Cu istoria sa bogata, scena culturala vibranta, terasele si cafenelele pline de viata, Timisoara, Capitala Culturii Europene din 2021 este orasul pe care nu trebuie sa-l ratati din itinerariul de calatorie. Iata cele cateva motive pentru care ar trebui sa adaugati Timisoara la lista de destinatii la urmatoarea dvs. vizita in Romania.
Interesanta istorie a Timisoarei, Romania
Iubesc orasele cu istorie interesanta si Timisoara este cu siguranta unul dintre ele. Originea Timisoarei provine din Evul Mediu si locul a jucat intotdeauna un rol important in istorie datorita pozitiei sale strategice la rascruce.
De-a lungul secolelor a fost sub conducerea ungurilor, otomanilor si habsburgilor.
Ultimii au transformat Timisoara intr-un important centru industrial ( asa arata orasul atunci ) cu numeroase imbunatatiri care au facut orasul exceptional de modern pentru acea epoca.
A fost al doilea loc in lume (dupa New York) cu veioze electrice si al doilea in Europa cu tramvaie trase de cai. Zvonurile spun ca pana si Gustaf Eiffel (cunoscut de toata lumea drept creatorul Turnului Eiffel din Paris) a facut schite ale unuia dintre podurile din Timisoara! Dimpotriva, secolul al XX-lea nu a fost atat de bun pentru oras. A fost grav distrus in al doilea razboi mondial si, ulterior, ca urmare a pactelor postbelice, a inceput procesul de sovietizare.Timisoara a jucat un rol foarte important in Revolutia Romana din 1989 – de aici a inceput intreaga miscare!
Ratacirea prin oras si descoperirea tuturor ramasitelor trecutului, in special a evenimentelor recente, a fost o lectie extraordinara pentru noi.
Vizitati Timisoara pentru a va bucura de atmosfera vibranta
Timisoara este orasul studentilor si poti simti asta la fiecare pas. Vibe-ul este tanar, intotdeauna se intampla ceva si indiferent la ce ora a zilei centrul este plin de oameni. Exista atat de multe locuri bune de ales si – ca in multe locuri din Europa Centrala – mi-as fi dorit sa am mai mult timp doar pentru a explora cafenelele locale!
Si, ca oriunde altundeva, cea mai buna sursa pentru a gasi cafenele a fost Foursquare – o aplicatie gratuita pe care o puteti instala fie pe telefon, fie verificati in browser.
Mostenirea multiculturala
Cu locatia la rascruce de drumuri si un trecut austro-ungar trecut de Timisoara era un oras multicultural.Chiar si acum exista o minoritate ferma maghiara, germana si sarba care traieste in oras.Exista institutii culturale, precum Teatrul de Stat German sau Teatrul de Stat Maghiar, sau numeroase evenimente care arata bogata mostenire a Timisoarei.
Cand ratacesc prin oras, am vazut si doua sinagogi cu adevarat frumoase, una in Fabrica (la Strada Ion Luca Caragiale) si alta in centru (la Strada Marasesti).Tocmai m-a facut sa fiu mai curios cu privire la diferitele religii si culturi care traiesc in Timisoara si care fac orasul atat de unic si de bine, minunat.Exista numeroase picturi murale, sabloane si picturi aleatorii si, in ansamblu, arata doar bine.
Exista chiar si un festival international de arta de strada care contribuie foarte mult la scena artistica locala! Cele mai bune locuri pentru a gasi arta stradala in centrul Timisoarei sunt sub pod (intre catedrala si parcul central), la Strada Marasesti si pe strazile din jurul Piatei Unirii.
Morover Strada Alba Iulia este decorata cu umbrele colorate care arata pur si simplu uimitor.Stiu ca aceasta este o tendinta bine cunoscuta in intreaga lume recent, dar Timisoara a fost primul oras din care am vazut poze cu strada umbrela. Vazand asta in realitate mi-a adus un zambet mare pe fata.
In timpul vizitei mele la Timisoara am traversat Strada Alba Iulia de vreo 10 ori, m-am indreptat acolo fara niciun motiv, doar pentru a ma bucura de acoperisul umbrelelor de deasupra mea. Si a fost frumos!
Capitala europeana a culturii 2021
In septembrie 2016, Timisoara a fost aleasa Capitala Europeana a Culturii 2021, titlu pe care il imparte cu Novi Sad din Serbia si Eleusis, Grecia. Pentru un an calendaristic, orasul va gazdui o serie de evenimente culturale cu dimensiune europeana, cum ar fi expozitii, concerte, piese de teatru si multe altele.
Nu fara motiv, campusul studentilor este zona plina de viata a orasului Timisoara si poate oferi ceva unic. Aici viata nu se termina niciodata, nici ziua, nici noaptea … Cineva a inventat lucrurile nebunesti de aici, precum discotecile deschise in fiecare seara, precum Happy Club sau Porky’s, cu muzica buna si atmosfera grozava cu multe studente si cele mai frumoase femei Timisoara de care te poti indragosti la fiecare 5 minute. Asigurati-va ca din 100.000 de studenti din campus exista destui pentru a popula aceste cluburi picante in fiecare seara si, in weekend, si marile cluburi din zona campusului: Heaven Studio, Fratelli, Le Sinema, River Deck, Zambara, No Name sau cele din centru: The Note, Scotian si Molly Malone.