5 tipuri de pardoseli pentru interior

Sursa foto: unsplash.com

Locuinta in care ne petrecem timpul alaturi de cei dragi reprezinta o extensie a fiecaruia dintre noi, iar acest lucru inseamna, automat, ca o casa nu va fi perfect identica in comparatie cu alta. Dat fiind faptul ca fiecare camera prezinta anumite particularitati, amenajarea spatiului locativ necesita atentie sporita, iar alegerea materialelor utilizate pentru acoperirea pardoselii poate fi o operatiune dificila.

Cum alegem cele mai potrivite pardoseli pentru interior? Randurile de mai jos propun o serie de exemple si ponturi interesante.

Piatra naturala

Aceasta este, probabil, cea mai eficienta si eleganta optiune pentru acoperirea pardoselilor, cel putin pentru cele supuse unui trafic intens sau foarte intens – precum bucataria, baia, livingul sau holurile.

Placile din granit negru pentru pardoseala marcheaza, cu siguranta, elementul definitoriu de la care ar porni un concept de bucatarie in stil clasic-conservator sau modern industrial. Nuantele si texturile pe care acestor placi, usurinta cu care pot fi intretinute si mai ales rezistenta in timp fac din granit alegerea celor care isi doresc o bucatarie cu design impresionant.

Iubitorii stilului mediteranean, insa, pot alege travertinul – una dintre cele mai utilizate roci pentru acoperirea podelelor sau zidurilor, atat la exterior cat si la interior. Se remarca prin finisajele ce reduc semnificativ porozitatea (slefuit, mat sau scapitat) si prin culoarea neutra, care face travertinul usor de integrat in aproape orice concept de interior.

Placile ceramice portelanate

O alternativa mai prietenoasa cu bugetul, dar de o calitate apropiata, disponibila intr-o si mai mare varietate de forme si culori, placile ceramice portelanate – gresia, faianta, mozaicul – sunt foate cunoscute in caminele moderne. Majoritatea bailor sau a bucatariilor beneficiaza de placi de gresie care, datorita tehnologiilor incorporate, ofera rezistenta la trafic intens si protectie completa impotriva efectelor negative ale umiditatii. In plus, spre deosebire de piatra naturala, placile ceramice pot fi montate inclusiv de cei cu minime abilitati, iar costul redus le face usor de inlocuit.

Parchetul – din lemn masiv sau laminat?

O foarte cautata optiune pentru acoperirea podelelor din living, dormitoare sau holuri, parchetul din lemn masiv se remarca prin finisajul deosebit, rezistenta la utilizare intensa si posibilitatea reconditionarii fara a fi necesara inlocuirea. Este o alegere scumpa, montajul parchetului din lemn masiv necesitand  experienta si calificare, dar este o investitie pe termen foarte lung, care adauga valoare proprietatii.

Alternativa mai putin costisitoare este parchetul laminat, care are avantajul de a putea fi montat chiar si de persoane cu putina experienta sau chiar deloc. Este mai rezistent la efectele nocive ale umiditatii si disponibil intr-o paleta mai larga de culori si forme. In acelasi timp, trebuie tinut cont ca nu poate fi reconditionat foarte usor si este mai susceptibil a fi afectat de contactul cu obiecte contondente sau cu substantele acide.

Suprafetele textile

Ca idee de pardoseala, covorul textil este o alegere din ce in ce mai populara, mai ales in regiunile friguroase, datorita senzatiei calduroase pe care o degaja. In acelasi timp, covorul este si un excelent izolator fonic, precum si o sursa de real confort practic si vizual.

Din punct de vedere al intretinerii, acest tip de suprafata este mai greu de curatat ssau de reconditionat, fiind mai susceptibil a suferi efectele negative ale contactului cu diferite alimente, bauturi sau substante chimice. Cu alte cuvinte, atentia este indispensabila, pentru ca suprfata textila sa poata fi mentinuta in conditii optime.  

Vinilul sau linoleul?

La o prima vedere, ar putea parea o solutie lipsita de calitate, insa foliile de vinil sunt foarte ieftine si extrem de usor de montat, reprezentand o posibila solutie eficace pentru spatii precum bucataria, deoarece sunt usor de curatat si de intretinut, dar si destul de rezistente in timp (10-20 ani).

Alternativa mai buna calitativ – preferata mai ales de cei ce isi doresc un finisaj retro – este linoleul. Cu o istorie de aproape doua secole, linoleul se prezinta in fasii rezistente atat la actiunea apei, cat si la trafic intens.

Progresul tehnologic si dezvoltarea comertului au facut posibila existenta unei game largi de alegeri pentru pardoselile de interior. Decizia finala asupra unei optiuni anume se poate lua, asadar, in functie de preferinte, de specificul locuintei sau al incaperii, dar si de bugetul alocat acestui demers.