Cum sa repari parul deteriorat

Coafare, expunerea la caldura, prelucrarea chimica si alte obiceiuri pot indeparta parul de umezeala sa si uleiurile naturale, ceea ce poate duce la deteriorare. In unele cazuri, insa, deteriorarea parului se poate datora unei afectiuni medicale.

In acest articol, discutam despre cum parul poate fi deteriorat, cum sa-l tratezi si cand sa vezi un medic.

Din ce este facut parul?

Parul este format din doua structuri. Foliculul bulb de par este partea vie localizata sub piele. Scalpul uman contine aproximativ 100.000 de foliculi de par. Arborele de par este partea fara vie de deasupra suprafetei scalpului. Arborele este compus din proteina cheratina, ceea ce face parul puternic si flexibil.

Arborele este format din trei straturi :

Medula: Aceasta este portiunea cea mai interioara a arborelui care consta din spatii de aer si un miez subtire de celule.
Cortex: Aceasta consta din fibre lungi de keratina, mentinute impreuna de legaturi de hidrogen, care confera parului rezistenta, flexibilitate si elasticitate. Cortexul contine melanina, care da culoare parului.
Cuticula: cuticula este compusa din celule moarte suprapuse. Protejeaza straturile interioare fragile de deteriorare. O cuticula sanatoasa este neteda si plata, mentinand umiditatea si respiratia parului.

Sfaturi pentru par si scalp sanatos

Conform Academiei Americane de Dermatologie , aceste sfaturi pot ajuta o persoana sa-si mentina parul sanatos:

Spalati parul in functie de tipul de par : Daca o persoana are par gras, este posibil sa fie nevoie sa-l spele zilnic. Daca o persoana are parul uscat din cauza varstei sau a tratamentelor chimice, ar trebui sa-l spele mai rar.

Utilizati samponul corect
: Oamenii ar trebui sa aplice sampon in primul rand pe scalp si nu pe par.

Utilizati intotdeauna balsam: Oamenii trebuie sa aplice balsam pe varfurile parului si sa evite scalpul.

Alegeti produsele cu atentie:
O persoana ar trebui sa aleaga produse pentru par adecvate tipului de par. Utilizati produse styling profesionale par pentru a oferi parului si scalpului ingrijirea necesara fara a-l deteriora.
Protejati parul impotriva substantelor chimice si a substantelor dure.

Cum sa tratezi parul deteriorat

Cea mai buna modalitate de a mentine parul sanatos este sa obtineti tunsori obisnuite si sa preveniti deteriorarea caldurii si a altor obiceiuri de ingrijire.

Odata ce un fir de par se desparte, o persoana va trebui sa tunda parul pana in punctul in care axul parului este intreg.

Daca o persoana nu indeparteaza capetele despartite, despartirea va continua pana pe axul parului, ceea ce duce la ruperea parului si deteriorarea ulterioara.

Pentru parul aflat in stadii incipiente de deteriorare, metodele de tratare a parului pot netezi foliculii de par, care pot ajuta apoi la repararea aspectului parului deteriorat.

Balsam

Balsamurile zilnice contin substante lubrifiante si antistatice.

De asemenea, lubrifiaza cuticulele de par si ajuta la evitarea parului de a absorbi prea multa apa.

O persoana poate folosi, de asemenea, tratamente de conditionare pentru concediu.

Produsele variaza, dar unele rapoarte sugereaza ca o persoana trebuie sa lase parul adanc pe parul sau timp de 20-30 de minute .

Conditionarea profunda ajuta la netezirea si sigilarea cuticulelor parului, permitandu-le sa mentina echilibrul de umiditate.

Protectie la caldura

Caldura si ultravioleta pot deteriora parul unei persoane.

Soarele poate deteriora parul, reducand proteina si forta de legatura a fibrei de par. Acest lucru face ca parul sa fie slab, uscat si fragil.

Persoanele care petrec timp la soare ar trebui sa poarte o palarie sau sa aplice un produs protector UV.

Alimentatie buna

Vitaminele si nutrientii sunt esentiale pentru cresterea si stralucirea sanatoasa a parului.

Conform unui articol din Dermatologie si Terapie , o dieta care nu are vitamine, minerale, acizi grasi esentiali si proteine ​​poate duce la anomalii structurale ale parului si pierderea parului.

Oamenii ar trebui sa consume o dieta echilibrata care sa contina o varietate de produse, inclusiv proteine, fructe, legume, cereale si grasimi sanatoase.