Ce trebuie sa stii despre etapele de montare a parchetului

Parchetul este una dintre cele mai elegante solutii pentru acoperirea pardoselii, o optiune revenita la moda, dupa decenii in care a fost data la o parte de alte alegeri. In fapt, acest mod de a acoperi podeaua a aparut in Franta secolului al XVII-lea si a cunoscut cel mai puternic avant in anii ’50-’70 ai secolului trecut. Daca iti doresti o nota retro sau esti iremediabil indragostit de caldura lemnului, iata tot ce trebuie sa stii despre montarea parchetului.

Alegerea parchetului 

Parchetul se alege in functie de calitatea dorita, bugetul alocat acestei investitii si, in functie de tipul de material ales, detaliile de montaj care pot fi diferite. In momentul de fata, pe piata de profil din Romania sunt disponibile, in acest moment, trei tipuri: 

  • parchetul din lemn masiv⎼cu grosimi cuprinse intre 18 si 28 mm; 
  • parchetul stratificat⎼are doar un strat superior de lemn masiv intr-un total de 10-22 mm;
  • parchetul laminat ⎼gros de 8, 10 sau 12 mm.

Parchetul din lemn masiv poate fi montat cu ajutorul cuielor sau al unui adeziv pentru parchet de pe site-ul Macostore.ro si este o suprafata pretentioasa, in sensul in care necesita intretinere periodica (lustruire si tratare periodica folosind ceara). De asemenea, aceasta suprafata poate fi reconditionata prin raschetare, in cazul unei deteriorari.

Parchetul stratificat poate fi chiar o optiune mai buna decat cel din lemn masiv, datorita caracteristicilor sale: 

  • nu este atat de sensibil la umiditate; 
  • este mai ieftin decat parchetul din lemn masiv;
  • poate fi reconditionat prin raschetare. 

In plus, poate fi montat cu ajutorul adezivilor sau folosind sistemul de fixare al canturilor fiecarei placi.

Parchetul laminat este solutia de buget, fiind realizat din fibre sintetice presate, acoperite cu un strat care imita lemnul. Durabilitatea sa nu se poate compara cu aceea asigurata de parchetul stratificat sau de cel din lemn masiv, dar are avantajul ca se monteaza foarte usor (nu este nevoie de adezivi sau cuie) si nu necesita operatiuni de intretinere. 

Pregatirea suprafetei

Inainte de a monta parchetul, trebuie sa verifici daca suprafata pe care urmeaza sa se efectueze montajul (sapa) indeplineste conditiile minime de calitate. Umiditatea se verifica usor cu ajutorul higrometrului cu carbid sau a higrometrului digital, fiind admis un maxim de 2% CM. Sapa nu trebuie sa fie sfaramicioasa sau sa prezinte alte carente; in caz contrar, aplica o rasina epoxy cu bicomponente sau monocomponente (poliuretanice sau acrilice). De asemenea, sapa nu trebuie sa aiba denivelari. In caz contrar, vei constata diferente de nivel mai mari de 1,5 mm si va trebui sa aplici o sapa autonivelanta. Ulterior, poti aplica un tratament pe baza de rasini, pentru a conferi o durabilitate suplimentara suprafetei suport, dar si pentru a preveni influenta negativa a umiditatii asupra parchetului.

In cazul in care optezi pentru parchet laminat, este recomandat, pentru obtinerea unei bune izolatii termice si fonice, montajul unor placi de polistiren extrudat sau o folie speciala. 

Aplicarea adezivului

In general, adezivul pentru astfel de lucrare se alege in functie de parchetul ce urmeaza a fi montat. Astfel, parchetul laminat, in principiu, nu are nevoie de adeziv, insa nu la fel stau lucrurile la parchetul din lemn masiv sau cel stratificat. In aceste cazuri, adezivul trebuie sa corespunda, din punct de vedere al proprietatilor, cerintelor pentru specia lemnoasa din care sunt realizate placile de parchet.

Adezivii pentru parchet pot fi:

  • silanici (monocomponenti)⎼parchet stratificat si din lemn masiv; nu contine apa si nu are nevoie de amorsa, fiind si un bun izolator fonic;
  • poliuretanici bicomponenti⎼utilizabili inclusiv pentru parchetul laminat; se remarca prin timpul de uscare scurt.

Montajul parchetului poate parea simplu, mai ales urmarind videoclipurile celor care isi impartasesc experientele personale pe retelele sociale. Totusi, un montaj de calitate necesita o cunoastere temeinica a proprietatilor materialelor utilizate, dar si ceva experienta, esentiala pentru o lucrare executata corect.