Cum să îl înveți pe cel mic să meargă corect pe bicicletă: 5 sfaturi utile

Mersul pe bicicletă reprezintă o activitate ce îmbină mișcarea cu socializarea, pe care o persoana o poate învăța chiar de la o vârstă fragedă și pe diferite tipuri de teren: asfalt, suprafețe acoperite cu iarbă, poteci cu diferite grade de înclinare etc 

Mai mult decât atât, pedalatul asigură o mulțime de beneficii pentru sănătatea mentală și fizică a celor mici. Așadar, dacă ai un copil care încă nu știe să meargă pe bicicletă, iată cât de simplu este să îl înveți acest lucru:

1. Mergi cu cel mic într-un spațiu sigur

Siguranța primează, atunci când un copil învață să meargă pe bicicletă. De aceea, lecțiile de pedalat trebuie să se desfășoare pe o alee retrasă din parc, sau în curtea casei (dacă spațiul o permite), departe de orice risc descris de trafic sau de prezența altor persoane.

Totodată, puștiul trebuie să se concentreze asupra coordonării membrelor, precum și a asupra păstrării direcției de mers. Mai mult decât atât, poate că este emotiv, iar prezența altor copii amplifică starea de nervozitate. Așadar, cu cât mai multă liniște, cu atât mai bine!

2. Alege o bicicletă potrivită pentru acesta

Dacă îți dorești ca procesul de învățare să decurgă fără probleme, trebuie să comanzi o bicicleta pentru copii potrivită pentru dimensiunile celui mic. Acest lucru permite o priză bună pe ghidon, o poziție a spatelui corectă, cât și o mișcare de pedalare cât mai confortabilă. 

La alegerea bicicletei, ține cont de vârsta și înălțimea celui mic, precum și de valoarea de corespondență dată de diametrul jantei. Așadar, iată o serie de recomandări utile, în acest sens:  

  • Vârstă: 2-3 ani / Înălțime: 82-100 cm / Diametru jantă: 12 inchi
  • Vârstă: 3-5 ani / Înălțime:: 90-105 cm / Diametru jantă: 14 inchi 
  • Vârstă: 5-6 ani / Înălțime:: 105-120 cm / Diametru jantă: 16 inchi 
  • Vârstă: 6-9 ani / Înălțime:: 120-135 cm / Diametru jantă: 20 inchi 
  • Vârstă: 9+ ani / Înălțime:: 135-150 cm / Diametru jantă: 25 inchi 

3. Ține cont de importanța roților ajutătoare

Roțile ajutătoare sunt elemente de suport sinonime cu învățatul acestui tip de activitate fizică. Poți comanda o bicicletă pentru copii ce are incluse aceste accesorii în cutia produsului, sau le poți achiziționa separat, alături de imbusuri și elementele de fixare.

Iată două sfaturi importante, privind fixarea corectă a lor în raport cu suprafața solului: 

  • roțile ajutătoare trebuie înălțate din reglaje, pentru a-i permite copilului să învețe rapid cum își poate ține echilibrul. 
  • dacă se află în contact direct cu solul, cel mic va beneficia de sprijin pe întreaga durată a utilizării bicicletei, dar care va face imposibil progresul, astfel încât să poată renunța la roțile ajutătoare.

4. Respectă propriul ritm de învățare al copilului

Acordă-i suficient timp și răbdare pentru a se obișnui cu utilizarea bicicletei sale, în ritmul cu care cel mic se simte confortabil. Nu îl presa să meargă prea repede sau pe suprafețe de teren pe care le evită, deoarece există riscul de a-l îndepărta de această activitate fizică. 

De asemenea, lasă-l să pedaleze pe distanțe pe care le poate parcurge fără a ajunge la epuizare fizică. Învață-l să consume apă, din recipientul montat pe cadrul bicicletei sale, pentru a se echilibra cantitatea de fluide pierdute prin transpirație, în urma efortului.

5. Ieșiți cu bicicletele cât mai des în primele luni

Este important să ieșiți cât mai des cu bicicletele, după ce copilul a învățat să pedaleze singur. Controlul asupra bicicletei și anduranța pe diferite distanțe se dobândesc prin practică, esențială în primele luni de utilizare a acestui produs.

Mersul pe bicicletă reprezintă un mod util și plăcut de a petrece timpul liber alături de copilul tău, explorând zone frumoase din inima naturii, atunci când vremea este plăcută. De asemenea, este important că faceți amândoi sport, pedalatul fiind esențial pentru sănătate.

Este simplu să îl înveți pe cel mic cum se merge pe bicicletă, dacă respecți aceste sfaturi. Cât despre găsirea unui produs potrivit pentru vârsta, înălțimea și nivelul său de experiență, accesează link-ul de mai sus și consultă oferta de biciclete pentru copii de pe Decathlon.ro!