Roata vietii: pentru ce este si pentru ce este

Uneori este posibil sa nu fim complet satisfacuti de stilul nostru de viata, dar, in acelasi timp, nu suntem in stare sa vedem ce aspecte esueaza si ne blocheaza. Un prim pas pentru transformare este autoanaliza si identificarea acelor domenii pe care este necesar sa lucram pentru a imbunatati. Pentru aceasta, din antrenament exista o tehnica numita roata vietii, care faciliteaza aceasta sarcina.

Roata vietii: ce este

Roata vietii este un instrument vizual de coaching personal care faciliteaza obtinerea unei viziuni grafice a aspectelor care ne alcatuiesc viata si a gradului de satisfactie si echilibru in ceea ce le priveste. Aceasta tehnica a luat nastere de Paul J. Meyer , un pionier in domeniul dezvoltarii personale si profesionale si fondator al Institutului de Motivare a Succesului.

Pilonii filozofiei sale sunt dezvoltarea personala si realizarea obiectivelor, gestionarea corecta a timpului si bucurarea succesului. Cu toate acestea, originea reprezentarii grafice a zonelor vitale dateaza din budism, unde exista roata vietii budiste tibetane sau roata karmei .

Roata vietii: carte

Este important sa nu confundati aceasta tehnica de antrenament cu roata vietii Elisabeth Kubler Ross. In ciuda faptului ca ambele au acelasi nume, sunt independente si se refera la domenii diferite, deci nu au legatura intre ele. Cartea rotii vietii este titlul cartii acestui autor si psihiatru elvetian, care, din perspectiva spirituala, abordeaza problema mortii prin relatarea experientei ei cu persoane bolnave terminale. Cu toate acestea, in aceasta carte nu apare nicio referire la acest exercitiu in analiza personala.

Roata vietii: pentru ce este?

Roata vietii este o tehnica de auto-analiza a diferitelor domenii care ne alcatuiesc viata , favorizand o constientizare a momentului vital in care ne regasim si a aspectelor in care trebuie sa lucram si sa imbunatatim pentru a obtine o satisfactie mai mare. Acest instrument este util si serveste pentru:

-Obtineti o perceptie si perspectiva mai mare in ceea ce priveste sferele care ne alcatuiesc zi de zi .
-Identificarea importantei pe care o acordam diferitelor domenii de viata si celor care necesita mai multa munca, deoarece nu sunt atat de satisfacatoare pe cat ne-am dori.
-Evaluarea nivelului de satisfactie, atat global, cat si partial sau dupa aspecte.
-Ea faciliteaza procesul de luare a deciziilor cu privire la ce domenii ar trebui sa imbunatatim datorita clarificarilor mentale.
-Stimuleaza actiunea, deoarece clarifica directia in care trebuie sa ne concentram energiile si efortul.
-Promoveaza motivatia, deoarece ofera focus si incurajeaza stabilirea si planificarea obiectivelor.
-Permite vizualizarea progreselor inregistrate de-a lungul timpului daca este efectuata in mod regulat.
-Poate fi aplicat in diferite contexte, cum ar fi afaceri sau scoala.

Cum sa faci roata vietii

Mai jos va prezentam pasii pentru a dezvolta roata vietii:

1. Reprezentati zonele intr-un cerc

In primul rand, este necesar sa desenam un cerc si sa il impartim in diferite segmente sau portiuni, care reprezinta diferitele sfere vitale. Numele zonelor sunt scrise in afara cercului. Nu exista un numar stabilit si fix cu privire la diviziunile pe care trebuie sa le aiba, il puteti modifica si adauga si elimina la discretia dumneavoastra.

Totusi, opt domenii sunt de obicei analizate:

-Crestere personala
-Familie
-Sanatate
-Prietenie
-Munca sau studii
-Economie
-Relatii de cuplu
-Timp liber

Exista aplicatii mobile, cum ar fi The Wheel of Life APK si Life Wheel, care va permite sa o faceti din aplicatia in sine. De asemenea, mai multe modele de sabloane cu roata vietii sunt disponibile pe internet pentru a fi descarcate.

2. Evalueaza fiecare zona

Cum sa marchezi pe roata vietii? Un punctaj este ales pentru fiecare dintre aspectele urmarite in functie de gradul de satisfactie pe care il simtim in legatura cu ele. Intervalul este de la numarul 1 la 10 , 10 fiind cel mai mare scor. Cu cat scorul este mai mic cu atat este mai mare spre centru si cu atat este mai mare cu cat este mai aproape de margine, de numele zonei sau direct pe margine daca obtine cea mai mare notare.

3. Conectati punctele

Urmatoarea faza implica unirea punctelor sau scorurilor si observarea formei pe care a dobandit-o roata noastra de viata.

4. Analizati

Cum sa folosesti roata vietii? In ceea ce priveste analiza acestui instrument, daca desenul sau forma rezultata a liniilor este armonica si seamana cu un cerc, inseamna ca exista un nivel de echilibru in viata noastra. Pe de alta parte, forma neregulata , cu diferite varfuri si coborasuri, releva acele zone in care este necesar sa se lucreze pentru cresterea nivelului de satisfactie. Lucrul normal sau obisnuit este obtinerea unei roti cu aspect neuniform si cu o forma neregulata care indica faptul ca efortul si timpul investit in acestea pana acum nu sunt in intregime eficiente.

5. Reflecta

Dupa ce ati identificat acele zone cu care nu sunteti complet multumit, este recomandat sa va intrebati daca imbunatatirea satisfactiei in acest domeniu specific este cu adevarat importanta sau daca sunteti prea exigent si perfectionist. Daca raspunsul este da, ca conteaza cu adevarat pentru tine, atunci trebuie sa schimbi abordarea sau abordarea adoptata pana acum.

6. Decide de unde sa incepi

Dupa aceasta, trebuie sa decideti in ce zona, dintre toate cele de imbunatatit, veti incepe sa lucrati. Nu este intotdeauna necesar sa incepeti cu cel care are un scor mai mic, deoarece in functie de momentul vital in care va aflati, este mai indicat sa acordati prioritate celui care nu are cel mai mic rating. De asemenea, este important sa analizati relatiile sau legaturile dintre diferitele domenii, deoarece acest lucru va poate ajuta si sa luati o decizie in acest sens.

7. Faceti un plan

Ultimul pas este stabilirea unui plan de imbunatatire si de lucru pentru acele domenii care o necesita. Pentru a face acest lucru, reflectati metodologia utilizata pana acum, pe care ati utilizat-o in acele domenii in care obtineti satisfactie si care aspecte ar putea fi aplicate sau transferate la aceste alte aspecte. Brainstorm posibil strategii de urmat , stabiliti obiective specifice si pe termen scurt pentru a atinge obiectivul sau obiectivul final. Pe baza acestor pasi, pregatiti un plan folosind liste, planificari si diagrame vizuale . In cele din urma, efectueaza o revizuire saptamanala a obiectivelor si realizarea acestora pentru a face ajustari, daca este necesar.