herpesul genital, manifestările caracteristice, cauzele apariției, posibilele complicații și tratamentul utilizat pentru diminuarea simptomelor neplăcute. 

Ce este herpesul genital?

Herpes simplex este un virus răspunzător de dezvoltarea herpesului genital. Această infecție cu transmitere sexuală provoacă răni herpetice care sunt de fapt niște umflături sau vezicule pline cu lichid, care se pot sparge. Scurgerea lichidului favorizează răspândirea infecției.

Transmiterea virusului herpesului se face prin sex vaginal, anal și oral. Herpesul genital se poate răspândi și prin transferul infecției pe degete sau prin folosirea jucăriilor sexuale la comun. Herpesul genital este o infecție ce poate recidiva. (1)

Manifestări caracteristice în herpesul genital

În multe cazuri, persoanele care au herpes genital nu știu că au infecția. Simptomele herpesului genital pot fi ușoare la unele persoane. Semnele încep să se manifeste în intervalul 5 – 15 zile după intrarea în contact cu virusul, iar acestea includ: 

  • sensibilitate în zona genitală;
  • mici vezicule roșii sau albe;
  • ulcere ce apar după ce veziculele se sparg sau sângerează;
  • durere sau usturime la urinare;
  • inflamarea ganglionilor limfatici în zona inghinală;
  • dureri de cap;
  • dureri musculare;
  • mâncărime;
  • febră;
  • cruste după uscarea ulcerelor. 

Herpesul genital poate fi localizat pe coapse și fese, în jurul anusului sau al uretrei, la gură, în zona vaginală la femei, pe scrot sau penis la bărbați. (1), (2)

Cauzele apariției herpesului genital

Herpesul genital este cauzat de 2 tipuri de virus herpes simplex:

  • HSV-1 sau herpes simplex 1 – tinde să fie prezent la nivelul gurii și al feței, se poate răspândi prin contact piele pe piele, dar și prin sex oral; sunt cunoscute mai puține cazuri de recidive;
  • HSV-2 sau herpes simplex 2 – este herpesul genital, infecție cu transmitere sexuală prin contact sexual; este forma comună, extrem de contagioasă. (3)

Complicații în herpesul genital

  • Alte infecții cu transmitere sexuală precum HIV/SIDA;
  • Infecții la nou-născuți ce pot favoriza apariția unor infecții ale organelor interne sau ale sistemului nervos;
  • Boala inflamatorie internă;
  • Infecții ale degetelor;
  • Infecție oculară;
  • Inflamarea și umflarea creierului – encefalită;
  • Infecția organelor interne. (2)

Tratamentul herpesului genital

Nu există remediu pentru vindecarea herpesului genital și nici nu dispare definitiv din organism. Virusul poate determina oricând recidiva, veziculele reapar și ciclul se reia. Tratamentul ce poate fi prescris de medicul specialist oferă ameliorarea simptomelor și a disconfortului. Medicamentele ce pot fi administrate sunt de regulă antivirale menite să vindece rănile ulceroase în cadrul erupției inițiale, dar și să ofere alinarea durerilor. 

De asemenea, rolul tratamentului este acela de a reduce severitatea și durata simptomelor în recidive, precum și frecvența acestora. În același timp, scopul îngrijirilor de specialitate vizează și limitarea riscului de răspândire a virusului la alte persoane. 

Igiena este importantă în astfel de infecții contagioase, menținerea zonei afectate curată și uscată, dar și purtarea hainelor confortabile contribuie la reducerea disconfortului. Grija pentru a limita transmiterea trebuie să fie o prioritate, iar folosirea prezervativului o necesitate. Dacă acesta nu acoperă zona infectată contactul sexual ar trebui evitat. (1), (2), (3)

Tratamentul este personalizat și are în vedere severitatea infecției, tipul de herpes simplex, activitatea sexuală, precum și alte afecțiuni diagnosticate. Consultul medical de specialitate este esențial de la primele simptome, herpesul genital este o afecțiune cronică ce poate să reapară oricând. 

Acest articol despre herpesul genital este strict informativ și nu poate înlocui un diagnostic avizat. Dacă te confrunți cu simptome asemănătoare celor prezentate în material, consultă medicul și respectă indicațiile acestuia!

Surse de informare: 

1. Genital Herpes Causes, Symptoms, and Diagnosis –  https://www.healthline.com/health/std/genital-herpes

2. Genital herpes –  https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/genital-herpes/symptoms-causes/syc-20356161

3. Herpes Simplex –  https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22855-herpes-simplex