Sunt doi ani decand Covid 19 ne-a schimbat tuturor vietile. Virusul s-a raspandit extrem derepede in intreaga lume si a provocat o multime de decese. Cel mai probabilnici nu stim care este numarul real al celor care si-au pierdut viata din cauzaacestui virus.
Oamenii destiinta si oficialii din domeniul sanatatii publice continua sa lucreze cat mairepede posibil pentru a gasi mai multe raspunsuri la intrebarile esentialedespre modul in care boala afecteaza corpul si de ce unele cazuri sunt maisevere decat altele si identifica cele mai bune tratamente pentru COVID-19. Maijos este o lista cu cateva lucruri pe care ar trebui sa le stiti desprecoronavirus.
Ce stim despreCovid-19 s-a schimbat rapid
Numarul depersoane infectate de boala continua sa se schimbe in fiecare zi. Desi impactulbolii variaza in functie de locatie, exista mai mult de 380,6 milioane decazuri confirmate de persoane cu COVID-19 in jurul globului si mai mult de 5,6milioane de persoane au murit din cauza bolii, potrivit OMS. (In timp ce unelesurse de stiri raporteaza numere diferite, OMS ofera conturi oficiale de cazuriconfirmate o data pe zi.)
CDC ofera oimagine bruta a focarului in U.S., punand in prezent cazurile totale confirmatesi probabile la mai mult de 75 de milioane si estimand mai mult de 884.800 dedecese. CDC raporteaza, de asemenea, ca 80.1% dintre copiii si adultii din SUAau avut cel putin o doza de vaccinare si 67,9% dintre persoanele din aceeasigrupa de varsta sunt complet vaccinate (adica au primit doua doze de Pfizer sauModerna Vaccin sau o doza de inoculare a lui Johnson & Johnson).
Potrivit CDC,bolile raportate de COVID-19 au variat de la o forma usoara (fara simptomerapide, in unele cazuri) la severe pana la punctul de a solicita spitalizarea,ingrijirea intensiva si / sau a unui ventilator. In timp ce oamenii de toatevarstele pot fi infectati, riscul de complicatii creste odata cu varsta.Oamenii care traiesc intr-o casa de ingrijire medicala sau intr-o facilitate deingrijire pe termen lung si oameni de toate varstele cu conditii de sanatatesubiacente (cum ar fi diabetul, bolile de inima, boala pulmonara si obezitatea)sunt, de asemenea, la un risc ridicat de boli grave.
Covid-19 a dus, deasemenea, la o boala grava si chiar la moartea adultilor tineri si de varstamijlocie. In timp ce majoritatea copiilor au simptome usoare sau fara simptome,unii s-au imbolnavit grav. Ca si in cazul adultilor, chiar daca copiii nu ausimptome, ei pot raspandi virusul altora. In timp ce majoritatea oamenilor serecupereaza in cateva saptamani, unii adulti si copii se confrunta cu conditiipost-covide care pot aparea la cateva saptamani dupa infectie si pot include oserie de probleme noi.
Acestea variazade la oboseala si dureri musculare la cazuri extreme – conditii autoimune sisindrom inflamator multisistem, o afectiune in care diferite parti ale corpuluidevin umflate. Chiar si persoanele care au avut simptome usoare sau farasimptome atunci cand au fost infectate pot avea conditii post-covid. Virusiisunt cunoscuti sa se schimbe in mod constant si tocmai de aceea au aparutvariante multiple de coronavirus. Oamenii de stiinta lucreaza pentru a afla maimulte despre aceste variante si raspandirea lor si cum ar putea afectaseveritatea bolii la persoanele care contacteaza virusul. Ei au studiatindeaproape Delta si Omicron, deoarece aceste variante deja au aparut.