Serialul Wednesday își pune amprenta și în lumea modei

Unul dintre cele mai apreciate seriale ale momentului, Wednesday, a reușit să depășească audiențele înregistrate de un alt serial de mare succes de pe platforma Netflix, Stranger Things.

Pentru români, Wednesday, inspirat din povestea Familiei Addams, are o însemnătate specială, pentru că a fost filmat integral în țara noastră.

Foarte popular în social media, noul serial cu Jenna Ortega (vedeta din producții precum You, Bona 2, Mereu la Mijloc și Scream) inspiră tinerii inclusiv în ceea ce privește modă.

Stilul vestimentar și atitudinea generală a personajelor sunt foarte importante pentru fani. În Wednesday, în prim-plan există două personaje principale cu stiluri total opuse: Wednesday Addams și Enid Sinclair.

Wednesday, alergică la culori

Chiar în primul episod, tânăra membră a familiei Addams, sosită la Academia Nevermore, îți exprimă punctul de vedere față de modă, explicându-i lui Enid ce se întâmplă dacă poartă haine colorate: „Fac urticarie și carnea mi se desprinde de pe oase”. Mama lui Wednesday explică de asemenea că aceasta este alergică la culori. Personajul se identifică mereu cu negrul, de altfel colegii de la inedita școală o acuză ca alege mereu non-culorile.

Moda gothic – dark vine astfel în prim-plan, căci fanii lui Wednesday tind să se identifice cu stilul ei. Este foarte probabil ca viitoare colecții lansate de brandurile de fashion să ilustreze perfect acest nou trend, vizibil extrem de bine pe rețelele de socializare, mai ales pe Tik Tok.

Cine s-a ocupat de costumele lui Wednesday în noul serial

Wednesday Addams nu este un personaj nou, dar serialul de la Netflix o prezintă într-o viziune oarecum modernă. Meritul imaginii actuale aparține designerului de costume Colleen Atwood. Aceasta a preluat și reinterpretat stilul unui personaj morbid, regăsit mai întâi în benzi desenate, apoi într-un sitcom și în filme.

Colleen Atwood este un nume celebru în domeniul designului de cosume. A fost nominalizată la Premiul Oscar pentru cel mai bun design de costume de douăsprezece ori, câștigând de patru ori – pentru filmele Chicago (2002), Memoirs of a Geisha (2005), Alice in Wonderland (2010) și Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016). „Pentru mine, este mai degrabă o juxtapunere grafică de lumină, gri și negru, care a făcut-o pe Wednesday cu adevărat să pară contemporană. De parcă nu ar fi aterizat dintr-o altă perioadă de timp”, explică aceasta.

Wednesday Addams a purtat mereu rochii negre cu mâneci lungi și gulere albe, combinate cu codițele ei brunete. Colleen Atwood a vrut să aducă stilul personajului în lumea de astăzi, influențată de rețelele sociale. S-a inspirat din stilul de stradă din Londra, unde a locuit în timp ce lucra la costumele pentru serial. De la încălțăminte la alte elemente, totul creează imaginea unică a tinerei Wednesday. Dincolo de elementele convenționale lumii Addams, există aspecte moderne precum rochia cu guler, din episodul 4. Rochia ce pare vintage este de fapt o rochie Alaia din colecția de toamnă 2021, cumpărată din Londra.

Misterele au atras dintotdeauna oamenii, astfel că filmele, serialele și jocurile video învăluite în mister, scary sau SF s-au bucurat mai mereu de un succes incredibil. Iar România se poate mândri cu faptul că legenda lui Dracula este cea mai cunoscută din lume când vine vorba despre vampiri – nu e astfel de mirare de ce serialul Wednesday s-a filmat în țara noastră. Castelul Bran este unul din cele mai vizitate locuri din Europa de Est, iar legenda lui Dracula se vinde foarte bine și în zilele noastre. Este de notorietate simpaticul vampir Vlad – „gazda” celebrului Vlad Cazino – platformă de jocuri de noroc online lansată de unul din cele mai mari grupuri din industria internațională de gambling, Kindred Group.

Enid Sinclair, expresia energiei vitale a culorilor

Pe de altă parte, Enid Sinclair, interpretată de Emma Myers, este o expresie a varietății culorilor. Studenta vârcolac de la Academia Nevermore este colega de cameră și cea mai bună prietenă a lui Wednesday Addams. Însorită și plină de culoare, venită din California, exprimă vitalitate și energie.

Puloverul ei multicolor este emblematic, mulți fani ilustrând pe Tik Tok și alte canale de social media variante asemănătoare disponibile în rețelele de magazine de la branduri precum H&M.

Interesantă este această prezentare antagonică a personajelor, inclusiv ca stil vestimentar. Publicul înțelege că își poate alege un model, fiecare variantă fiind la fel de corectă. Nu există personaj negativ și pozitiv în ipostaza colorat versus alb – negru, ambele personaje sunt de partea binelui. Ca întotdeauna, familia Addams inspiră ideea conform căreia imaginea exterioară nu reflectă total ceea ce există pe interior: Wednesday și rudele sale nu sunt concentrate pe rău, ci doar se exprimă în mod diferit.