Sursa foto: Shutterstock.com
Ocluzia intestinala impiedica miscarea bolului alimentar prin intestinul subtire sau prin intestinul gros.
Cauzele care pot duce la acest blocaj includ aderentele (tesut cicatricial fibros) care apar adesea dupa interventii chirurgicale la nivelul stomacului, hernii, cancer de colon sau anumite medicamente.
Intrucat acest blocaj poate avea complicatii severe, cum ar fi necroza portiunii afectate sau perforatia intestinului [1], citeste in continuare acest articol pentru a afla ce este ocluzia intestinala si cateva recomandari pentru a preveni aparitia acestei probleme medicale!
5 recomandari pentru prevenirea ocluziei intestinale
Chiar daca numeroase cauze ale obstructiei intestinale nu sunt de natura dietetica, schimbarile asociate cu stilul de viata si alimentele consumate pot ajuta la prevenirea acestei probleme in randul anumitor persoane.
Pentru a reduce riscul de aparitie a obstructiei intestinale din cauza dietei, poti lua in considerare urmatoarele sfaturi si recomandari:
Mananca incet, intr-un mediu relaxat
Pentru o digestie mai buna, este recomandat sa mesteci bolul alimentar cel putin de 20 de ori inainte de a-l inghiti [2]. Astfel ii oferi bolului destul timp sa fie descompus si sa se combine cu saliva si celelalte enzime necesare digestiei.
Masticatia corespunzatoare si cantitatea de alimente consumata depind in mare parte de felul in care iti iei mesele zilnice. Incearca sa eviti mancatul „pe fuga” si rezerva-ti destul timp, in fiecare zi, pentru mese relaxate si corespunzatoare!
Evita alimentele bogate in fibre
Chiar daca alimentele bogate in fibre sunt recomandate pentru a ajuta tranzitul intestinal al bolului alimentar, acestea sunt fie nedigerabile, fie doar partial digerabile.
Daca prezinti risc de manifestare a unei ocluzii intestinale este recomandat sa eviti alimentele de acest tip, deoarece pot cauza, in anumite circumstante, aparitia unui blocaj [3].
Discuta cu un medic specialist pentru a putea crea o lista cu alimente permise si interzise si un plan dietetic personalizat.
Mananca putin si des
Pentru a permite corpului sa digere mai usor alimentele consumate, incearca sa te axezi pe mese mici si dese.
Evita mesele copioase, intrucat acestea pot creste riscul de ocluzie intestinala si pot cauza si alte probleme digestive, cum ar fi indigestia.
Mesele mici si dese pot fi o alegere buna si pentru persoanele care nu au pofta de mancare si care nu pot obtine nutrientii necesari. Asigura-te, insa, ca ceea ce mananci este sanatos si cat mai bogat din punct de vedere al vitaminelor si mineralelor [4].
Fa exercitii fizice in mod regulat
Exercitiile fizice ajuta la digestie si la miscarea bolului alimentar prin tractul digestiv.
Pe langa faptul ca acestea pot preveni si ameliora constipatiei, exercitiile sau activitatile fizice pot creste si calitatea vietii persoanelor cu sindrom de intestin iritabil si pot reduce riscul de cancer de colon [5].
Daca esti o persoana sedentara, discuta prima data cu un specialist pentru un plan personalizat de exercitii. Aditional, daca suferi de anumite afectiuni, discuta in prealabil cu medicul tau de familie pentru a primi aprobarea si recomandarile acestuia.
Consuma cantitatea corespunzatoare de lichide, dar evita-le pe cele cu cofeina
Pentru scaune mai moi, o absorbtie mai usoara a nutrientilor si pentru a preveni constipatia, este recomandat consumul a cel putin 2 litri de apa pe zi [6].
In timp ce apa poate ajuta procesul de digestie, alte lichide pot creste riscul de ocluzie si alte probleme prin iritarea mucoasei intestinelor, cum ar fi cele bogate in cofeina (ceai, cafea, cola, energizante etc) [4].
Obstructia intestinala apare atunci cand este blocata o anumita parte a intestinului subtire sau gros. Aceasta este o problema de sanatate severa care necesita atentie medicala imediata.
Intrucat obstructia intestinala poate fi letala, prevenirea acesteia prin dieta, miscare si hidratare ar putea fi de ajutor in cazul anumitor persoane. Discuta cu medicul pentru mai multe informatii despre aceasta boala, daca prezinti factori de risc sau simptome specifice!
Referinte:
-
“Intestinal Obstruction.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/intestinal-obstruction/symptoms-causes/syc-20351460. Data accesarii: 20.10.2022
-
“Bowel Blockage (Intestinal Obstruction): Care Instructions.” MyHealth.Alberta.ca Government of Alberta Personal Health Portal, myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=uh3175&. Data accesarii: 20.10.2022
-
Dietary Advice for Bowel Obstructions – Rdehospital.nhs.uk. www.rdehospital.nhs.uk/media/kdcjx0sa/patient-information-leaflet-dietary-advice-for-bowel-obstructions-rde-20-070-002.pdf. Data accesarii: 20.10.2022
-
Eating Well to Lower the Risk of a Bowel Obstruction. www.albertahealthservices.ca/assets/info/nutrition/if-nfs-eating-well-to-lower-the-risk-bowel-obstruction.pdf. Data accesarii: 20.10.2022
-
“5 Science-Backed Benefits of Exercise on Your Digestion.” Top Gastroenterologist in Plano TX, www.arshadmalikmd.com/blog/196960-5-science-backed-benefits-of-exercise-on-your-digestion. Data accesarii: 20.10.2022
-
Michael F. Picco, M.D. “Water after Meals: Does It Disturb Digestion?” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/digestion/faq-20058348. Data accesarii: 20.10.2022