Usor digerabili, aromati, hranitori si racoritori, strugurii sunt deosebit de apreciati pentru valoarea lor alimentara si pentru virturtile curative.
Cand ii cumperi, pentru a fi sigur de calitate, ridici usor ciorchinele; daca se scutura, inseamna ca a fost cules de prea mult timp. Fructul proaspat arata ferm, cu boabe bine prinse in ciorchine. Se folosesc strugurii bine copti, spalati foarte bine, pentru a indeparta solutia cu care au fost stropiti.
Din struguri se pot prepara compoturi, dulceturi, marmelade, peltea, prajituri, tarte, jeleuri, salate de fructe etc. Mustul – numit si „lapte vegetarian” – si vinul sunt delicii alimentare cunoscute inca din Antichitate. Este indicat sa mancam strugurii fara samburi si pielite, care trec prin tubul digestiv fara sa fie digerate. Alte produse obtinute din struguri – valoroase alimentar si terapeutic: stafidele, turtele din tescovina (ramase dupa stoarcerea strugurilor) si uleiul din seminte de struguri.
Strugurii rezista cateva zile, pastrati in frigider, in punga de hartie. Dupa ce-i scoti din frigider, pentru a le savura deplin gustul si aroma, nu-i consuma imediat, ci lasa-i la temperatura camerei circa jumatate de ora. Nu se recomanda pastrarea lor la congelator.
Prajitura cu stafide
Ingrediente: O lingura drojdie, o lingurita miere, ¼ pahar apa calduta, 2/3 pahar stafide, ½ pahar mere rase, 2,5 pahare faina, sare.
Preparare: Se amesteca drojdia cu mierea si 1/2 pahar apa calduta, se lasa 5 minute, pana creste, apoi se adauga restul ingredientelor si se amesteca pana se omogenizaza. Se acopera vasul cu un servet si se lasa la crescut 20 de minute. Prajitura se pune in tava si se lasa sa se coaca la cuptor, la foc potrivit, 40 de minute.
Suc de struguri
Se zdrobesc strugurii, se storc si mustul se pune la fiert. Spuma care se aduna deasupra se aduna cu o spumiera si se indeparteaza. Se fierbe pana nu se mai ridica spuma. Se oparesc sticlele, se asaza intr-o tava de metal, se clatesc cu must fierbinte, care se toarna inapoi in oala si se mai dau cateva clocote. Mustul fiert se toarna in sticle carora li se pun dopuri de pluta sau cauciuc. Se acopera sticlele cu paturi groase si se lasa astfel 48 de ore, apoi se depoziteaza intr-un loc intunecat si racoros. Mustul astfel preparat se pastreaza cativa ani, fara sa fermenteze.
Peltea de struguri
Ingrediente: 1 1/2 kg must de struguri proaspat, 1 1/2 kg zahar, vanilie, coaja de lamaie.
Preparare: Intr-o cratita mai marisoara, asezata pe foc, se amesteca mustul cu zaharul pana la dizolvarea zaharului. Se adauga o lingurita cu scortisoara macinata, 1 1/2 plic cu zahar vanilat si coaja rasa de lamaie. Pasta se fierbe intr-o cratita asezata pe o tigla, ca marmelada, la foc mic, amestecand mereu, pana cand devine consistenta. Daca, trecand cu lingura prin ea, ramane urma, pasta este gata. Se pune intr-o tava smaltuita, unsa cu putin unt, intr-un strat cu grosimea de 2-3 cm, presand cu lingura, ca sa nu ramana goluri. Se lasa 3 zile, ca sa se intareasca, apoi se taie sub diferite forme: patrate, triunghiuri sau romburi mici. Fiecare bucata se trece prin zahar pudra, amestecat cu zahar vanilat; se asaza in cutii de carton (cu hartie de pergament intre randuri) si se servesc ca bomboanele.
Friptura de pui cu struguri
Ingrediente: Doi pui mici, o ceapa mica, ½ kg de struguri, 50 g unt, 100 ml vin alb, sare, piper.
Preparare: Se caleste in unt ceapa taiata marunt, se sareaza puii si se prajesc putin. Se scot boabele de pe ciorchinii de struguri, se asaza langa pui si se preseaza cu o lingura de lemn ca sa iasa zeama din ei. Se toarna vinul, se inabusa totul la foc mic si la sfarsit se pune piperul. Se scot apoi puii, se taie in bucati si se toarna sosul peste ei.
Struguri murati
Ingrediente: Un kg de struguri cu boabe mari si pielita, 1 pahar otet de 9 grade, poua pahare de apa, 3/4 pahar zahar, 5-6 cuisoare, scortisoara, o lingurita de sare.
Preparare: se spala strugurii si se indeparteaza boabele zdrobite sau patate si se asaza in borcan cu tot cu ciorchine. Otetul, apa, zaharul si mirodeniile se dau in cateva clocote, apoi se toarna solutia fierbinte peste strugurii din borcan. Se pun capacele, se lasa la racit pana a doua zi, acoperite cu o patura. Se pastreaza la loc racoros.index / nutritie / detalii articol strugurii, o minunatie culinara