Renovarea locuinței reprezintă un proiect complex, care deseori necesită investiții semnificative pentru a schimba felul în care arată casa ta. Lucrările de renovare sunt necesare pentru a obține un grad mai ridicat de confort sau atunci când nevoile familiei tale se schimbă. Dacă și tu ți-ai propus să îți renovezi locuința dar nu știi cu ce ar trebui să începi, îți prezentăm câteva investiții la care merită să apelezi.
1. Izolarea pereților
Acest tip de lucrare este esențială pentru a crește gradul de confort al locuinței datorită numeroaselor sale avantaje. În primul rând, izolarea pereților este o soluție economică pentru a avea costuri mai mici pentru energia termică, reducând pierderile de căldură și asigurând o temperatură optimă în interior. De asemenea, acest tip de lucrare asigură și o bună izolare fonică.
În plus, izolând pereții vei reuși să îi protejezi mai bine. Acoperindu-i cu materiale precum polistiren, vată minerală și altele, poți preveni infiltrațiile de apă și astfel te asiguri că aceștia nu sunt afectați de-a lungul timpului. Un alt aspect ce merită menționat este și faptul că aceste tipuri de izolații ajută la menținerea unui nivel optim de umiditate în interior și reduc riscul de apariție al igrasiei.
2. Înlocuirea ferestrelor și ușilor
Pentru a beneficia la maximum de avantajele izolării pereților, ar trebui să iei în considerare și înlocuirea tâmplăriei exterioare, formată din ferestre și uși. Acestea vor contribui de asemenea la izolarea termică și fonică a locuinței, precum și la o mai bună siguranță. Optează pentru geamuri termopan de calitate cu 3 garnituri de izolare și 3 rânduri de sticlă, și uși din metal sau fibră de sticlă. Documentează-te despre cum să alegi cele mai bune termopane pentru locuința ta.
3. Schimbarea sau îndreptarea podelelor
Pentru a reface aspectul locuinței, poți opta și pentru schimbarea parchetului și a gresiei și, în cazul în care este necesar, pentru nivelarea podelelor prin turnarea unei noi șape. De asemenea, de vreme ce te vei ocupa de refacerea completă a podelei, poți opta și pentru montarea unui sistem de încălzire în pardoseală.
4. Înlocuirea instalațiilor
Dacă locuiești într-o casă mai veche, ar trebui să iei în considerare înlocuirea instalațiilor electrice și sanitare. Astfel, vei putea evita apariția unor defecțiuni serioase și vei asigura o funcționare mult mai bună a ambelor tipuri de instalații, cu ajutorul unei aparaturi moderne.
5. Finisarea pereților interiori
Pentru un aspect mai proaspăt sau pentru schimbarea completă a modului în care arată camerele, îți sugerăm să apelezi la câteva lucrări de finisare pe interior a pereților. Realizează tencuirea acestora, precum și eventuale reparații, în cazul în care este nevoie, iar alege o culoare nouă pentru zugrăveală. Poți alege clasicul alb, combinații inedite de culori puternice sau chiar un tapet decorativ.
6. Achiziționarea de mobilă nouă
Această etapă nu este întotdeauna obligatorie în cadrul unei renovări, însă este binevenită dacă vrei o schimbare majoră în casa ta. Astfel, ai ocazia să renunți la acele piese de mobilier vechi, care nu fac decât să încarce spațiul și să le înlocuiești cu ceva modern și de calitate.
7. Recompartimentarea
Acest tip de lucrare este cel mai complex dintre toate cele enumerate, deoarece presupune reorganizarea spațiului casei și dărâmarea sau construirea unor noi pereți. De aceea, vei avea nevoie de aprobări pentru a putea demara astfel de lucrări. Acestea se pot obține de la primărie în baza unui certificat de urbanism, după ce se va realiza expertiza tehnică a clădirii.
Scopul principal al acestei expertize este și acela de a afla ce pereți pot fi modificați fără a afecta structura de rezistență a imobilului. Așadar, în urma acesteia, vei afla exact cum poți realiza recompartimentarea. Aceste tipuri de renovări sunt recomandate atunci când vrei să câștigi mai mult spațiu sau când dorești să crești numărul de camere.
Pentru renovarea unei case, vei avea nevoie de resurse financiare, dar și de o planificare atentă a tuturor modificărilor pe care vrei să le realizezi. Pe baza acestora, vei ști ce materiale trebuie să achiziționezi și la ce servicii ar trebui să apelezi pentru a obține casa visurilor tale.