Diversificarea la bebeluși: 3 secrete pentru un proces reușit

Sursa foto: pexels.com

Momentul în care copilul împlinește 6 luni și începe diversificarea alimentației poate veni cu numeroase provocări. Uneori, bebelușul este mofturos și greu de convins să încerce o nouă mâncare, mai hrănitoare, care să-l ajute să se dezvolte așa cum este normal, iar această respingere se transformă într-un real stres pentru părinți. 

Pentru ca întregul proces să decurgă natural și să eviți unele greșeli care pot să apară, ar fi bine să discuți mai întâi cu medicul pediatru al copilului despre alimentele recomandate și cele care sunt încă interzise. Tot de la pediatru poți afla și câteva rețete simple și gustoase pe care le poți încerca pentru cel mic. 

Dincolo de aceste sfaturi importante, există și câteva trucuri eficiente, care îți pot fi de ajutor în primele zile ale diversificării, pentru ca micuțul să accepte să guste și altceva în afară de lapte.

    1. Jucați-vă la masă 

    Primul secret pentru un proces de diversificare reușit este ca bebelușul să fie relaxat la ora mesei. Dacă se va juca și se va simți bine, va accepta mult mai ușor noile alimente pe care le primește. Pentru asta, trebuie să creezi o atmosferă plăcută, iar acest lucru nu este deloc complicat: ai nevoie de un scaun de masă pentru bebeluși, astfel încât cel mic să stea confortabil și în siguranță, de bavete colorate (preferabil să fie cu un personaj îndrăgit din desenele animate) și de multă distracție. 

    Poți pune muzica lui favorită în timp ce mănâncă sau puteți încerca deja clasicul joc „vine avionul” sau îl poți lăsa pe bebe să amestece cu o linguriță într-un bol gol, „pentru a pregăti mâncarea”. Dacă se murdărește în timp ce mănâncă, nu-l certa, pentru că riști să-l stresezi și data viitoare poate refuza să mai încerce alimente solide. 

      2. Nu renunța la un aliment, dar nici nu-l forța să mănânce

      Diversificarea presupune multă răbdare și tact din partea părinților. Când bebelușul refuză să guste un anumit aliment, nu trebuie să-l forțezi să mănânce, pentru că poate dezvolta o aversiune față de acel produs. Totuși, nici nu trebuie să renunți complet la rețeta care n-a fost pe gustul lui bebe. Specialiștii recomandă să aștepți câteva zile, timp în care îi vei oferi altceva, iar apoi poți să încerci din nou cu alimentul care a fost respins. 

      Ca să fie mai ușor acceptat, noul produs poate fi la început amestecat cu alte alimente care îi plac deja celui mic. Spre exemplu, îi poți oferi primele dăți suc de morcovi combinat cu suc de mere, iar apoi doar suc de morcovi.

        3. Aranjează mâncarea pe farfurie într-un mod amuzant

        Copiii mici sunt atrași de produsele cât mai colorate, iar acest lucru este valabil atât pentru jucării și hăinuțe, cât și pentru alimente. Dacă îi vei oferi o farfurie cu legume colorate apetisant, în roșu și verde, dispuse într-un mod creativ, sub forma unor animale sau flori, cel mic va deveni imediat interesat și va fi tentat să guste din ele. Din punctul lui de vedere, nu va mânca un morcov, ci „nasul omului de zăpadă”, iar acesta nu poate să fie decât delicios!

        Trucurile prezentate în acest articol pot fi foarte eficiente, dacă vei avea suficientă răbdare și deschidere să-ți pui în valoare imaginație. În acest fel, ora mesei se va transforma într-un moment plăcut, relaxant și haios, pe care copilul îl va aștepta cu nerăbdare și va fi dispus să încerce și alimente pe care le-ar refuza dacă i-ar fi impuse.