Pe masura ce imbatranim, incepem cu totii sa observam unele schimbari in capacitatea noastra de a ne aminti lucrurile.
Poate ca ati intrat in bucatarie si nu va amintiti de ce sau nu va puteti aminti un nume familiar in timpul unei conversatii. S-ar putea sa ratezi chiar si o intalnire pentru ca ti-a trecut prin minte. Deficientele de memorie pot aparea la orice varsta, dar tindem sa ne suparam mai mult pe masura ce imbatranim, deoarece ne temem ca sunt un semn de dementa sau de pierdere a functiei intelectuale. Faptul este ca pierderea semnificativa a memoriei la persoanele in varsta nu este o parte normala a imbatranirii – ci se datoreaza tulburarilor organice, leziunilor cerebrale sau bolilor neurologice, Alzheimer fiind printre cele mai temute.
Majoritatea problemelor de memorie trecatoare pe care le experimentam odata cu varsta reflecta schimbari normale ale structurii si functiei creierului. Aceste modificari pot incetini anumite procese cognitive, facand un pic mai greu sa inveti lucruri noi rapid sau sa distrugi distractiile care pot interfera cu memoria si invatarea. Desigur, aceste schimbari pot fi frustrante si pot parea departe de a fi benigne atunci cand trebuie sa invatam noi abilitati sau sa jonglam cu nenumarate responsabilitati. Datorita deceniilor de cercetare, exista diverse strategii pe care le putem folosi pentru a ne proteja si a ne ascuti mintea. Iata sapte pe care le-ati putea incerca.
1. Continua sa inveti
In timp ce pandemia COVID-19 continua sa se dezlantuie in parti ale lumii, se retrage incet in SUA Exista acum trei vaccinuri autorizate de FDA, inclusiv unul pentru copiii de pana la 12 ani. Vaccinurile se dovedesc a fi aproape la fel de eficiente in lumea reala asa cum erau in studiile clinice. CDC a relaxat unele masuri de prevenire, in special pentru persoanele care sunt complet vaccinate si mai ales in aer liber. Intre timp, oamenii de stiinta continua sa exploreze tratamente si sa urmareasca variantele virale.
Un nivel superior de educatie este asociat cu o mai buna functionare mentala la batranete. Expertii considera ca educatia avansata poate contribui la mentinerea memoriei puternice prin faptul ca o persoana se obisnuieste sa fie activa mental. Provocarea creierului cu exercitii mentale se crede ca activeaza procese care ajuta la mentinerea celulelor cerebrale individuale si stimuleaza comunicarea intre ele. Multi oameni au locuri de munca care ii mentin activi din punct de vedere mental, dar urmarirea unui hobby sau invatarea unei noi abilitati pot functiona la fel. Citit; alaturati-va unui grup de carti; juca sah sau pod; scrie-ti povestea de viata; faceti cuvinte incrucisate sau puzzle-uri; ia o clasa; urmariti muzica sau arta; proiectati o noua amenajare a gradinii. La locul de munca, propuneti sau oferiti-va voluntar pentru un proiect care implica o abilitate pe care nu o folositi de obicei. Construirea si conservarea conexiunilor creierului este un proces continuu, deci faceti din invatarea pe tot parcursul vietii o prioritate.
2. Foloseste-ti toate simturile
Cu cat folosesti mai multe simturi pentru a invata ceva, cu atat creierul tau va fi implicat in pastrarea memoriei. Intr-un studiu, adultilor li s-a prezentat o serie de imagini neutre din punct de vedere emotional, fiecare prezentata impreuna cu un miros. Nu li s-a cerut sa-si aminteasca ce au vazut. Mai tarziu, li s-a aratat un set de imagini, de data aceasta fara mirosuri, si li s-a cerut sa le indice pe care le vazusera inainte. Au avut o amintire excelenta pentru toate imaginile asociate mirosurilor si mai ales pentru cele asociate cu mirosuri placute. Imagistica creierului a indicat faptul ca cortexul piriform, principala regiune de procesare a mirosurilor a creierului, a devenit activa atunci cand oamenii au vazut obiecte initial imperecheate cu mirosuri, chiar daca mirosurile nu mai erau prezente si subiectii nu incercasera sa le aminteasca. Deci, provoaca-ti toate simturile in timp ce te aventurezi in necunoscut. De exemplu, incercati sa ghiciti ingredientele pe masura ce mirositi si gustati un fel de mancare nou de restaurant. Incercati sculptura sau ceramica, observand senzatia si mirosul materialelor pe care le utilizati.
3. Crede in tine
Mitul despre imbatranire poate contribui la o memorie care nu reuseste. Cursantii de varsta mijlocie si cei mai in varsta se descurca mai rau in ceea ce priveste sarcinile de memorie atunci cand sunt expusi la stereotipuri negative despre imbatranire si memorie si mai bine atunci cand mesajele sunt pozitive cu privire la conservarea memoriei pana la batranete. Oamenii care cred ca nu controleaza functia de memorie au mai putine sanse sa lucreze la mentinerea sau imbunatatirea abilitatilor de memorie si, prin urmare, sunt mai predispusi sa experimenteze un declin cognitiv. Daca credeti ca va puteti imbunatati si transpuneti aceasta credinta in practica, aveti sanse mai mari de a va mentine mintea ascutita.
4. Economisiti-va utilizarea creierului
Daca nu este nevoie sa folositi energia mentala pentru a va aminti unde v-ati asezat cheile sau momentul petrecerii zilei de nastere a nepoatei, va veti putea concentra mai bine pe invatare si amintirea lucrurilor noi si importante. Profitati de calendare si planificatori, harti, liste de cumparaturi, dosare de fisiere si carti de adrese pentru a pastra informatiile de rutina accesibile. Desemneaza un loc acasa pentru ochelarii, poseta, cheile si alte articole pe care le folosesti des. Indepartati aglomeratia de la birou sau de acasa pentru a reduce la minimum distragerea atentiei, astfel incat sa va puteti concentra asupra informatiilor noi pe care doriti sa le amintiti.
5. Repetati ceea ce doriti sa stiti
Cand doriti sa va amintiti ceva ce tocmai ati auzit, citit sau despre care v-ati gandit, repetati-l cu voce tare sau scrieti-l. In acest fel, intariti memoria sau conexiunea. De exemplu, daca tocmai vi s-a spus numele cuiva, utilizati-l atunci cand vorbiti cu el sau cu ea: ,,Deci, John, unde l-ai cunoscut pe Camille?” Daca plasati unul dintre lucrurile dvs. in alt loc decat locul obisnuit, spuneti-va cu voce tare ce ati facut. Si nu ezitati sa cereti repetarea informatiilor.
6. Spationati-l
Repetarea este cea mai puternica ca instrument de invatare atunci cand este corect temporizata. Cel mai bine este sa nu repetati ceva de multe ori intr-o perioada scurta, ca si cum ati fi inghesuit la un examen. In schimb, re-studiaza elementele esentiale dupa perioade de timp din ce in ce mai lungi – o data pe ora, apoi la fiecare cateva ore, apoi in fiecare zi. Distantarea perioadelor de studiu este deosebit de valoroasa atunci cand incercati sa stapaniti informatii complicate, cum ar fi detaliile unei noi sarcini de lucru. Cercetarile arata ca repetitia la distanta imbunatateste amintirea nu numai la persoanele sanatoase, ci si la cei cu anumite probleme cognitive bazate fizic, cum ar fi cele asociate cu scleroza multipla.
7. Faceti o mnemonica
Acesta este un mod creativ de a va aminti listele. Dispozitivele mnemonice pot lua forma acronimelor (cum ar fi RICE pentru a va aminti sfaturile de prim ajutor pentru membrele ranite: odihna, gheata, compresie si inaltime) sau propozitii (cum ar fi clasicul ,,Fiecare baiat bun face bine” pentru a-si aminti notele muzicale) E, G, B, D si F pe liniile cheii de sol).