Startup-Ul romanesc inventeaza ochelari pentru nevazatori

O startup romaneasca numita Lumen a inventat primii ochelari inovatori pentru nevazatori. Ochelarii au un sistem de tehnologie de asistare care ajuta la mobilitatea orbilor.

Practic, ochelarii reprezinta o solutie alternativa la a avea un caine calauzitor, deoarece isi repeta principalele caracteristici, cum ar fi intelegerea mediului, miscarea obiectelor, a obiectelor si a pozitiei lor. Ei sunt capabili sa scaneze mediul utilizand sisteme senzoriale si de feedback si apoi trimit aceste informatii folosind impulsuri haptice si auditive. Creatorii de startup spun ca acest lucru este similar cu atunci cand un caine-ghid ofera informatii proprietarului sau tragandu-i mana.

In plus, 5 camere diferite citesc si apoi creeaza o harta a mediului, ele determina pozitia utilizatorului si mediul lor. Utilizatorii primesc apoi instructiuni care ii ajuta sa navigheze.

Ochelarii ar fi o solutie mai buna decat cainii ghizi? Inventatorii cred asa. In comparatie, un caine ghid este mai scump, deoarece costa mai mult sa se antreneze si sa aiba grija. In plus, deoarece majoritatea orbilor nu sunt capabili sa aiba grija de proprii caini calauzi, doar 20.000 de nevazatori din 40 de milioane din lume folosesc caini calauzi.

Startup-ul intentioneaza sa lanseze produsul la scara industriala anul viitor si sa il vanda in a doua jumatate a anului 2021. Ochelarii au fost testati pana acum pe 200 de nevazatori din Romania si din strainatate si 2000 de teste suplimentare vor fi facute pana anul viitor. Lumen a primit investitii de peste 1 milion de euro si isi va extinde echipa la 100 de angajati.