Ai incercat ciuperci la cuptor? Este o reteta simpla si gustoasa care are in interior o cantitate mare de antioxidanti. Aflati cum sa le combinati cu usturoi si branza.
Va vom invata cum sa pregatiti ciuperci coapte intr-un mod simplu, pentru a obtine un preparat delicios care sa-i placa intregii familii. Retineti ca aceste legume sunt pline de antioxidanti, vitamine si minerale, asa ca consumul lor este recomandat in contextul unei diete variate.
Exista multe tipuri diferite de ciuperci, dar ciupercile sunt una dintre cele mai folosite ciuperci la nivel mondial. Usurinta lor de cultivare si aroma excelenta le fac ingrediente perfecte pentru multe retete. Sunt foarte versatile, deoarece se adapteaza bine la diferite contexte culinare.
Ciuperci la cuptor cu usturoi si patrunjel
Combinatia de ciuperci si usturoi este excelenta. Ciupercile furnizeaza antioxidanti si usturoiul multi compusi bioactivi capabili sa stimuleze functia imunitara. Acest lucru este dovedit de un studiu publicat in revista Clinical Nutrition ESPEN.
In plus, este o reteta cu un continut ridicat de fibre. Aceasta substanta este cheia pentru imbunatatirea tranzitului intestinal si prevenirea constipatiei, potrivit cercetarilor publicate in revista Alimentary Pharmacology & Therapeutics.
Ingrediente
- 1 catel de usturoi.
- 6 ciuperci intregi.
- 1 praf de patrunjel tocat.
- Aceite de oliva virgen extra.
Combinarea usturoiului cu ciuperci imbunatateste aportul de antioxidanti si fibre.
Reteta pas cu pas
Primul lucru este sa speli bine ciupercile. Vom discuta despre importanta acestui pas mai tarziu.
Se scot tulpinile si se aseaza langa capete de usturoi pe o tava de copt cu un strop de ulei de masline. In paralel, cuptorul este preincalzit la 180 de grade Celsius cu caldura din ambele parti si cu ventilator.
In continuare, este necesar sa toci fin usturoiul si patrunjelul. Fiecare ciuperca se umple cu o portie din amestec si se termina cu cativa fulgi de sare. In plus, va fi necesar sa stropiti din nou condimentele pe exterior, in timp ce acoperiti gaura din ciuperca cu mai mult ulei de masline.
Urmatorul lucru va fi sa coaceti ciupercile timp de 20 sau 30 de minute. Retineti ca, cu functia de ventilator activata, acestea pot dura mai putin timp. Este important sa asezi tava in centrul cuptorului.
Odata ce au capatat o culoare inchisa, se scot si se servesc. Pot fi insotite de o salata, desi este posibil sa le consumi si singure, ca si starter.
Ciuperci umplute cu branza
In aceasta a doua reteta o sa va oferim o varianta de ciuperci coapte care se remarca prin continutul de proteine de mare valoare biologica. In plus, concentreaza un mineral esential pentru sanatatea oaselor: calciul. Un consum adecvat al acestuia previne dezvoltarea unor probleme precum osteoporoza, potrivit unui studiu publicat in Nutrients .
Ingrediente
- 12 ciuperci mari.
- 3 felii de sunca york.
- 1 cana de branza tartinata.
- Parmezan de gratinat.
- Sal y aceite de oliva virgen extra.
Reteta pas cu pas
Trebuie sa o iei de la capat prin curatarea ciupercilor, spalandu-le bine pentru a indeparta eventualele urme de nisip. Acestea sunt apoi golite pentru a putea fi reumplute. In acelasi timp, sunca de York se taie in bucati mici, amestecand-o cu branza tartinabila.
Ciupercile se umplu cu amestecul si se acopera cu parmezan ras, in timp ce cuptorul este preincalzit la 180 de grade Celsius. Apoi, legumele se coc aproximativ 20 de minute, incheindu-se cu functia de gratinare in ultimele minute.
Ciupercile sunt cele mai raspandite ciuperci din lume, deoarece cultivarea lor este relativ simpla.
Este important sa curatati bine ciupercile
Curatarea ciupercilor este esentiala pentru a preveni alunecarea urmelor de nisip in reteta si sa strice rezultatul final. Cea mai buna varianta este sa le pui intr-un bol cu apa si suc de lamaie. Dupa un minut de inmuiere, se spala bine si se usuca cu o carpa.
Pentru a preveni sa ramana nisip, partea din trunchi care este mai murdara este taiata. In plus, zona palariei poate fi separata putin pentru a curata mai bine.
Totusi, trebuie avut in vedere ca unii bucatari prefera sa nu le spele temeinic deoarece textura s-ar putea deteriora. Acestia sunt mai mult in favoarea taierii zonelor trunchiului patate de nisip, lasand restul intact. O alta optiune este sa treceti o carpa umeda peste suprafata.
Gatiti ciupercile la cuptor
Prepararea ciupercilor la cuptor este foarte simpla si rapida. Cu aceste doua retete pe care vi le-am oferit, veti obtine un rezultat excelent cu care sa surprindeti intreaga familie. In plus, te vei asigura ca introduci compusi cu activitate antioxidanta ridicata.
Nu uitati ca varietatea in dieta este esentiala. De asemenea, cresterea consumului de legume este considerata foarte pozitiva, deoarece sunt evitate riscurile de deficit nutritional in micronutrienti.