In anul 2013, Deborah Grayson Riegel organizase un workshop pentru un client din Baltimore. La scurt timp, a primit un telefon din partea unui post de televiziune care o invita la un interviu ziua urmatoare, sa vorbeasca despre cum pot fi combatute obstacolele de la locul de munca.
Riegel isi dorise mereu sa apara la televizor. Cu toate acestea, din cauza ca avea mai multe kilograme decat si-ar fi dorit, avea de gand sa refuze. In final, a acordat interviul si apoi s-a simtit incomod vazand cum arata pe micul ecran.
Sase luni mai tarziu, a fost invitata la al doilea interviu. De data aceasta a acceptat cu entuziasm, deoarece pierduse in greutate.
Peste alte cateva luni, a fost sunata din nou, si aproape a refuzat deoarece era sigura ca toata lumea va observa faptul ca se ingrasase iarasi. Dupa cum avea sa realizeze mai tarziu, ea era singura care remarcase acest lucru.
La inceputul pandemiei, Deborah Riegel si fiica sa, Sophie, au fost invitate intr-un cunoscut show de televiziune sa vorbeasca despre cartea pe care au publicat-o. Desi se ingrasase, Deborah si-a dat seama ca se putea concentra pe ajutarea oamenilor. Greutatea nu era cel mai important lucru.
In urma cu ceva timp, a fost intervievata din nou. Desi se simtea anxioasa in legatura cu greutatea, s-a aranjat si s-a focusat pe ajutatul semenilor, in loc sa se axeze pe felul in care arata.
“ Care este lucrul pe care toti il putem face, chiar daca avem putin timp pentru a avea grija de noi?” a intrebat-o reporterul
“ Toata lumea poate inceta sa faca lucrurile care nu functioneaza. Pot lua o pauza, in loc sa se chinuie in continuare. De exemplu, eu fac asta in legatura cu greutatea mea, care a urcat si a coborat timp de 49 de ani. Dar acum m-am oprit si, pentru mine, asta inseamna sa ai grija de tine” a fost raspunsul lui Riegel
Aceasta ii sfatuieste pe toti ca, atunci cand fac un lucru care nu da rezultate, sa renunte. In 2020/2021, la Jocurile Olimpice, cea mai premiata gimnasta din lume – Simone Biles – a abandonat competitia atunci cand stia ca sanatatea mentala ii poate pune in pericol sanatatea fizica. In loc sa continuie, si sa isi faca griji in legatura cu asteptarile publicului, s-a oprit … si a supravietuit.
In viata de zi cu zi, oamenii se gasesc in diferite ipostaze:
Trebuie sa isi revizuiasca expectantele cu privire la continuarea educatiei in timp ce lucreaza full time, atunci cand isi dau seama ca nu au timp sa stea cu familia
Au nevoie sa ia o pauza si sa se gandeasca daca trebuie sa spuna “da” unui client care nu poate fi satisfacut
Este cazul sa se gandeasca daca este o decizie buna sa isi ingrijeasca mama in varsta acasa, in loc sa o interneze la un centru.
Atunci cand observi ca te afli in infundatura, opreste-te. Ce ar insemna asta?
·Inceteaza sa incerci sa controlezi ceea ce nu iti sta in putere
·Nu incerca sa mai schimbi ceva ce nu se schimba
·Nu mai incerca sa ajuti pe cineva care nu doreste sa fie ajutat
·Opreste-te din a face ceva ce nu functioneaza
·Inceteaza sa faci un lucru nociv, chiar daca l-ai facut intotdeauna asa. Nu continua fara sa te gandesti “ Ce vreau? Unde incerc sa ajung? Asta functioneaza? Ce ma costa?”
Sa spui “stop” poate reprezenta cea mai buna forma de self-care pe care o poti aborda.