Blackjack – scurt ghid pentru incepatori

Blackjackul este unul dintre cele mai populare jocuri din lumea cazinourilor si, in parte, faima sa se datoreaza relativii simplitatii necesare pentru a-l juca. De fapt, urmeaza aceleasi reguli ca si pachetele de carti traditionale.

Cu alte cuvinte, pentru a avea o performanta buna in joc, este necesar sa intelegi logica cartilor si sa ai abilitati matematice de baza pentru a putea calcula bine mutarile. In ceea ce priveste versiunea online, este important sa acorzi atentie unor detalii importante.

Obiectivul in blackjack

Obiectivul principal in joc este sa invingi dealerul, cunoscut si sub numele de reprezentantul cazinoului. Fiecare jucator se va concentra pe acest scop, acela de a invinge dealerul, si nu neaparat de a-i invinge pe ceilalti jucatori.

In jocul de blackjack online, fiecare jucator primeste initial doua carti si este posibil sa primeasca si altele. In final, castigatorul va fi cel care atinge 21 de puncte, fara a depasi totusi limita maxima a acestui punctaj.

Regulile blackjackului

In prezent, poti juca din confortul casei tale, iar pe site-ul nostru poti incerca unele versiuni gratuite de blackjack, unde poti exersa fara a paria bani.

Aceasta poate fi o modalitate excelenta de a castiga incredere si de a te familiariza cu jocul fara a risca, cel putin la inceput.

Trebuie sa tii cont ca cartile isi pastreaza valoarea nominala, cu exceptia asului, care poate avea valoarea de 1 sau 11 puncte, in functie de ce este mai convenabil. 10, J, Q si K valoreaza 10 puncte.

Primul pas este sa pariezi, apoi se impart doua carti cu fata in jos fiecarui jucator si una cu fata in sus dealerului. Ceea ce este interesant este ca, spre deosebire de alte jocuri, dealerul participa activ la acesta.

Blackjack-ul apare atunci cand, in prima mana, obtii 21 de puncte. Plata este de 3:2, adica de 1,5 ori valoarea pariului initial. Daca dealerul primeste un as in prima runda, trebuie sa astepti pana in runda urmatoare pentru a confirma mana castigatoare a acestuia.

In cazul in care ambii obtin blackjack, nu va exista niciun castigator.

Un sfat excelent pentru jucatori, fie ei incepatori sau nu, este sa acorde atentie tabelului de blackjack, sa-l printeze si sa-l aiba mereu la indemana pentru a avea controlul asupra modului in care trebuie sa actioneze in fiecare runda.

Un concept important al acestui joc se refera la avand o mana dura sau o mana moale:

Mana moale este formata dintr-un as, care iti permite sa ii atribui valoarea pe care o consideri cea mai buna si chiar sa risti putin mai mult.

Mana dura este aceea care nu contine asul.

Poti efectua mai multe actiuni odata ce ai primit cartile tale. Principalele mutari pe care le poti face sunt urmatoarele:

Pastreaza (Stand)

Daca esti multumit de pariu, alege optiunea de a-ti pastra cartile. De obicei, jucatorii decid sa-si pastreze cartile atunci cand punctajul lor se afla intre 16 si 21.

Cere carte (Hit)

Jucatorii de obicei cer carti suplimentare daca au o mana cu un punctaj total de 11 sau mai mic. Pentru a indica ca doresti carti suplimentare, pur si simplu apasa pe aceasta optiune. Jucatorii pot cere cate carti doresc, atat timp cat suma totala nu depaseste 21.

Dubleaza pariul (Double down)

Fara indoiala, una dintre cele mai populare strategii de blackjack este aceea de a dubla pariul.

Atunci cand jucatorul are o mana buna, are ocazia sa isi dubleze pariul, primind doar o carte suplimentara. Dupa ce si-a dublat pariul, nu mai poate efectua alte actiuni pana cand dealerul isi arata mana.

Imparte (Split)

Daca cele doua carti ale tale sunt identice, le poti imparti si juca cu doua maini separate, ceea ce iti ofera o sansa mai mare de castig.

Renunta (Surrender)

Daca simti ca este necesar, poti renunta la runda, dar vei pierde jumatate din pariul initial.

Asigurare (Insurance)

Daca dealerul are un as cu fata in sus, poti folosi asigurarea pentru a te proteja de un posibil blackjack inainte ca a doua carte sa fie distribuita. Prin urmare, poti alege sa pariezi jumatate din suma initiala.

Cu toate acestea, jucatorii experimentati nu recomanda aceasta actiune, deoarece favorizeaza casa. Aminteste-ti ca jucatorul trebuie sa evalueze situatia inainte de a alege una dintre aceste mutari. Trebuie sa evaluezi cartea dealerului inainte de a decide urmatorul pas.

Scorul in blackjack online

Jucatorul trebuie sa ajunga la suma de 21 cu cartile sale. Este acelasi punctaj ca intr-un cazino fizic. Pentru asta, este fundamental sa cunosti valoarea corecta a fiecarei carti.

Trebuie sa mentionam ca oricine se apropie de 21 poate castiga, atata timp cat depaseste dealerul.

Blackjack-ul apare atunci cand jucatorul primeste doua carti cu o valoare totala de 21. De indata ce un jucator atinge acest punctaj, dealerul ii plateste imediat 3:2 (de 1,5 ori valoarea pariului initial).

Jucatorul care are un blackjack va castiga o data si jumatate valoarea pariului initial daca dealerul nu are blackjack dupa ce a fost distribuita a doua carte.

Valoarea cartilor in blackjack

Cartile de la 2 la 9, orice culoare, au aceeasi valoare in joc. Da, 2 valoreaza 2 si 5 valoreaza 5. In acest caz, avem un total de 7.

In schimb, cartile 10, J, Q si K, orice culoare, au o valoare echivalenta cu 10. Da! Daca ai un 10 si un rege intr-o runda, vei avea deja 20 de puncte.

In acest caz, pentru a ajunge la celebrele 21, ai nevoie de o alta carte speciala, asul (A). Speciala pentru ca este cea mai importanta carte din blackjack. Poate valora 1 sau 11. In cazul anterior, cu un as (A), jucatorul ar ajunge la 21 de puncte si l-ar invinge pe dealer.

Asul (A) este util si atunci cand jucatorul are deja un total de 10 puncte pe masa (ca de exemplu doua 5 sau o dama (Q)), deoarece cartea poate valora 11, astfel ajungandu-se la 21.