12 moduri de a ramane sanatoasa in timpul sarcinii

Audra Meadows, MD, MPH, obstetrician la Brigham and Women’s Hospital, ajuta pacientii sa-si optimizeze starea de sanatate inainte, in timpul si dupa sarcina. Iata 12 sfaturi de la Dr. Meadows pentru a va ajuta sa va cresteti sansele de a avea o sarcina sanatoasa si un copil sanatos.

1. Mananca alimente sanatoase

Consumul de alimente sanatoase este deosebit de important pentru femeile gravide. Bebelusul dvs. are nevoie de substante nutritive pentru a creste sanatos si puternic in uter. Consumati multe fructe si legume colorate, cereale integrale, alimente bogate in calciu si alimente cu continut scazut de grasimi saturate.

2. Luati zilnic o vitamina prenatala

Administrarea zilnica de multivitamine prenatale va poate ajuta sa obtineti cantitatea corecta de substante nutritive cheie de care aveti nevoie si copilul dumneavoastra in timpul sarcinii. Acestea includ acid folic, fier si calciu.

3. Ramai hidratat

Corpul unei femei insarcinate are nevoie de mai multa apa decat inainte de sarcina. Scopul pentru opt sau mai multe cani in fiecare zi.

4. Mergeti la controalele de ingrijire prenatala

Femeile ar trebui sa primeasca ingrijiri prenatale regulate de la un furnizor de servicii medicale. Mamele care nu primesc ingrijiri prenatale regulate sunt mult mai predispuse sa aiba un copil cu greutate mica la nastere sau alte complicatii. Daca este disponibil, luati in considerare ingrijirea prenatala de grup.

5. Evitati anumite alimente

Exista anumite alimente pe care femeile ar trebui sa le evite in timpul sarcinii. Nu mancati:

Carne cruda sau rara

Ficat, sushi, oua crude (de asemenea, in maioneza)

Branzeturi moi (feta, brie)

Laptele nepasteurizat

Produsele animale crude si nepasteurizate pot provoca intoxicatii alimentare. Unele pesti, chiar si gatite, pot fi daunatoare pentru un copil in crestere, deoarece sunt bogate in mercur.

6. Nu consuma alcool

Nu consumati alcool inainte si in timpul sarcinii si in timpul alaptarii. Consumul de alcool creste riscul de a avea un copil cu tulburare a spectrului de alcool fetal (FASD). FASD poate provoca trasaturi faciale anormale, dizabilitati severe de invatare si probleme de comportament.

Alcoolul poate afecta sanatatea bebelusului in primele etape ale sarcinii, inainte ca o femeie sa stie ca este insarcinata. Prin urmare, femeile care pot ramane insarcinate nu trebuie sa bea alcool.

7. Nu fuma

Fumatul este nesanatos pentru tine si copilul tau nenascut. Creste riscul de sindrom de moarte subita a sugarului (SIDS), nastere prematura, avort spontan si alte rezultate slabe.

8. Pune-te in miscare

Exercitiul zilnic sau ramanerea activa in alte moduri va poate ajuta sa ramaneti sanatos in timpul sarcinii. Adresati-va medicului dumneavoastra pentru a afla cat de multa activitate fizica este potrivita pentru dvs.

9. Fa-ti un vaccin antigripal

Gripa poate imbolnavi o femeie gravida si poate creste riscul de complicatii pentru copilul dumneavoastra. Vaccinul impotriva gripei va poate proteja de boli grave si va poate ajuta sa va protejati si copilul dupa nastere. Adresati-va medicului dumneavoastra despre vaccinarea impotriva gripei.

10. Dormi din plin

Somnul amplu (de la 7 la 9 ore) este important pentru dumneavoastra si copilul dumneavoastra. Incercati sa dormiti pe partea stanga pentru a imbunatati fluxul de sange.

11. Reduceti stresul

Reducerea stresului este cruciala pentru imbunatatirea rezultatelor nasterii. Femeile gravide ar trebui sa evite, pe cat pot, situatiile stresante. Recruteaza-i pe cei dragi pentru a te ajuta sa gestionezi stresul in viata ta.

12. Planificati momentul potrivit pentru a ramane gravida

,,Daca alegeti sa ramaneti gravida intr-un moment in care stiti ca sunteti cel mai sanatos, acest lucru va creste sansele de a avea o sarcina sanatoasa si o nastere sanatoasa”, spune dr. Meadows.

Acest lucru nu inseamna doar ca femeile ar trebui sa se asigure ca sunt sanatoase inainte de a ramane insarcinate, dar trebuie sa ia in considerare si varsta inainte de a ramane insarcinata. Mamele care au copii la inceputul vietii (mai devreme de 16 ani) sau tarziu (mai mari de 40 de ani) prezinta un risc mai mare de a avea o nastere prematura. De asemenea, femeile care raman insarcinate din nou prea devreme (mai putin de 18 luni intre nasteri) au si mai multe sanse sa aiba un copil prematur.