10 intrebari frecvente despre bolile cu transmitere sexuala (BTS)

Crezi ca stii totul despre bolile cu transmitere sexuala? Va lasam cu 10 intrebari care clarifica miturile si indoielile cu privire la aceasta.

In ciuda campaniilor de constientizare, milioane de oameni din intreaga lume nu sunt constienti de cativa piloni de baza ai bolilor cu transmitere sexuala (STD). Dovada in acest sens este cresterea numarului anual de cazuri si indoieli raportate in sondaje si studii . Din acest motiv, astazi raspundem la cateva intrebari frecvente despre bolile cu transmitere sexuala (BTS).

Desi stim ca exista o diferenta practica intre bolile cu transmitere sexuala (ITS) si infectiile cu transmitere sexuala (ITS), in urmatoarele intrebari includem ambii termeni impreuna . Asa ca va puteti lamuri indoielile intr-un singur loc.

1. Toate bolile cu transmitere sexuala provoaca simptome?

Nu, multe boli cu transmitere sexuala nu provoaca simptome . De fapt, puteti avea una luni, ani sau chiar decenii fara sa va dati seama ca exista.

Unele BTS nu genereaza simptome vizibile la nivel genital si nici semne care ar putea indica ca aveti un proces infectios sau o boala. De exemplu, chlamydia, gonoreea, HPV, trihomoniaza si chiar HIV nu dezvolta simptome imediate, iar multe dintre ele nu vor avea niciodata.

Fiecare infectie sau boala are simptomele sale specifice , desi in general colectam urmatoarele:

  • Durere la urinare.
  • Secretii neregulate cu culori si mirosuri intense (atat la barbati, cat si la femei).
  • Mancarime, iritatie si inflamatie la nivelul organelor genitale.
  • Durere atunci cand faci sex.
  • Febra si dureri de cap.
  • Eruptii cutanate pe organele genitale.
  • vezicule sau rani pe organele genitale.

2. Care este cea mai frecventa BTS la nivel mondial?

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC) , infectia cu papilomavirus uman (HPV) este cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala la nivel mondial. Practic, toti cei care sunt activi sexual il vor primi la un moment dat in viata.

Exista mai mult de 100 de soiuri de HPV. Unele nu provoaca simptome, altele pot provoca veruci genitale si exista si unele care provoaca diferite tipuri de cancer. De fapt, pana la 90% dintre pacientii cu cancer de col uterin au HPV (cauza directa) .

Desi prevalenta sa este inegala in lume si variaza in functie de varsta si alte afectiuni, expertii sugereaza ca pana la 43% dintre barbati si 42% dintre femeile din intreaga lume au HPV . Cei mai multi dintre ei il ignora pentru ca doar cativa dezvolta simptome.

3. Exista vaccinuri pentru BTS?

In prezent, exista un singur vaccin aprobat si eficient pentru HPV, de asemenea pentru hepatita A si B (ITS) . Acestea sunt singurele trei boli/infectii care pot fi prevenite prin vaccinuri. Cu toate acestea, dezvoltarea de vaccinuri pentru prevenirea herpesului, gonoreei, chlamydia si HIV este o prioritate pentru experti.

In ceea ce priveste vaccinul HPV, CDC recomanda aplicarea acestuia preadolescentilor sau tuturor persoanelor care nu sunt vaccinate (pana la 26 de ani). Pe de alta parte, atat vaccinul anti hepatitic A cat si vaccinul B se administreaza in copilarie, desi toti cei care nu il au ar trebui sa il primeasca pentru a evita infectarea prin practici sexuale.

4. Pot lua o BTS din sexul oral?

Da, BTS si ITS se pot raspandi prin sex oral . Orice contact care implica schimbul de fluide creste riscul de infectie. Pentru a numi doar cateva, si conform CDC, cele mai frecvente infectii care se pot raspandi in acest fel sunt gonoreea, chlamydia, herpesul, HPV, trichomonaza si HIV.

Contrar a ceea ce se crede, ambele persoane sunt expuse riscului de a contracta infectia, atat cel care ofera cat si cel care primeste actiunea. Din acest motiv, nu se poate spune ca sexul oral este mai sigur decat sexul vaginal sau anal pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuala .

5. Pot sa fac o BTS de mai multe ori?

Da, si puteti avea mai multe BTS in acelasi timp . Majoritatea infectiilor pot fi tratate relativ usor, cum ar fi sifilisul, gonoreea, trichomonaza si chlamydia. Totusi, dupa finalizarea tratamentului nu esti imun la aceste infectii; astfel incat sa ii poti prinde imediat ce intri in contact cu ei.

Poti avea doua sau mai multe BTS atata timp cat faci sex cu una sau mai multe persoane care le au. De fapt, obtinerea de orice BTS sau ITS creste sansele de a face HIV . Pe scurt, a avea doar unul nu te face imun la celelalte; inca un motiv pentru a include strategii de prevenire.

6. Pot sa fac o BTS intr-o baie publica?

Este foarte putin probabil, dar exista o anumita sansa de a obtine o BTS de la scaunele de toaleta. Acestea sunt foarte mici, atat de mult incat unii il considera nul . Organismele care provoaca BTS si ITS nu pot supravietui mult timp in afara corpului uman, asa ca mor in cateva secunde in afara corpului.

O coincidenta extrema va poate face sa folositi o baie pentru cateva secunde dupa ce cineva cu o infectie a lasat urme de lichide pe scaun. Din nou, sansele sunt foarte mici, totusi nu putem spune ca este imposibil .

7. Pot lua o BTS din sarut?

Da, unele BTS se pot raspandi prin saruturi . Desigur, foarte putine infectii pot fi transmise pe aceasta cale. De exemplu, chlamydia, gonoreea, hepatita, HIV si trichomonaza nu se raspandesc prin sarut. Da, pot, desi numai in anumite circumstante, sifilis (foarte rar), citomegalovirus si herpes simplex.

8. Toate bolile cu transmitere sexuala au un leac?

Nu, nu toate bolile cu transmitere sexuala pot fi vindecate . Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), trei infectii bacteriene (chlamydia, gonoree si sifilis) si o infectie parazitara (tricomonaza) pot fi vindecate in prezent. Hepatita, herpesul si HIV pot fi tratate destul de bine, mai ales in stadiile incipiente.

Este important de mentionat ca rezistenta la antibiotice a redus optiunile de tratament sau cel putin a facut dificila vindecarea celor patru boli descrise. Un diagnostic precoce este de mare ajutor atunci cand aveti de-a face cu orice BTS si ITS .

9. Cine este mai expus riscului de a fi infectat cu o BTS?

Atat barbatii, cat si femeile, indiferent de orientarea lor sexuala, se pot imbolnavi de BTS. Acesta este ceva ce se intampla cu HIV, de exemplu. Contrar a ceea ce cred multi, nu este o infectie exclusiva a barbatilor homosexuali.

Pe de alta parte, si din motive biologice, femeile au un risc mai mare de a fi infectate cu o BTS decat barbatii. Oricine are sex oral, vaginal sau anal neprotejat poate face o astfel de infectie. Cei care au un numar mai mare de parteneri sexuali au mai multe posibilitati, desi poti contracta o infectie la prima intalnire.

10. Pot bolile cu transmitere sexuala sa fie raspandite non-sexual?

In afara de cazurile pe care noi le-am expus, puteti contracta BTS prin impartirea jucariilor sexuale si a seringilor, in transfuzii de sange netestate (foarte rare astazi), la nastere daca mama nu a fost controlata (HIV, de exemplu) si cu aparate de ras de unica folosinta.

Retineti ca virusii, bacteriile si parazitii sunt foarte instabili si pier cu mici schimbari de temperatura, pH si asa mai departe . Acesta este motivul pentru care sansele de a trece prin aparate de ras si jucarii sexuale sunt scazute. Cu toate acestea, ele nu sunt complet nule; asa ca evitati sa le impartasiti pe loc.

Speram ca aceasta selectie de intrebari despre bolile cu transmitere sexuala a fost utila in inlaturarea unor mituri si constientizarea. Constientizarea bolilor, cunoasterea modului lor de transmitere, a simptomelor si prevenirea lor este esentiala pentru oricine are o viata sexuala activa.