5 scriitori latino-americani pe care trebuie sa-i citesti

Boom-ul literaturii latino-americane este situat in anii 1960 si s-a produs deoarece lucrarile unor scriitori precum Gabriel Garcia Marquez, Julio Cortazar, Mario Vargas Llosa si Carlos Fuentes, printre altii, au fost publicate in Europa, ceea ce a avut un impact asupra faptului ca au devenit celebri in lume prin scrierile lor.

De acolo, romancieri, poeti, eseisti, dramaturgi si scriitori latino-americani admirabili au revolutionat lumea prin lucrarile lor.

Cartile scrise de autori hispanici din Statele Unite ne ofera o gama larga de voci si temele acestorasunt la fel de variate – de la realism magic la cea mai crunta realitate urbana.

Gabriel Garcia Marquez

Scriitorul columbian cunoscut si sub numele de Gabo s-a nascut in 1927. A primit Premiul Nobel pentru Literatura in 1982 si este considerat unul dintre cei mai importanti autori ai secolului XX, la fel ca lucrarea sa „Un veac de singuratate”. Lucrarea este unul dintre cei mai buni exponenti ai realismului magic.

Indiferent daca este sau nu punctul de plecare, Gabriel Garcia Marquez este o oprire esentiala in orice explorare a literaturii latino-americane. Creativitatea, imaginatia, inspiratia sa in folclorul si stilul de viata columbian, precum si contributia sa nepretuita la asa-numitul boom al literaturii latino-americane, este exemplul perfect pentru tot ceea ce face literatura latino-americana unica si fascinanta.

Julio Cortazar

Scriitor si traducator argentinian nascut in 1914. Cea mai importanta lucrare a sa si cea care l-a facut celebru la nivel international a fost Hopscotch, publicata in 1963. Hopscotch este considerata una dintre primele lucrari suprarealiste ale literaturii argentiniene. Cartea are 155 de capitole care pot fi citite in 4 moduri diferite.

Mario Vargas Llosa

Scriitor peruan cu nationalitate spaniola nascut in 1936. Este unul dintre cei mai relevanti scriitori si eseisti ai literaturii contemporane din America Latina. A primit numeroase premii, inclusiv Premiul Nobel pentru Literatura in 2010. A scris mai multe lucrari, printre care: Pestele in apa, Adevarul minciunilor, Petrecerea caprei, Orasul si cainii, Conversatia in catedrala, printre altele.

Carlos Fuentes

S-a nascut in Panama, din parinti mexicani, in 1928. A fost un scriitor si intelectual considerat unul dintre cei mai remarcabili dintre scriitorii latino-americani. Romanul sau Aura, plasat in Mexico City, este unul dintre cele mai importante ale scriitorului si unul dintre cele mai bune romane ale naratiunii mexicane a secolului al XX-lea.

Pablo Neruda

A fost un poet chilian nascut in 1904. A castigat Premiul Nobel pentru Literatura in 1971. Este considerat unul dintre cei mai influenti poeti ai secolului XX din America Latina si din lume. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numara 20 de poezii de dragoste si Cantecul de disperare, o colectie de poezii marcata de erotism si melancolie care atinge o mare popularitate in randul publicului.

Acestia sunt doar cinci dintre scriitorii care au facut parte din boom-ul din America Latina, dar lista este extinsa, asa ca merita mentionati si alti scriitori latino-americani recunoscuti si importanti, care s-au remarcat prin creativitate, cunostinte si inteligenta:

Jorge Luis Borges, Ernesto Sabato, Eduardo Galeano, Mario Benedetti, Juan Rulfo, Octavio Paz, Gabriela Mistral, Isabel Allende, Laura Esquivel, Elena Garro, Maria Luisa Bombal, Manuel Puig, Jose Donoso si Augusto Roa Bastos, printre multi altii.