Alopecia: Cauze, tratament și strategii de gestionare

Sursa foto: Freepik  

Alopecia sau pierderea părului este o problemă care poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau sex, și poate fi permanentă sau temporară. Acest fenomen este cel mai frecvent asociat cu părul de pe scalp, dar poate apărea și în alte zone ale corpului sau, în cazuri rare, poate afecta întreg corpul.[4] În acest articol te vom ajuta să înțelegi care sunt cauzele alopeciei, dar și ce soluții sunt disponibile când vine vorba de tratarea și gestionarea sa.

Cauzele alopeciei 

Alopecia poate avea mai multe posibile cauze, în funcție de forma acesteia. Alopecia androgenetică, de exemplu, cea mai comună formă de alopecie, se datorează unei predispoziții genetice. Cu alte cuvinte, ai moștenit anumite gene care fac ca foliculii de păr să se micșoreze, ducând la pierderea părului și, în cele din urmă, la oprirea creșterii acestuia. Alopecia areata, o altă formă de alopecie, este o afecțiune autoimună, adică apare atunci când sistemul imunitar atacă foliculii de păr, provocând căderea acestuia.[3] 

Anumite medicamente pot cauza și ele alopecie. De exemplu, medicamentele utilizate în chimioterapie pot  duce la pierderea rapidă a părului, în doar câteva săptămâni. Același lucru se poate întâmpla și dacă faci radioterapie.[3] Alopecia mai poate fi, de asemenea, asociată și cu numeroase afecțiuni. Tocmai de aceea, stabilirea cauzei exacte se poate face doar de către un specialist. 

Opțiuni de tratament pentru alopecie 

Tratamentele pentru alopecie sunt variate și pot fi personalizate în funcție de tipul și severitatea afecțiunii. Opțiunile medicamentoase sunt frecvent utilizate și pot include medicamente orale, topice sau injectabile. În cazurile de alopecie, tratamentul mai poate consta în fototerapie, o metodă ce se bazează pe acțiunea radiațiilor ultraviolete, terapia PRP, ce presupune infiltrații de plasmă îmbogățită cu trombocite pentru a stimula creșterea părului, tratamente cu laser sau microneedling. Se mai poate apela, de asemenea, și la transplantul chirurgical de păr.[2][5] 

Care dintre opțiunile de tratament pentru alopecie disponibile este cea potrivită pentru tine poți afla numai în urma unei consultații de specialitate. 

Strategii de gestionare a alopeciei

Alopecia poate avea un impact semnificativ nu numai asupra aspectului fizic al unei persoane, ci și a încrederii în sine și a sănătății psihice a acesteia. Important de reținut este faptul că, cu cât mai repede se solicită ajutor de specialitate, cu atât mai bine. De aceea, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să consulți un specialist. Îl poți găsi în Rețeaua Medicală Arcadia. Acesta poate evalua tipul și severitatea alopeciei și poate recomanda cel mai bun plan de tratament. 

Dacă ai primit un tratament pentru alopecie, este important să urmezi cu strictețe recomandările medicului și să monitorizezi evoluția afecțiunii. Comunicarea regulată cu specialistul este esențială pentru a ajusta tratamentul, dacă este necesar, și pentru a obține rezultate optime. Nu ezita, de asemenea, să ceri ajutor de specialitate și dacă te confrunți cu simptome de anxietate și depresie asociate cu alopecia.[1][2] 

Perucile, șepcile, eșarfele sau alte accesorii asemănătoare pot contribui la îmbunătățirea imaginii de sine. Dacă ți-ai pierdut genele și sprâncenele, ochelarii de vedere sau cei de soare îți pot proteja ochii și, de asemenea, te pot ajuta să te simți mai încrezătoare. Încearcă să-ți formezi o rețea de suport, din care să facă parte nu doar specialiști, ci și persoane apropiate sau persoane care au trecut prin aceeași experință ca și tine și te pot ajuta să faci mai ușor față stresului provocat de alopecie.[1]

Alopecia, o afecțiune care se manifestă prin pierderea părului, poate fi cauzată, după cum am văzut, de diferiți factori, inclusiv genetică, anumite afecțiuni sau medicamente. Există însă mai multe opțiuni de tratament disponibile, de la medicamente și terapie cu lumină, până la intervenții chirurgicale. De asemenea, gestionarea alopeciei este posibilă prin diferite strategii. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să ceri sfatul unui medic. 

Bibliografie: 

  1. „5 Tips for Living with Alopecia Areata”, NIH MedlinePlus Magazine, magazine.medlineplus.gov/article/5-tips-for-living-with-alopecia-areata. 
  2. „Alopecia Areata: Symptoms, Causes, Treatment & Regrowth”, Cleveland Clinic,  my.clevelandclinic.org/health/diseases/12423-alopecia-areata.
  3. „Hair Loss Types: Alopecia Areata Overview”, American Academy of Dermatology Association, www.aad.org/public/diseases/hair-loss/types/alopecia.
  4. „Hair Loss: Who Gets and Causes”, American Academy of Dermatology Association, www.aad.org/public/diseases/hair-loss/causes/18-causes. 
  5. Migala, Jessica. „Androgenetic Alopecia Treatment Options”, Everyday Health, www.everydayhealth.com/hair-loss/what-are-the-treatment-options-for-androgenetic-alopecia/.