Cu totii ne dorim sa fim iubiti si acceptati, dar uneori luam calea gresita pentru a realiza acest lucru. Poate ca oamenii nu ne iau in considerare pentru ca nu am reusit sa acordam importanta cuvenita parerii lor. Iata o modalitate originala de a face fata unei astfel de situatii.
Uneori este bine sa te opresti si sa te intrebi de ce altii ne ignora ideile, sentimentele si chiar prezenta noastra. Este obisnuit sa ne simtim ignorati si invizibili in timp ce suntem mereu atenti la nevoile celorlalti (sau cel putin acesta este sentimentul nostru).
Daca acest lucru se repeta, ar putea aparea o dinamica in care sentimentul ignorat devine norma. Acceptam aceasta situatie pentru ca simtim ca nu suntem la egalitate cu ceilalti sau pentru ca nu ne place sa ii facem pe ceilalti incomozi.
In realitate, nu trebuie sa fie asa. Toate fiintele umane merita respect si recunoastere. Ceea ce gandim, simtim si dorim noi are aceeasi valoare cu ceea ce gandesc, simt si doresc altii. Daca esti interesat sa stii de ce esti ignorat, ia in considerare urmatoarele puncte.
Motive pentru care este obisnuit sa te simti ignorat
- Faci sacrificii inutile
Nu este adevarat ca trebuie sa te gandesti la ceilalti inaintea ta, cel putin daca vrei sa ai o sanatate mintala buna. A te gandi mai intai la tine nu este egoism, ci logica solida. A te sacrifica inutil pentru altii poarta un mesaj implicit: altii sunt mai importanti decat noi.
- Depinzi de aprobarea celorlalti
Exista o serie intreaga de mecanisme implicite si inconstiente prin care o persoana transmite ideea ca are nevoie de aprobarea celorlalti. In general, dependenta de aprobare genereaza un sentiment de respingere la altii, deoarece transmite un mesaj negativ despre sine. Daca nu avem incredere in noi, de ce ar trebui sa aiba altii incredere in noi? Daca ne simtim inferiori si nesiguri, probabil ca si altii o vor face.
- Cauti defectele doar in tine insuti
Fara sa observam asta, ne putem simti responsabili pentru tot ceea ce se intampla in jurul nostru. Cand se intampla ceva rau, ne simtim imediat vinovati, fara sa stim de ce. Vestea proasta este ca altii vor ajunge sa gandeasca la fel.
- Te simti ignorat din cauza complezentei
A avea putina consideratie pentru tine poate duce la laude frecvente sau la discutii despre punctele tari sau succesele tale sau despre tot ceea ce faci pentru altii. Acesta este doar un alt mod de a arata cat de dependent esti de opinia exterioara. Singura persoana pe care trebuie sa o convingi esti pe tine insuti.
- Nu iti impui propriile limite
Persoana care se simte adesea ignorata considera ca este mai putin costisitor din punct de vedere emotional sa ierte decat sa confrunte o alta persoana pentru ofensele primite. Intr-un fel sau altul ajungem sa-l justificam pe infractor. Uitam ca totul are o limita si ca aceasta trebuie clar stabilita. Acest lucru poate fi dificil pe termen scurt, dar ne va scuti de a fi supusi unor ofensari si agresiuni pe termen lung.