Aceste lentile robotizate permit marirea si micsorarea obiectelor doar prin deschiderea si inchiderea ochilor. Ti-ai dorit vreodata ca ochii tai sa vina cu zoom?
Un ochi bionic? O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea din California din San Diego din SUA a creat cu succes o pereche de lentile de contact care maresc atunci cand clipesti de doua ori. Detalii despre aceasta inventie au fost publicate in revista Advanced Functional Materials. a masurat semnalele generate atunci cand ochii fac miscari specifice, cum ar fi clipirea sau miscarea la stanga sau la dreapta si a creat o lentila de contact moale care raspunde la impulsurile electrice pe care ochiul le produce atunci cand face acele miscari. Aceasta inseamna ca obiectivul stie ca privesti spre stanga sau clipeste si poate indeplini o functie bazata pe acea miscare anume.
Aceste lentile robotizate create de oameni de stiinta vor face functia de zoom de fiecare data cand o persoana clipeste de doua ori intr-o perioada scurta de timp; ceva care ar fi la indemana pentru a arunca o privire rapida asupra unui indicator stradal indepartat sau a unei placute de inmatriculare a masinii, dar ar putea fi si un cosmar neasteptat daca, din greseala, ajungeti sa clipiti de doua ori la volanul unui vehicul sau sa faceti aproape orice altceva care necesita o perspectiva. si reactie rapida.
Intr-o clipita de posibilitati
Desi nu este probabil sa vedem un obiectiv cu zoom in optica in curand, studiul deschide usa catre cateva posibilitati destul de interesante pentru tehnologia avansata a vederii. „Sistemul dezvoltat in studiul actual are potentialul de a fi utilizat in proteze vizuale, ochelari reglabili si robotica operata de la distanta in viitor „, sugereaza cercetatorii in raportul care detaliaza un astfel de dispozitiv. „In plus, datorita caracteristicilor biomimetice ale sistemului, acesta poate fi folosit si ca model fizic pentru vizualizarea principiilor fiziologice. , care este foarte important in biologie si medicina. Din cunostintele noastre, niciodata nu a fost proiectata si construita o lentila moale reglabila, a carei pozitie si lungimea focalizarii pot fi controlate separat de material activ moale.”
Potrivit autorilor studiului, majoritatea robotilor moi sunt controlati manual sau folosesc cod prescris, dar lentila robotica este diferita. Utilizeaza o noua interfata om-masina controlata de miscarile ochilor si de semnalele electrooculografice care sunt produse ca rezultat.
Chiar si atunci cand ochiul este in repaus, exista un potential electric constant intre cornee si membrana lui Bruch – cel mai interior strat al coroidei. Acest potential electric poate fi masurat de fiecare data cand va miscati ochiul sau clipiti, iar aceste masuratori sunt manipulate de lentila robotica.
Din ce este alcatuit obiectivul cu zoom?
Lentila in sine este facuta din apa sarata (sau solutie salina), care este invelita in doua filme de polimer electroactiv si controlata de cinci electrozi plasati in jurul ochilor care detecteaza potentialul electric al ochilor. Acest lucru permite lentilei sa se extinda si sa se reduca in grosime ori de cate ori este detectat un potential electric, permitand purtatorului sa mareasca si sa micsoreze vederea cu o clipire. Si pentru ca obiectivul este fabricat din materiale moi, modificarea relativa a distantei focale poate fi de pana la 32% , ceea ce face o functie de zoom destul de impresionanta.
Designul nu a fost pe deplin perfectionat: in forma sa actuala, nu te poti deplasa in diagonala, ci doar vertical si orizontal, de exemplu. Poate fi, de asemenea, vulnerabil la erori in recunoasterea miscarii, dar, asa cum am spus, potentialul sau este interesant. Lentilele au fost facute mai degraba ca o dovada a conceptului decat ca un produs comercial si sunt concepute pur si simplu pentru a arata ce ar putea fi posibil in viitor (nu pentru a face aceasta tehnologie disponibila publicului larg).
Oamenii bionici pot fi un trop popular SF, dar acest studiu ne-a adus cu un pas mai aproape de viziunea in stil cyborg, imbunatatita de masina.