Cum să alegi ochelarii potriviți în funcție de forma feței tale

Sursa foto: Shutterstock

Forma feței are legătură cu modul în care este percepută frumusețea. Modalitatea în care alegi să accentuezi anumite trăsături ale feței cu ajutorul ochelarilor te poate face remarcat. Identificarea formei corecte a feței te va ajuta să alegi ochelarii potriviți. Nu există opțiuni greșite, doar unele mai inspirate. Ramele adaptate formei feței tale pot contribui la îmbunătățirea aspectului general și la evidențierea trăsăturilor naturale.

Identificarea formei feței

Identificarea corectă a formei feței are legătură și cu alegerea perechii potrivite de ochelari. Acest proces poate fi realizat simplu și acasă, prin observarea în oglindă sau măsurarea anumitor dimensiuni ale feței. Există patru elemente care îți vor oferi cele mai importante indicii: lățimea frunții, lățimea pomeților, lățimea maxilarului și lungimea feței. 

Interpretarea corectă a măsurătorilor va duce la înțelegerea formei feței. Există mai multe forme de față, fiecare cu caracteristicile sale specifice. Nu poți încadra toate trăsăturile pe care le observi la chipul tău într-o versiune standard. Poți concluziona că te apropii mai mult de o anumită formă, decât de alta.

Scopul identificării formei feței este acela de a știi ce ți se potrivește mai bine, când vine vorba despre ochelari. Spre exemplu, ramele de ochelari pentru fața rotundă recomandate sunt cele dreptunghiulare, simple, cu forme geometrice sau tip ochi de pisică. Alegerea îți aparține și trebuie să ții cont de personalitatea ta, activitățile desfășurate, dar și de preferințe.

Tipuri de fețe și caracteristicile acestora

Înainte să îți vorbim despre ochelarii potriviți în funcție de forma feței tale, trebuie să îți prezentăm caracteristicile specifice chipurilor.

Fețele pătrate sunt caracterizate de maxilare puternice, cu pomeți largi. Linia maxilarului este, de asemenea, lată. Fața rotundă poate părea asimetrică, deoarece pomeții sunt largi și conferă un aspect lat, ușor dezechilibrat. O față considerată ovală este mai lungă și mai puțin lată. Cu toate acestea, fruntea este prelungă, iar falca ușor rotunjită.

Persoanele cu forma feței tip inimă au pomeți ieșiți în evidență, dar și frunte largă, în timp ce oamenii cu forma feței apropiată de versiunea unui triunghi, prezintă o frunte îngustă și o linie largă a maxilarului.

De ce sunt importante aceste elemente și de ce trebuie să le știi? Nu orice formă a ramelor ochelarilor se potrivește fiecărui tip de față. Cu toate acestea, poți opta pentru modele de rame de ochelari rectangulare, acestea fiind adecvate mai multor chipuri. Modelul are un aspect sofisticat și stilat, motiv pentru care poate fi asociat unui număr impresionant de ținute și ocazii.

Corelarea formei feței cu ramele ochelarilor

Ochelari pentru fața pătrată

Pentru că în acest caz fața are unghiuri ascuțite, trăsăturile trebuie să fie armonizate cu ajutorul ramelor ochelarilor potriviți. Formele rotunde și ovale pot fi o alegere corectă. Mai mult, o ramă subțire, dar mai lată poate oferi o imagine echilibrată chipului tău.

Ochelari pentru fața rotundă

Ramele unghiulare, de formă dreptunghiulară, geometrice sau tip ochi de pisică pot fi ideale pentru tine, dacă te numeri printre persoanele cu forma feței rotundă. Totuși, trebuie să alegi variante care nu sunt foarte late și să te asiguri că ramele sunt poziționate deasupra pomeților, dacă îți dorești un efect cât mai plăcut. Cu alte cuvinte, acest tip te ajută să creezi impresia de față mai lungă și mai subțire. 

Ochelari pentru fața ovală

Te poți considera norocos dacă ai o față ovală. Pentru tine, orice model este perfect. Poți experimenta cu tot ceea ce îți place înainte de a lua o decizie finală. Ce înseamnă acest lucru? Ai rame geometrice, dreptunghiulare, pătrate, tip ochi de pisică sau aviator pentru un look impecabil. Dacă vrei ceva mai îndrăzneț, poți achiziționa rame oversized. 

Ochelari pentru fața în formă de inimă

Echilibrul trăsăturilor faciale se poate obține și în acest caz cu ajutorul ramelor potrivite, care pot fi mai late și cu multe detalii în partea de jos. Poți sublinia privirea și ai posibilitatea de a obține un aspect estetic, prin achiziționarea unor rame tip aviator sau a unora cu formă ușor ovală. Ai o gamă largă de ochelari de vedere ovali online, dar și în showroomuri, din care să identifici modelul corespunzător nevoilor și preferințelor. Poți merge și în magazinul fizic, să ceri sfatul specialistului și să probezi mai multe versiuni!

Ochelari pentru fața sub formă de triunghi

O astfel de formă de față necesită rame pe măsură, care să acorde atenție zonei superioare a chipului, respectiv frunții. Cadrele aviator, dar și ramele tip ochi de pisică sunt foarte bune pentru chipul ce poate fi încadrat la triunghi. Acestea vor estompa linia foarte evidentă a maxilarului, oferind un aspect uniform și echilibrat. 

În definitiv, când trebuie să alegi ochelarii potriviți în funcție de forma feței tale, este important să încerci diferite stiluri și să consulți un optometrist pentru a obține recomandări personalizate. În plus, ține cont de preferințele personale și de confortul ochelarilor pe care îi alegi. Ochelarii au scop funcțional, dar și estetic, contribuind la exprimarea personalității tale.

Sursa de informare:

How to Pick the Right Glasses for Your Face Shape – https://www.webmd.com/eye-health/how-to-pick-the-right-glasses-for-your-face-shape, Accesat 20.12.2023