In deplina armonie

Traim intr-o lume obsedata de perfectiune, in care pana si micile asimetrii ale chipului si ale corpului capata proportii dramatice si se transforma in mari defecte. Webby investigheaza daca acestea trebuie corectate sau trecute cu vederea.

Ochiul prefera simetria sau figurile caracterizate de regularitate”, scria Charles Darwin. Nimic nou in aceasta afirmatie, nu-i asa? Doar se vehiculeaza inca din antichitate ca frumusetea depinde de armonia trasaturilor fizice. In ultimii ani, ne dorim insa parca din ce in ce mai mult sa atingem perfectiunea, la o scara mult mai larga si nu doar in cercurile exclusiviste ale showbiz-ului. Ne prezentam in cabinetele expertilor din industria de beauty cu teluri bine puse la punct.

Indoctrinate de rezultatele unor studii care demonstreaza ca simetria bilaterala a fetei ne face sa fim percepute mai sanatoase si mai dezirabile in ochii unui posibil partener, cuvantul „remodelare” este folosit tot mai frecvent. Mai este de mirare asadar ca injectiile cu Botox sau cu fillere au devenit la fel de banale precum aplicarea cremei de zi?

Misiune imposibila

Asezata pe un scaun si cu o oglinda in mana, o urmaresc cu atentie pe Lizi Serbanescu, consilier estetic si makeup artist. Ma masoara minutios cu o rigla, in timp ce imi vorbeste despre reperele perfectiunii (latimea capului in dreptul sprancenelor trebuie sa fie egala cu 2/3 din lungimea capului, distanta dintre unghiurile interne ale ochilor sa fie egala cu lungimea unui ochi, lungimea nasului sa fie egala cu lungimea unui ochi, colturile gurii sa se afle pe liniile verticale trasate din centrul pupilei etc.).

Cum era de asteptat, nu indeplinesc decat cateva dintre aceste proportii ideale. Insa gratie unor tehnici personalizate de machiaj, as putea crea o iluzie optica astfel incat cei din jurul meu sa nu isi dea seama ca am o spranceana mai sus si una mai jos.In functie de emisfera cerebrala dominanta, o jumatate a corpului este usor mai mare decat cealalta (in felul acesta, m-am lamurit de ce de multe ori mi s-a spus ca gandesc asemenea unui barbat.)

Specialistii recomanda sa incercam sa echilibram partea stanga cu partea dreapta fara a ne dori ca acestea sa fie identice – un obiectiv oricum imposibil de atins si inutil. Drept dovada, „au fost facute fotografii in care s-a luat o jumatate de fata, care a fost suprapusa in oglinda peste cealalta. Uimirea a fost ca nu s-a obtinut o fata mai frumoasa”, explica si Calin Dobos, medic specialist in chirurgie faciala si in chirurgie plastica.

„Ar trebui sa ne reamintim ca frumusetea vine din interior. Din echilibru. Putem vorbi de armonie doar atunci cand ne acceptam fizionomia, cand nu ne percepem ca avand un profil frumos si unul urat”, adauga Irina Gardea, estetician colaborator la Butterfly Beauty Center (www. butterflystyle.ro).

Accent pe sprancene

Dupa ce am testat tehnica Brow Sym, elaborata de Irina Gardea, m-am convins ca, odata rezolvata asimetria sprancenelor, expresia fetei ti se schimba radical.