Este riscant pentru sanatate sa gatesti in oale de teflon?

In ciuda faptului ca un solvent care era daunator a fost oprit, inca persista indoielile cu privire la faptul ca este riscant pentru sanatate sa gatesti in vase de teflon. Continuati sa cititi si va vom spune cat de adevarat este si ce alternative aveti.

De la inceputul acestui secol, a fost ridicata alerta cu privire la toxicitatea agentilor antiaderenti utilizati la tigai. Si si astazi persista indoiala daca este sau nu riscant pentru sanatate sa gatesti in oale de teflon.

Mai jos va vom spune totul despre teflon: ce este, la ce este folosit, de ce se crede ca este daunator, aprofundand in relatia dintre acest material si sanatate.

In plus, va vom oferi cateva sugestii cu privire la utilizarea altor ustensile de bucatarie care respecta mediul si sanatatea umana, pentru a avea o locuinta durabila.

Ce este teflonul

„Teflon” este, de fapt, denumirea comerciala a unui produs, renumit pentru ca este cel mai utilizat antiaderent in ustensilele de bucatarie. Numele real al compusului este politetrafluoretilena (mult mai greu de pronuntat decat teflonul). Este cunoscut si prin acronimul sau in engleza ca PTFE.

Este un polimer asemanator polietilenei, desi in acest caz atomii de hidrogen sunt inlocuiti cu fluor. Desi il cunoastem ca antiaderent pentru oale si tigai, teflonul este folosit si intr-o mare varietate de produse, nu doar in produse de bucatarie; printre acestea avem:

  • amplificatoare de sunet,
  • placi de etansare,
  • role pentru imprimante si pentru industria textila,
  • pe mouse -ul computerului ,
  • iar pe calcaiele scaunului pe care stai.

Datorita proprietatilor sale, teflonul este folosit pentru a etansa ermetic si a oferi acoperiri, facandu-l ideal pentru prevenirea scurgerilor in instalatii sanitare, in vopsele si lacuri, ca izolatie pentru cabluri, furtunuri industriale si chiar in avioane si nave spatiale.

De ce teflonul este considerat toxic?

In toate aceste produse, inclusiv oale si tigai, problema nu este teflonul in sine, ci un solvent numit acid perfluoroctan (PFOA), care este folosit pentru fixarea acestuia.

In 2002 , Agentia pentru Protectia Mediului din SUA (EPA) a anuntat ca PFOA ar putea prezenta un risc pentru sanatatea publica in general, atat prin apa contaminata, deseuri din industrie, cat si ustensile de bucatarie cu teflon.

Conform unui model farmacocinetic conceput pentru a caracteriza expunerea americanilor la PFOA, este considerat a fi unul dintre cei mai frecventi toxici din sangele nord-americanilor.

Prin urmare, se considera ca PFOA poate actiona in organism, limitand efectul hormonilor, motiv pentru care este asociat cu diferite tipuri de cancer, probleme cu tiroida si sterilitate, atat la animale, cat si la om.

Acidul perfluoroctanoic (PFOA) este in prezent clasificat de catre Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului ca un posibil cancerigen. Desi este situat in grupa 2B, ca substanta cu probabilitate scazuta de cancerigen pentru om.

Cu toate acestea, dupa alerta lansata in 2002, industria de teflon si vase antiaderenta a fost nevoita sa inceteze utilizarea PFOA pana in 2015. De asemenea, Uniunea Europeana a interzis utilizarea PFOA din 2017.

In prezent, pot fi gasite produse antiaderente fara PFOA sau „fara PFOA”. Prin urmare, atunci cand cumparati aceste produse, uitati-va cu atentie la eticheta.

Deci, este riscant pentru sanatate sa gatesti in oale de teflon?

Pe de o parte, se crede ca teflonul se poate deteriora, eliberand PFOA, care ar intra in contact cu alimentele si apoi ar fi ingerat prin intermediul acestuia.

Cu toate acestea, se mai precizeaza ca acesta este un material stabil si ca utilizarile sale nu prezinta riscuri, atata timp cat nu este incalzit peste 260° C. Este important de precizat ca este dificil ca arzatorul de bucatarie sau cuptorul sa atinga aceasta temperatura.

Prin urmare, riscurile pentru sanatate ale gatirii in vase de teflon ar fi relativ mici, avand in vedere nivelul de expunere la care suntem supusi si, dupa cum s-a mentionat, probabilitatea scazuta de cancerigen al PFOA.

De fapt, in studiile efectuate privind relatia dintre cancer si substanta mentionata, s-a constatat o incidenta mare la rezidentii unei populatii din statul american Ohio; Dar acesti oameni au fost expusi la PFOA in apa lor de baut timp de ani de zile din cauza emisiilor de la industriile din zona.

O alta variabila de luat in considerare este inlocuirea pe care o folosesc producatorii pentru a obtine acelasi grad de antiaderenta. De exemplu, cercetatorii avertizeaza ca unele dintre acestea, cum ar fi GenX, pot avea o toxicitate similara. In general, oalele si tigaile de la producatori de renume sunt sigure; dar nu acelasi lucru se poate spune despre cele dezvoltate in tari cu reglementari mai laxe sau inexistente.

Cum sa minimizezi riscurile gatitului in vase de teflon

Deocamdata, desi PFOA a fost retras, relatia dintre expunerea scazuta la teflon pe termen lung si dezvoltarea unor boli nu este pe deplin clarificata. Cercetarea inca lipseste.

Deci, daca aveti ingrijorari cu privire la riscurile gatitului cu tigai de teflon, exista pasi pe care ii puteti lua pentru a minimiza expunerea. Printre acestea avem:

  • evitati gatirea la foc foarte mare;
  • nu pune cratita pe foc singura, fara mancare, mult timp;
  • evitati sa folositi tigaia daca este zgariata sau uzata, de preferinta aruncati-o;
  • incercati sa mentineti intacta suprafata de contact antiaderenta;
  • pentru a amesteca sau a intoarce, folositi linguri sau palete nemetalice;
  • nu se spala cu bureti tari;
  • Daca luati o oala de teflon de pe foc, nu o scufundati imediat in apa;
  • folositi alte materiale alternative, cum ar fi cele pe care le vom vedea in continuare.

Cand temperatura suprafetei captusite cu PTFE depaseste 260°C, poate provoca eliberarea de vapori nocivi. De fapt, au fost raportate episoade asociate cu inhalarea sa, numite febra a vaporilor de polimeri, mai cunoscuta ca febra de teflon. Este rar, dar riscul este mare la atingerea acestei temperaturi.

De asemenea, va sfatuim sa fiti precauti atunci cand cumparati oale si tigai din teflon. Evitati tentatia de a obtine cele mai ieftine de pe piata, in special cele de la marci necunoscute sau din tari in care reglementarile legale in acest sens sunt puse sub semnul intrebarii. Daca pariezi pe un producator de renume si care isi dezvolta si produsele pe baza reglementarilor legale din tara ta, poti fi mai sigur.

6 Materiale alternative cu teflon antiaderent

Paralel cu controversa Teflonului, au aparut alternative mai putin toxice. Printre acestea gasim tigai de acoperire ceramica, titan, otel inoxidabil si altele.

Si chiar daca nu au PFOA, trebuie sa tii cont de antiaderentul pe care il folosesc si de materialul ustensilului in sine. Sa vedem ce este pe piata si ce alternative putem gasi care sa nu afecteze sanatatea.

1. Aluminiu

Aluminiul a fost un material utilizat pe scara larga in ultimele decenii, dar incetul cu incetul a fost inlocuit si astazi este comercializat doar pe alocuri ca alternativa economica.

Se crede ca aluminiul este un metal greu toxic pentru corpul nostru si este legat de boli neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson.

Cu toate acestea, asa cum a afirmat organizatia britanica Alzheimer’s Society, nu exista suficiente dovezi pentru a lega acest material cu o probabilitate mai mare de a dezvolta boala.

2. Otel inoxidabil

Otelul inoxidabil este un material destul de inofensiv si cu o eficienta buna in bucatarie. Dar, in orice caz, daca dorim sa evitam complet metalele grele, mai bine optam pentru alte ustensile mai sanatoase.

3. Fonta

Fonta este o optiune buna in bucatarie. Dezavantajele sunt ca sunt mult mai scumpe si mai grele, ceea ce le poate ingreuna utilizarea si posibilitatile de cumparare pentru anumite persoane. Pentru a preveni lipirea alimentelor, incalziti tigaia inainte de a adauga mancarea.

4. Argila arsa

In unele magazine de produse organice si naturale vand vase de lut asa cum erau folosite in trecut.

Desi argila arsa este un material bun si  da un gust delicios de casa alimentelor, trebuie sa va asigurati ca este intr-adevar argila arsa si nu are componente toxice.

Dezavantajul este ca dureaza timp pentru a gati si, de obicei, trebuie lasat la foc mic timp de cateva ore.

5. Ceramica

Oalele si tigaile din ceramica au devenit foarte la moda in lumea naturala si ecologica. Sunt mult mai sigure atata timp cat sunt de calitate, autentice, iar pentru aceasta trebuie cumparate in magazine de incredere.

Dezavantajul lor este ca se sparg usor daca nu avem grija de ele, iar unele sunt prea antiaderente.

6. Titan

In ultimii ani au aparut tigaile si caserolele din titan. Sunt prezentate ca fiind cea mai inalta calitate, cea mai sanatoasa, cea mai durabila optiune care permite si gatitul fara ulei. Dezavantajul sau este pretul, care este foarte mare.

Aveti grija cand gatiti si depozitati

Ori de cate ori doriti sa pastrati alimente, este mai bine sa optati pentru sticla, care nu este toxica ca unele materiale plastice. In plus, de obicei pastreaza mai bine calitatea si aroma alimentelor.

Daca folosesti plastic, in special in biberoane,  verifica ca acesta sa nu contina Bisfenol-A printre componentele sale, deoarece a fost interzis in unele tari.

In cele din urma, exista tigai din silicon care pot fi folosite pentru coacere. Este o varianta destul de sanatoasa, atata timp cat este silicon de calitate.

In concluzie, atunci cand vrem sa avem o alimentatie sanatoasa, nu trebuie doar sa tinem cont ca ingredientele sunt sanatoase. De asemenea, trebuie sa aveti grija de tipul de gatit si de ustensilele de bucatarie, oale si tigai. Ca si in cazul teflonului, verificati daca produsul nu contine PFOA chimic si alte materiale toxice.