Desi atunci cand suntem fara somn suntem mereu mai tentati sa consumam alimente dulci, este indicat sa evitam carbohidratii si zaharurile, deoarece acestea nu ne ofera energie reala.
Lipsa odihnei suficienta poate avea multe consecinte grave asupra sanatatii. Incepeti ziua fara sa fi dormit toata noaptea.
Sunt sigur ca stiai deja asta. Dar ai vrea sa stii ce cauzeaza insomnia si cum sa faci fata unei zile dupa ce nu ai dormit in zori ? In acest caz, cititi mai departe pentru a afla tot ce trebuie sa stiti.
Nu dormi mai mult decat un maraton
Intr-un studiu publicat in Journal of Physiology , au fost analizate nivelurile si cheltuielile de energie ale persoanelor care au dormit necesar si ale celor care nu au dormit.
In final, s-a ajuns la concluzia ca lipsa odihnei este asociata cu o crestere a consumului de energie in timpul zilei, ceea ce ne face sa ne simtim mai obositi, chiar daca nu am depus niciun efort extraordinar.
Acest lucru poate parea pozitiv pentru unii deoarece cred ca o cheltuiala mai mare de energie inseamna o reducere a numarului de calorii; si pot crede ca acest lucru poate fi benefic pentru dieta.
Nimic mai departe de realitate. Diverse investigatii asociaza lipsa somnului cu dezvoltarea tulburarilor de alimentatie. De fapt, lipsa somnului suficient este legat de un consum crescut de calorii, ceea ce favorizeaza cresterea in greutate.
Oamenii care adesea nu se odihnesc suficient sunt mai predispusi sa guste in timpul zilei, ceea ce le creste aportul de calorii.
Lipsa odihnei nu va face decat sa ne obosim si sa mancam mai mult. Toate contra. Prin urmare, va recomandam sa dormi intotdeauna orele de care corpul tau are nevoie de dragul sanatatii tale generale.
Cu toate acestea, stim ca uneori putem avea o noapte grea. Prin urmare, mai jos va vom oferi cateva sfaturi pentru a supravietui acelor zile.
Creierul semnaleaza cand nu ai dormit
Partea din fata a creierului este responsabila pentru ca suntem concentrati si eficienti in ceea ce facem. Cand lucram fara sa fi dormit orele necesare, nu facem la fel.
Probabil ca ne dureaza mai mult sa reactionam la anumiti stimuli si situatii si ne este mai greu sa ne concentram la serviciu sau la clasa.
In plus, este posibil ca memoria sa nu functioneze la fel si sa uitam multe lucruri. De ce? Pentru ca somnul joaca un rol fundamental in consolidarea memoriei si procesarea a ceea ce ni s-a intamplat in timpul zilei.
Prin urmare, este esential sa ne odihnim pentru a avea rezultate bune la locul de munca sau la clasa. Si este ca daca nu dormim, probabil ca nu vom asimila bine ceea ce am invatat la clasa sau am facut la serviciu si nu ne vom aminti a doua zi.
In acest fel, dupa cum vedem, lipsa somnului poate afecta performanta fizica si intelectuala, ceea ce ne poate aduce probleme serioase la locul de munca sau la cursuri.
Cum sa supravietuiesti fara sa fi dormit cu o noapte inainte?
Multi lucreaza pana tarziu, stau treaza pana pana tarziu si urmaresc serialele lor preferate sau planuiesc vacante. Sunt mai multe lucruri care ne iau somnul si ne influenteaza odihna, iar totul devine si mai complicat fara sa fi dormit cu o noapte inainte.
Acordati atentie acestor sfaturi pentru ca insomnia sa nu va stapaneasca viata:
- Trage un pui de somn: daca nu ai loc pentru el in birou poti merge la masina sau, macar, te intinzi pe scaunul din piata dupa pranz. Nu uita ca nu exista nici un substitut pentru somn. O jumatate de ora de somn poate improspata mintea si poate reduce efectele somnolentei.
- Evitati acumularea de ore de somn care apartin noptii. Daca ocazional trebuie sa lucrezi sau sa faci ceva dimineata devreme, atunci dormi mai devreme.
- Daca poti sa pleci inainte de munca sau sa vii un timp mai tarziu, ar fi mai bine. Idilic pe care il poti rata, dar nu este intotdeauna posibil. Imediat ce ajungi acasa sau inainte de a pleca, incearca sa dormi cat mai mult posibil.
- Nu vrei sa incepi sa faci altceva, pentru ca totul se va intampla invers. Pentru a va ajuta sa parasiti camera in intuneric, deconectati mobilul si evitati zgomotul.
Schimbati activitatile daca nu ati dormit bine
- Daca de obicei ai sarcini monotone si altele mai distractive, alege sa le faci pe primele dimineata, cand esti mai treaz.
- Acelasi lucru se recomanda si pentru cele mai obositoare obligatii sau cele care presupun o concentrare si munca mai mare.
- Pastrati acele sarcini pe care le considerati stimulatoare pentru dupa pranz. In acest fel, creierul tau nu se va simti atat de obosit si de dorinta de a dormi pentru a scapa de acea tortura.
- Amintiti-va ca oamenii au tendinta de a performa mai putin dupa-amiaza, deoarece ritmurile circadiene naturale ale corpului sunt mai lente.
Hraneste-te bine
Desi corpul tau, cand este obosit, probabil ca deja ti-o cere, incearca sa mananci proteine. Acestea va vor ajuta sa ramaneti alert, oferindu-va energie. Daca stii deja ca vei sta treaz toata noaptea, studiind, lucrand sau petrecand, pregateste o cina bogata in proteine de inalta calitate.
Un bun exemplu este un file de somon sau un piept de pui. Evita carbohidratii si zaharurile pentru ca nu iti ofera energie de durata.
Nu este necesar sa mananci in mijlocul diminetii. Organismul ar trebui sa aiba rezervele sale din ceea ce se consuma in timpul zilei. Totusi, este probabil ca stomacul sa inceapa sa te doara si sa bubuie in miezul noptii. In acest caz, mancati ceva usor, cum ar fi nuci sau seminte. Ele vor servi pentru a va mentine in alerta.
Dupa ce ai petrecut cateva ore fara sa dormi, nu vei mai avea chef sa faci nimic la birou. Cu toate acestea, o tehnica buna pentru a evita sa te „prajesti” la birou este sa te misti.
Ce inseamna asta? Ridica-te de pe scaun, iesi afara sa bei aer sau mergi la copiator. Ce zici de a te plimba in parc la ora pranzului sau de a discuta o vreme cu partenerul tau?
Cat pot rezista fara sa fi dormit?
Aceste sfaturi se concentreaza pe o singura noapte tarziu, nu mai multe zile fara sa fi dormit asa cum este indicat. Nu este un lucru bun ca insomnia si lipsa de somn sunt mai degraba regula decat exceptia.
Dormitul intre 6 si 8 ore ajuta organismul sa se regenereze, sa consolideze memoria si chiar sa slabeasca. Odihna suficienta este esentiala pentru sanatate. Sa nu reducem orele de somn crezand ca sunt „timp pierdut”. Corpul indeplineste numeroase functii in timpul noptii. Nu uita.