Limba paroasa neagra este aproape intotdeauna rezultatul unei igiene orale proaste. Nu este suficient sa mentii rutinele zilnice de curatare, dar trebuie facute bine.
Limba paroasa neagra este una dintre acele afectiuni care arata alarmant fara a fi o problema serioasa de sanatate. Dupa cum sugereaza si numele, este o boala care se caracterizeaza printr-un ton inchis pe limba care arata ca si cum ar avea fire de par.
In realitate, limba paroasa neagra este o afectiune inofensiva si temporara. Lucrul obisnuit este ca se rezolva doar prin eliminarea factorului care o provoaca si care are de obicei legatura cu igiena bucala. Este foarte rar ca acesta sa provoace durere sau alte simptome.
Ce poate cauza limba paroasa neagra?
In general, limba paroasa neagra este cauzata de cresterea excesiva a bacteriilor in gura. Acest organ are multe umflaturi mici pe suprafata sa numite papile . Uneori, celulele moarte ale pielii se acumuleaza pe ele. Cand se intampla acest lucru, devin mai lungi decat de obicei si prind mai usor bacterii, ciuperci, alimente si tutun.
Aceasta acumulare de resturi face ca papilele sa devina patate. Atunci capata aspectul caracteristic al limbii paroase negre, adica un ton inchis si impresia optica ca este paroasa.
Intregul proces poate avea loc din diverse motive, printre care gasim urmatoarele:
- Igiena orala inadecvata.
- Ingestia de antibiotice, care modifica compozitia bacteriilor si a drojdiei din gura.
- Xerostomie sau gura uscata.
- Utilizarea obisnuita a apelor de gura care contin agenti iritanti sau oxidanti.
- Consumul excesiv de alcool, cafea sau ceai negru.
- Fumat.
- Dieta moale care face dificila exfolierea celulelor moarte de pe limba.
Tutunul poate mari papilele, ceea ce ar duce la o mai mare captare a nicotinei in ele si la modificarea ulterioara a culorii.
Care sunt simptomele limbii paroase negre?
Semnul distinctiv al limbii paroase negre este schimbarea aspectului acelui organ. Dobandeste o culoare inchisa care poate fi neagra, dar si maro, verde, galben, alb sau cafeniu.
La fel, la prima vedere pare ca si cum limba ar fi fost acoperita cu par sau par. Persoanele afectate experimenteaza adesea un gust metalic in gura si modificari ale gustului. Exista, de asemenea, respiratia urat mirositoare si, daca problema este foarte grava, apare furnicaturi.
Limba paroasa neagra nu este o problema serioasa de sanatate, in ciuda aspectului dramatic pe care il are starea. Cu toate acestea, daca aveti nelamuriri sau indoieli, cel mai bine este sa va consultati cu medicul dumneavoastra.
De asemenea, merita sa mergi la medic daca tulburarea persista mult timp, in ciuda faptului ca se adopta masuri riguroase de igiena. In aceste cazuri, cel mai bine este sa excludeti existenta unei alte probleme.
Tratament pentru limba paroasa neagra
Limba neagra paroasa nu necesita tratament medical. Masurile adecvate au de-a face cu ingrijirea igienei sau cu eliminarea factorilor care cauzeaza problema, cum ar fi apa de gura iritante si consumul de tutun.
Cu toate acestea, daca nu exista claritate cu privire la ceea ce se intampla sau apar simptome suplimentare, cel mai bine este sa mergeti la medic pentru a confirma diagnosticul. Este important sa retineti ca exista si alti factori care genereaza simptome similare, cum ar fi urmatorii:
- Unele alimente sau medicamente pateaza limba.
- Poate fi o manifestare a bolii virale sau fungice.
- Leziunile provoaca schimbarea aspectului limbii. In special leucoplazia paroasa.
- Produsele care contin bismut pot modifica aspectul, facandu-l similar cu limba neagra paroasa.
Sfaturi acasa pentru a trata si a preveni dezvoltarea acestei boli
Cel mai bine este sa identificati mai intai factorul care provoaca limba paroasa neagra. Daca s-au luat antibiotice, logic este sa te gandesti ca problema va disparea la cateva zile dupa ce ai terminat de luat.
Este important sa revizuiti compozitia apei de gura folosita. In principiu, poti opta pentru altul cu alta formula. In orice caz, important este sa fii mai riguros cu igiena orala:
- Periati limba: gustul pastei de dinti poate da falsa senzatie ca limba este curata, dar nu este. Lucrul potrivit este sa-l periati fara a fi prea viguros, folosind o perie cu peri moi sau o racleta pentru limba.
- Spalati-va dintii dupa masa: in mod ideal, folositi o pasta de dinti cu fluor si periati-va dupa fiecare masa sau cel putin de doua ori pe zi.
- Folosirea atei dentare: trebuie folosita cel putin o data pe zi, deoarece ajuta la indepartarea placii dentare si a resturilor alimentare de intre dinti.
- Vizitati medicul stomatolog : trebuie facut de cel putin doua ori pe an sau in cazul oricarei situatii anormale.
Intensificati igiena
Daca se detecteaza prezenta limbii paroase negre, cel mai bine este sa intensificati rutinele de igiena orala. Periajul limbii trebuie facut de doua ori pe zi. Odata ce problema dispare, fa-o cel putin o data pe zi.
Poate fi o idee buna sa folositi o clatire dentara facuta din peroxid de hidrogen si apa. Dilutia se face cu o parte de peroxid pentru cinci parti de apa. Acest compus este folosit de doua ori pe zi si clatit din nou cu apa obisnuita.