Pe masura ce corpul imbatraneste, produce mai putin colagen, ceea ce duce la formarea ridurilor.
Organismul adaposteste o serie de proteine, printre care se numara colagenul, unul dintre cele mai importante, cu 35% din total. In context, reiese ca este un element absolut esential pentru sustinerea pielii si a oaselor. In plus, ofera rezistenta si flexibilitate in acelasi timp; si face acelasi lucru cu ligamentele, muschii, tendoanele si cartilajele.
Colagenul joaca un rol foarte important in intarirea pielii si poate beneficia si de hidratare si elasticitate. De remarcat ca pe masura ce organismul imbatraneste produce mai putin colagen, ceea ce duce la uscarea pielii si formarea ridurilor.
Trei aliati pentru a evita pierderea colagenului
O dieta saraca in zaharuri si fainuri rafinate: consumul zilnic de biscuiti, sucuri sau bomboane, determina o crestere rapida a glicemiei. Acest exces de zahar este atasat unor proteine (printre ele elastina si colagen), si astfel reuseste sa le rigidizeze sau sa se intareasca, printr-un proces numit glicatie.
Un somn suficient si odihnitor: hormonul legat de somn, melatonina, are putere antiinflamatoare si antioxidanta, care ajuta la reducerea semnelor imbatranirii. De asemenea, daca dormi cel putin sapte ore, vei creste hormonul de crestere.
Exercitii fizice moderate si o dieta buna: formeaza un tandem anti-imbatranire perfect. Nu doar cu aspectul fizic, ci si cu sistemul muscular si osos.
Alimente care furnizeaza colagen
Colagenul este o molecula complexa care poate fi gasita doar in alimentele de origine animala. Cu toate acestea, toate proteinele, inclusiv proteinele vegetale, se descompun odata digerate si isi elibereaza toti aminoacizii.
Din acest motiv, organismul poate obtine nutrientii necesari formarii colagenului din multe alimente, printre care se numara:
Oua si produse lactate: consumul acestora este o alta modalitate de a mentine colagenul in stare buna, desi in cazul lactatelor este de preferat sa alegi degresate pentru a nu adauga exces de grasime in alimentatie.
Leguminoase, nuci si toate cerealele si semintele: in ciuda faptului ca sunt proteine partial incomplete, acestea sunt si necesare pentru ca organismul sa sintetizeze eficient colagenul care serveste drept „suport”.
Carne slaba si peste (in special albastru): consumul de carne si peste bun aduce beneficii productiei de colagen.
Usturoi si ceapa: Usturoiul si ceapa sunt doua alimente care se remarca atunci cand vine vorba de producerea de colagen, deoarece au un continut ridicat de sulf, un element esential pentru ca organismul sa poata produce colagen.
La fel, sulful ajuta si la combaterea problemelor precum acneea, excesul de ulei in piele si porii deschisi, asa ca, in general, se poate spune ca contribuie la imbunatatirea aspectului pielii.
Ceai: Pentru niveluri optime de colagen, nu trebuie sa te limitezi la alimente solide, consumul de ceai poate ajuta si el. Acest lucru se datoreaza faptului ca ceaiul are o concentratie mare de catechine, unii antioxidanti care sunt responsabili pentru prevenirea deteriorarii colagenului in organism.